Basın kartlarına ‘yandaş’ ağırlığı

Basın Kartı Yönetmeliği değiştirildi. Sarı basın kartı verileceklerin kapsamı genişletilirken, kimlerin sarı basın kartı alacaklarına karar verecek komisyonun yapısı da değiştirildi.

Yayınlanma: 25.08.2015 - 19:25
Abone Ol google-news

Eski yönetmelikte TGC, Gazeteciler Cemiyeti, TGS, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nden üyeler komisyona giriyordu. Yeni yönetmelikte isimlendirme yapılmadı. Temsilciler meslek örgütünün üye sayısına göre belirlenecek. Ayrıca yeni oluşturulan Basın Kartı Komisyonu’nca alınacak kararlara, Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü’nün onay şartı da getirildi. Buna göre, komisyonun, sarı basın kartı verilecek kişilerle ilgili kararları ancak genel müdürün onayının ardından kesinleşecek.

Geçen günlerde yeni sarı basın kartı alacakların belirlenmesi için yapılması gereken Basın Kartı Komisyonu toplantısı ertelenirken, süpriz bir gelişme yaşandı. Basın Kartı Yönetmeliği değiştirildi. Yeni yönetmelikle, Basın Kartı Komisyonu’nun yapısı da tamamen değişti. Düzenlemeler özetle şöyle:

* Basın kartı için başvuruda bulunacaklar gazetecilik faliyeti dışında ticari, sınai veya zirai faliyette bulunamayacak. Ancak yabancı basın-yayın kuruluşlarında çalışan Türk uyruklu gazeteciler için bu şart aranmayacak.

* Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde çalışanların sarı basın kartı için başvurularında en az lise veya dengi bir eğitim kurumundan mezun olma şartı aranmayacak.

* Bakanlıklarda Basın ve Halkla İlişkiler biriminin amiri ile basın müşavirlerinden ikisine hiçbir şart aranmadan basın kartı verilebilecek.

* Cumhurbaşkanlığı’nda basın kartı alabileceklerin sayısı artırıldı. Eskiden Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ile bu birimde çalışan 25 görevliye basın kartı veriliyordu. Yeni yönetmelikle, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı, Kurumsal İletişim Başkanı, İnternet Yayın Müdürü ile Basın Başdanışmanına bağlı olarak çalışan 25 görevliye basın kartı verilecek.

* En fazla basın kartlı üyeye sahip olan sendikadaki 6 kişiye de sarı basın kartı verilecek. Şu anda en fazla basın kartlı üyeye sahip sendika Hak-İş’e bağlı Medya-İş olduğu için bu sendika yöneticilerinden 6 kişiye basın kartı verilecek.

* Sarı basın kartı almak için gerekli olan bekleme süreleri yarı yarıya düşürüldü. Eskiden iletişim fakültesi mezunları sarı basın kartı için bir yıl beklerken, şimdi “meslekle ilgili bir lisans veya lisansüstü programdan mezun olanların” 6 ay beklemeleri yeterli olacak. Diğer fakülte mezunlarının 18 ay olan bekleme süresi 9 aya indirildi. Lise mezunları için 28 ay olan süre de 18 aya düşürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler