Hazine ve Maliye Bakanlığı ilanında dikkat çeken detay

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 280 şoför alacağını duyurdu. Alınacak şoförler için ön lisans mezunu olmak, KPSS'den 70 puan almak şartlarının yanı sıra "özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığını" değerlendirmek için sözlü mülakat yapılacak olması da dikkat çekti. Genç İşsizler Platformu'ndan Kadir Demiryürek ilanı eleştirirken, 'Politik düzlem, üniversite mezunu gençleri ucuz iş gücü olarak kullanmak üzere kurulmuş' dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ilanında dikkat çeken detay
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.02.2021 - 15:00

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 280 şoför alacağını duyurdu. Alınacak şoförler için ön lisans mezunu olmak, KPSS'den 70 puan almak şartlarının yanı sıra "özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığını" değerlendirmek için sözlü mülakat yapılacak olması da dikkat çekti.

Genç İşsizler Platformu'ndan Kadir Demiryürek ilanı eleştirirken, “Politik düzlem, üniversite mezunu gençleri ucuz iş gücü olarak kullanmak üzere kurulmuş. Bu alım için eleme yöntemi, torpil iddialarının odağında olan sözlü mülakat yöntemi. Pratik bir meslek için pratik bir sınav seçmemek ne kadar uygun?” diye konuştu.

Resmi Gazete'de yayımlanan ilanda, Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye genelinde toplam 280 şoför alımı yapacağını duyurdu. İlandaki şartlar ve mülakat bilgileri ise tepki çekti. İlanda, "Üniversitelerin ön lisans programlarının herhangi birinden mezun olmak, ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) katılmış ve en az 70 puan almış olmak" şartlarına yer verildi.

ÖZGÜVENİ VE İKNA KABİLİYETİ, İNANDIRICILIĞI GELİŞMİŞ ŞOFÖR!

Şartları taşıyan adayların sadece Ankara'da sözlü mülakata alınacağı belirtildi. Adayların sözlü sınavda, "Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu" konularında değerlendirileceği bildirildi.

"ÜNİVERSİTE MEZUNU GENÇLER YA İŞSİZ YA İŞÇİ"

İlanı değerlendiren Genç İşsizler Platformu'ndan Kadir Demiryürek,

"Devlet bize, ‘Ben üniversite mezunu şoförler arıyorum’ diyor. Şoförlük mesleğini icra edecek ilkokul veya lise mezunu işsiz vatandaşlarımız yok muydu da böyle bir şart getirildi? Bu ülke üniversite mezunlarına kendi alanlarında istihdam yaratamıyor mu da şoförlük için üniversite mezunlarını sınava sokuyor" diye sitem etti. Demiryürek, "Türkiye ihtiyaçtan fazla üniversite mezunu vermeye başladı. Hepsini istihdam edemediği için bir kısmı işsiz bir kısmı da işçi oldu. İşsizlik, parasızlık, geçim sıkıntısı elde ne iş varsa bu gençleri oralara yönlendirdi" diyerek iktidar politikalarını eleştirdi. 

"ANKARA NÜFUSU KADAR İŞSİZ VAR"

Demiryürek, şubat ayı için TÜİK’in açıkladığı işsizlik verisinin yüzde 25,4 olduğunu fakat TÜİK'in bu veriye iş bulma ümidini yitiren gençleri ve mevsimlik işçi olarak çalışan gençleri katmadığını belirterek genç işsizlik oranının yüzde 40,5 olduğunu, her 10 gençten 4'ünün işsiz olduğunu belirtti. 

"TÜİK verilerine göre 15-29 yaş arası gençlerin 5 milyon 529 bininin ne işte ne eğitimde olduğunu görüyoruz. Neredeyse Ankara nüfusu kadar genç ne çalışıyor ne okuyor" diyen Demiryürek, "gençlerin evde umutsuz, çaresiz, parasız, hayalsiz yaşamaya mahkum edildiğini söyledi. Gençlerin omzundaki KYK borcunu da hatırlatan Demiryürek, "Gençler, mezun, işsiz, borçlu olarak yaşamaya çalışıyorlar" sözleriyle sitem etti. 

"SİSTEM ÜNİVERSİTE MEZUNU GENÇLERİ İŞÇİLEŞTİRMEK ÜZERE KURULMUŞ"

Üniversite mezunu gençlerin alanında iş bulamadığını ve dolayısıyla işçi sınıfının yoğunlukta olduğu sektörlerde istihdam edildiğini söyleyen Demiryürek, "Politik düzlem, sistem, ekonomi politik, üniversite mezunu gençleri işçileştirmek üzere, ucuz iş gücü olarak kullanmak üzere kurulmuş durumda" dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler