Başçı Merkez’i devretti
Merkez Bankası’nda Murat Çetinkaya görevi Başçı’dan devraldı. Çetinkaya’nın başkanlığa giden yolu 2012 yılındaki yasa değişikliği ile sağlandı.
İndirim bekleniyor Para Politikası Kurulu’nun Merkez Bankası’nın bugün yeni Başkanı Murat Çetinkaya’nın başkanlığında yapacağı ilk toplantıda faiz indirimine gidilmesi bekleniyor. Toplantıda alınan kararlar saat 14.OO’te açıklanacak. Wall Street Journal, Çetinkaya’nın görev süresine bir faiz indirimiyle başlayarak “yüksek enflasyona rağmen politikayı gevşetme istekliliğine ilişkin bir işaret vermesi” beklentisine vurgu yaptı. Wall Street Journal, ise “Piyasaların (Çetinkaya’nın) yaklaşımının işaretlerini görmek için büyüteç altına alacağı bir karar verecek” ifadesini kullandı. |
Erdem Başçı Merkez Bankası Başkanlığı görevini dün Murat Çetinkaya’ya devretti.
19 Nisan 2011’de Durmuş Yılmaz’dan görevi devralan Başçı’nın görev süresi dün mesai saati bitiminde sona erdi. Merakla beklenen devir-teslim töreni saat 18.30’da bankanın Ulus’taki merkez binasında yapıldı. Toplantı öncesinde sadece kameraman ve fotoğrafçıların alınacağı duyuruldu. Törende soru da alınmadı.
Adım adım başkanlığa
Çetinkaya’nın Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmasına uzanan süreç 2012’de yapılan yasa değişikliği ile başladı. AKP birçok önemli düzenlemede olduğu gibi bunu da “torba yasa” ile gerçekleştirdi. Tam adı, “Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” olan düzenleme ile Merkez Bankası Yasası’nda değişiklik yapıldı. Merkez Bankası başkan yardımcılarında aranan şartlar değiştirildi.
Yasa değişti
Yasanın eski halinde başkan yardımcılarının “hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık ve finans alanlarından birinde lisans veya lisansüstü öğrenim görmüş, yeterli bilgi ve deneyime sahip ve meslekleri ile ilgili olarak en az on yıl çalışmış kişiler arasından başkanın önerisi üzerine müşterek kararla beş yıl süre ile atanmaları” öngörülüyordu.
Değişiklik ile “mühendislik, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ile istatistik alanlarından birinde veya iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde lisans veya lisansüstü öğrenim görmüş” kişilerin de başkan yardımcısı olarak atanmasına olanak sağlandı. Yasa 13 Haziran 2012’de TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Ancak yasaların yürürlüğe girebilmesi için Cumhurbaşkanının onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanmaları gerekiyor. Çetinkaya’ya başkanlık yolunu açan bu yasa da 29 Haziran 2012’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ve Sosyoloji Bölümü’nden mezun olan Çetinkaya’ya başkan yardımcılığı yolu da açılmış oldu.
Bir gün sonra atama
Yasanın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinden bir gün sonra da 30 Haziran 2012’de Çetinkaya’nın atama kararı dönemin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakanı Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzaları ile Resmi Gazete’de yayımlandı. Atama kararına dayanak olarak da “torba yasa” ile değiştirilen madde gerekçe gösterildi.
Atama kararı 29 Haziran 2012 olduğu için de Çetinkaya başkan yardımcılığı görevine yasanın yürürlüğe girdiği gün olan 29 Haziran’dan itibaren getirildi. Çetinkaya 4 yıl sonra hükümetin teklifi Cumhurbaşkanının onayı ile Merkez Bankası Başkanlığı’na atandı.
‘Süreklilik ve değişim’
Başçı devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, kısa vadede enflasyondaki düşüşün devam etmesini beklediklerini dile getirdi. Başçı, sunları söyledi: “Süreklilik ve değişim. Bunlar başarının ardında yatan iki temel unsurdur. Kurumsallaşma sürekliliği sağlar. Süreklilik ise öngörülebilirliği sağlayarak belirsizliği azaltır ve bu yolla istikrarı ve güveni artırır. Aşama kaydetmek için, ilerleme sağlamak için yeni şartlara uyum sağlamak için ise değişim şarttır. Süreklilik ve değişim dengesini doğru kurabilen kurumsal yapılar sürdürülebilir bir başarıya ulaşabilmektedir. Son 15 yılda TCMB bunun güzel bir örneğini oluşturmuştur.”
Çetinkaya: Gelişim
Çetinkaya ise Başçı döneminin son yüzyılın en sıra dışı dönemlerinden birisi olduğunu söyledi. Çetinkaya, şunları söyledi: “Merkez Bankası’nın araç setini genişletirken bir yandan da ihtiyatlı olabilmesinin mümkün olabildiğini gösterdik. Özellikle kullanmış olduğumuz makro ihtiyati araçlar dünyada genel kabul gördü. Önümüzdeki dönemde şeffaf ve öngörülebilir politikalarla fiyat istikrarının kalıcı olarak sağlanması hedefine ulaşma azminde olacağız” diyen Çetinkaya, şöyle devam etti: “TCMB önümüzdeki dönemde de hem günün şartlarını hem de geleceğe dair beklentileri dikkate alarak politikalarını dinamik şekilde belirlemeye devam edecek. Bu doğrultuda sürekli gelişim ve kendini yenileme çabası içinde olacaktır.”
İndirim bekleniyor
Para Politikası Kurulu’nun Merkez Bankası’nın bugün yeni Başkanı Murat Çetinkaya’nın başkanlığında yapacağı ilk toplantıda faiz indirimine gidilmesi bekleniyor. Toplantıda alınan kararlar saat 14.OO’te açıklanacak. Wall Street Journal, Çetinkaya’nın görev süresine bir faiz indirimiyle başlayarak “yüksek enflasyona rağmen politikayı gevşetme istekliliğine ilişkin bir işaret vermesi” beklentisine vurgu yaptı. Wall Street Journal, ise “Piyasaların (Çetinkaya’nın) yaklaşımının işaretlerini görmek için büyüteç altına alacağı bir karar verecek” ifadesini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- İstanbul'da aile katliamı
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- 250 bin TL'nin getirisi ne kadar?
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!
- Türk ordusunun Kubilaysızlaştırılması
- Hedefteki teğmenlerle ilgili yeni gelişme!
- 'Açız' diye bağırdı, yaka paça dışarı atıldı!