Batı ile barış dönemi
Almanya ve Hollanda’yla yaşadığı krizlerde çözüm sürecine giren Türkiye, AB ile ilişkilerin de normalleşmesi için adımlar atmayı planlıyor.
Hükümet, Batı ile ilişkileri düzeltmek için düğmeye bastı. Hollanda ile ilişkileri normalleştirme kararı alan Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile de ilişkilerini düzeltmeyi hedefliyor. Seçimler sırasında Avusturya’nın Dönem Başkanlığı’nı “yok sayacağını” duyuran Ankara, şimdi dönem başkanı sıfatıyla Viyana’nın yaptığı davete olumlu yanıt verdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 30-31 Ağustos tarihlerinde Viyana’da yapılacak gayri resmi Gynmich toplantısına katılması için hazırlıkların sürdüğü öğrenildi. Üst düzey bir yetkili, seçimlerin ardından Batılı ülkelerle ilişkilerin düzeltilmesi yönünde talimat aldıklarını söyledi. Ankara, özellikle ekonomik ilişkilerini de etkileyecek ‘olumsuz’ yaklaşımları sonlandırma kararında.
<haber-dikey:1032367>
Almanya ile yaşanan gerilimi seçimlerden önce aşan, Hollanda ile de seçimlerin hemen ardından ilişkileri normalleştirme kararını ilan eden Türkiye, Avusturya Başbakanı Kurz’un Türkiye karşıtlığını aşamadı. Avusturya’nın Türk imam ve ailelerini sınır dışı etme ve 7 camiyi kapatma kararına Ankara sert tepki göstermişti. O sırada AB Bakanı olan Ömer Çelik, karara tepkisini “Önümüzdeki dönemde Avrupa için çok kaygılıyım. Avusturya’nın AB Dönem Başkanlığı’nı yok sayıyoruz. Avrupa Birliği değerlerini sahiplenecek bir hükümet görmüyoruz” sözleriyle aktarmıştı.
Dışişleri de, Avusturya’nın dönem başkanlığını üstlenmesini “talihsiz durum” olarak nitelemiş ve “Son aylarda bilhassa Dışişleri bakanlıkları arasında sürdürülmekte olan Türkiye- Avusturya ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik çabalara da ters düşen bu kararın Avusturya Türk toplumunun uyumu yönündeki gayretlere de hizmet etmeyeceği aşikârdır” demişti. Avusturya’nın AB Dönem Başkanlığı için sunduğu programda Türkiye yer almazken, görevi üstlendiği zirvede Türkiye’nin adaylık sürecinin vurgulanmasına dahi karşı çıkmıştı.
Aday ülke olarak Türkiye’yi zirvelerine davet etmeyen AB, Gynmich’deki gayri resmi buluşmanın bir bölümüne aday ülkelerin Dışişleri bakanlarını da davet ediyor. Türkiye de bu toplantılara olumlu yanıt veriyor. Ancak Türkiye’nin Avusturya’nın ev sahipliği yapacağı bir toplantıya katılıp katılmayacağı merak ediliyordu. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, geçen günlerde Yunan Kathimerini gazetesine verdiği röportajda da Türkiye karşıtlığını sürdürmüş ve “Türkiye ile yürütülen AB üyelik müzakereleri vakit geçirilmeksizin durdurulmalıdır” demişti. Kurz ayrıca Türkiye ile “komşuluk temelinde farklı bir işbirliği seçeneği bulunması gerektiğini” savunmuştu. Ankara, Kurz’un bu sözlerine yüksek sesle tepki göstermedi ancak Dışişleri Sözcüsü, “AB üyeleri, ülkemizin AB için taşıdığı önemin farkında. Avusturya’nın da ilişkilerimizin stratejik önemini görmesini bekliyoruz” demişti.
En Çok Okunan Haberler
- Uğur Dündar'ın 'babalık' davasında karar çıktı
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- Adnan Menderes yıktırmıştı...