Başkurt işçisi hak arayışında kararlı
Tarafların TİS sürecinde uzlaşamadığı için işçilerin çıktığı grev 64 günü geride bıraktı.
Sakarya’nın Arifiye ilçesinde oto sanayi fabrikası Başkurt Motor’da Çelik-İş Sendikası üyesi 105 işçi, sözleşmede anlaşmaya varılamaması üzerine 29 Mart’ta greve başladı. Fabrikada sendika üyesi olmayan yaklaşık 85 işçi ise gayrı yasal olarak üretimi sürdürdü.
Dört ay süren sözleşme sürecinin ardından çıkılan grev, özellikle işveren temsilcisinin uzlaşmaz tavrı ile günden güne çözümsüzlüğe itildi.
Gelişmeler hakkında bilgi veren Çelik-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Rıfat Kurt, işçinin kabul etmediği hiç bir sözleşmeyi imzalamayacaklarını dile getirdi.
Kurt’un verdiği bilgiye göre 50 yıllık bir fabrika Başkurt Motar 10 yıldır Sakarya’da üretim yapıyor. Hak İş’e bağlı Çelik İş’de üç yıldır söz konusu fabrikada örgütlü.
İkinci toplu sözleşme görüşmeleri başlayınca tartışmalar da başlıyor aslında. İşveren temsilcisi sözleşmeyi önce geciktirmek istiyor, sonra istenen zamları aşırı fazla buluyor ki aslında öyle olmadığı istenen ücretlerde açıkca görülüyor.
1 yıllık işçiye 1450 lira
Sendika, ücret, ikramiye, sosyal yardım ve Asgari Geçim İndirimi dahil en düşük 1470 lira, en yüksek 2 bin lira, ortalamada da 1670 lira dolayında ücret talebinde bulunuyor. Oysa işveren temsilcileri önce ‘sendika yüzde 81 zam istedi’ diyor ardından yüzde 50’ye daha sonra da yüzde 31’e düşürdüğü zam açıklamaları yapıyor.
Oysa Kurt, on yıllık kalifiye elaman için istenen ücretin 1820 lira olduğunu ısrarla vurguluyor.
Kuralsızlık diz boyu
İşçinin çıktığı grevin ardından işverenin üretimi hileli bir şekilde devam ettirdiğini anlatan Kurt, aslında greve çıkılmış işyerlerinde hiç bir biçimde üretim yapılamayacağı yasalarla belirtilmiş olmasına karşın işveren illegal bir şekilde üretim yaptırdığını belirtiyor. Tezgâhları dışarı çıkarıp arkabalara fason üretim yaptırmaktan gayrı yasal yollarla içeri işçi sokarak üretim yaptırmaya karşı bir dizi yöntem uygulanıyor.
Çalışma Bakanlığı, SGK, İşkur ve benzeri nereye ne şikayet yapılıyorsa sonuç alınamıyor. Fabrikaya giden müfettişler 45 günde bir raporu bir türlü yazamıyor. Rapor yazılamadığı için işlem yapılamıyor.
Açlık grevi son çare
Olan biten hukuksuzluk karşısında işçinin son çare olarak açlık grevine çıktığını dile getiren Kurt, bazı işçilerin rahatsızlandığını ancak aralarında kendisinin de bulunduğu bir kaç kişinin açlık grevine devam ettiğini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- 'Ben o gün tecavüze uğramadım diye...'
- MSB'den açıklama geldi
- İki jandarmanın davası görüldü
- Teğmenleri değil yargıçları konuşalım
- İmamoğlu'ndan Bakan Tekin'e sert tepki
- Saat verildi, sayı istendi
- CHP'li isimden Cevizoğlu'nun sözlerine tepki
- TCMB ve TBB'den açıklama
- İstanbul'da sahilde 2 ceset bulundu
- Sürecin şifreleri!