Başkan Kahraman 4 maddeyi yıkmış

İsmail Kahraman 2012 yılında Meclis’e sunduğu anayasa teklifi, ilk 4 maddenin değiştirilmesini öngörüyor.

Başkan Kahraman 4 maddeyi yıkmış
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.01.2016 - 23:18

TBMM Başkanı ve kuruluacak yeni Anayasa Uzlaşma Komisyonun’nun da başkanlığını yapacak İsmail Kahraman’ın Birlik Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı olarak, 2012 yılında Meclis’e sunduğu anayasa teklifi, ilk 4 maddenin değiştirilmesini öngörüyor.

Teklif, “Bizler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak, Yüce Allah’ın devletimizi sonsuza kadar koruması dileği ile bu anayasayı kabul ediyoruz” ifadeleri ile başlıyor.

Devletin şekli sadece “Türkiye Devleti bir cumhuriyettir” ifadeleri ile tanımlanırken, Cumhuriyetin niteliği ise “Türkiye Cumhuriyeti hak ve adalete, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına, halk egemenliğine, kuvvetler ayrılığına bağlı demokratik bir devlettir” ifadeleri ile anlatılıyor. “Laik” ve “Atatürk” ifadelerinin hepsinin kazındığı teklifte ve bir Başkent belirlemesi yapılmıyor.

Yüzde seçim barajını kaldırmıyor ama yüzde 1’den fazla oy alan partiler için Meclis’te 100 kontenjan koltuğu ayırıyor. Yürütme yetkisi tek başına Devlet Başkanı’na veriliyor. Meclis, Başkanı görevden alamıyor, Başkan da Meclisi feshedemiyor. Başkan yasa teklif edemiyor, ama yasaları veto yetkisini elinde bulunduruyor. Meclis’te okunacak Başkanlık yemini, Başkanın “inandığı kutsal kitap üzerine” de yapılabilecek.

Çok sayıda sivil toplum örgütü gibi Birlik Vakfı da, 30 Nisan 2012’de uzun süredir yeni anayasa çalışmalarını sürdüren TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na kendi Anayasa Teklifi’ni sundu.
Vakfın teklif metnini hazırlayan heyetin başındaki isim ise Birlik Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı, Kültür Eski Bakanı İsmail Kahraman oldu.

TBMM Başkanı Kahraman, önceki gün yaptığı açıklamada, yeni anayasanın başkanlık sistemine dayalı bir anayasa olması gerektiğini dile getirdi. Kahraman’ın 4 yıl önce hazırladığı teklifin de bundan farklı olmadığı görüldü. İşte Yeni Anayasa Uzlaşma Komisyonu Başkanı Kahraman’ın kafasındaki anayasa ve başkanlık sisteminın ayrıntıları:

Allah devletimizi korusun: Vakfın anayasa metni,“Bizler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak, Yüce Allah’ın devletimizi sonsuza kadar koruması dileği ile bu anayasayı kabul ediyoruz” ifadeleri ile başlıyor.

Laiklik yok: Türkiye Devleti bir cumhuriyettir. Cumhuriyetin niteliği ise “Türkiye Cumhuriyeti hak ve adalate, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına, halk egemenliğine, kuvvetler ayrılığına bağlı demokratik bir devlettir” ifadeleri ile anlatılıyor.

Başkent yok: Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Resmi dili Türkçedir. Milli marş İstiklal Marşıdır. Bayrağı, şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Türklük kaldırılıyor: “Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür” hükmü, “Anne veya babası Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde olan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır” ifadesi ile değiştiriliyor.

Yürütme tek başına Başkan’da: Başkan halk tarafından beş yıllığına en fazla iki kez seçilir. Yürütme yetkisini tek başına elinde bulundurur. Başkanın, Meclis’in güvenoyuna ihtiyacı yok. Meclis’e karşı siyasi sorumluluğu da yok. Meclis, Devlet Başkanı’nı “vatana ihanet suçlaması hariç” düşüremez. Başkan, Meclis’in sürekli denetimi altında olur.

Başkan Yardımcısı da seçilecek: Devlet Başkanının seçilmesi ile birklikte yardımcısı da seçilmiş olur. Başkan yardımcısı Başkan’ın verdiği görevleri yerine getirir. Başkan yardımcısı Başkan’dan sonra gelen en üst düzey yetkili kişi. Başkan’ın vekâlet vermesi halinde Başkan’a vekâlet eder.

‘İnandığı kutsal kitap’ üzerine yemin: Başkan, TBMM’de “Vatan ve milletin huzur ve refahı için çalışacağıma ve anayasayı savunacağıma ve saygı göstereceğime namusum ve şerefim üzerine yemin ederim” ifadelerinden oluşan yemini okuyacak. Ama isteyen devlet başkanı inandığı kutsal kitap üzerine de bu yemini yapabilir.

Başkanın adamları Meclis’in onayına bağlı: Başkan, Meclis’e yasa teklif edemez. Atadığı üst düzey yöneticiler Meclis’in onayına tabi. Başkan Meclis’i feshedemez. Ancak yasaları veto yetkisi var.

‘Başkanlık bildirisi’ dönemi: Başkan meclise mesajlar gönderebilir. İhtiyacı olan kanunlar hususunda açıklama yapabilir.

Daraltılmış bölge ve önseçim: TBMM daraltılmış bölge ve önseçim yoluyla seçilen milletvekillerinden oluşur.

100 kontenjan vekil: 400 milletvekili daraltılmış bölge ve önseçim esaslarına göre genel oyla seçilir. 100 milletvekili ise ülke seçim çevresinden geçerli oyların yüzde birini aşan siyasi partilerin YSK’ya verdikleri kontenjan liste sıralamasına göre aldıkları oy yüzdesiyle seçilmiş olur. Ülke barajı ise yasa ile düzenlenir.

Tek başına yürütme ya da bakanlarla: Başkan yürütme yetkisini bizzat veya meclisin onayıyla tayin ettiği bakanlar ve müsteşarlar aracılığıyla kullanır. Bakanlar ve müsteşarlar, Başkanın emirlerini yerine getiren görevlilerdir, kendi başlarına davranamaz ve karar veremezler, sorumlulukları yalnız başkana karşıdır.

CHP 3 ismi belirledi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a TBMM Uzlaşma Komisyonu’nda görev alacak CHP milletvekillerinin isimlerini de içeren bir mektup gönderdi. CHP’de Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, uzlaşma komisyonunda CHP’yi temsil edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler