Başbakan Yıldırım: Hedef 20 milyar dolar karşılıklı ticaret

Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere Başbakanı Theresa May ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Yıldırım: Hedef 20 milyar dolar karşılıklı ticaret
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.01.2017 - 18:57

Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere Başbakanı Theresa May ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından başlıklar şöyle:

"Sayın Thresa May hanımefendi değerli basın mensupları hepinizi saygıyla selamlıyorum. Kendisini ve heyetini Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. İkili ilşkilerimizi görüştük. Başta güvenlik ve ekonomi alalnında iş birliğimizi konuştuk. Stratejik ortaklık kurulması hedefine yönelik yol göstericiliği esas alındı. Sayın Başbakan'ın ziyareti ile söz konusu bu ortaklığı günümüzdeki bölgesel şartları dikkate alınca hem ikili hem küresel anlamda kapsamlı bir hedefe taşıma konusunda iradelerimizi dile getirdik. Az önce Milli Muharif Uçak Projesi geliştirmeye yönelik bir sözleşme iimzaladık. Sözleşme ile birlikte her iki firma yeni bir savaş uçağı geliştrme üzerinde çalışacaklar."

"Bu proje tamamen Türkiye ile Birleşik Krallık yöntimini arkasında olduğu bir projedir. Terörün günümüzde en önemli tehditlerden biri olduğunu düşününce havayollarındaki insanların terörist olup olmadığına dair karşılıklı havaalanlarının güvenliği konusunda birlijkte çalışacaklar. 2017 yılı boyunca tatbikat gerçekleştirilecek."

"Gerek büyükelçi gerek Sayın May, Türkiye ile dayanışmasını anında göstermiş ve bu surette bu halkın sevgisini kaznamıştır. Bunun için kendilerine teşekkür ediyorum. Türkiye'nin PKK, DEAŞ, YPG bilumum terör örgütü ile yaptığımız mücadeleyi anlatma fırsatımız oldu. Konuştuğumuz konular arasında 15 Temmuz darbe giriişimde FETÖ'nün bütün dünyada olduğu gibi İngiltere de faaliyetleri var bu konuda bilgi aktardık. Gereğinin yapılmasını talep ettik. Ayrıca Kıbrıs konusunda da görüş alışverişinde bulunduk. Kıbrıs'ta çözüm arayışı devam ediyor. Bizim de arzumuz çözüme ulaşmasıdır. Görüşme adil olmalıdır. Garantör devletler Birleşik Krallık ve Türkiye en çok memnun olanlardan olacaktır. Geçmişte yaşanmış olayların tekrarı olmaması için güvenlik ve garantilerin devam etmesini konuştuk."

"Suriye konusundak iişbriliğini artırılması, ölümlere son verilmesi, mülteci sorunun bütün insanlığpı sorumluluğu olduğunu ifade ettik. Tabi İngiltere Avrupa Birliği'nde çıkma kararı aldı. Bu kararın yerine getirilmesi Sayın Başbakan'ın önündeki konularda birisi. Nasıl iş birliği geliştirileceği ilei lgili bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma çıkış ile eş zamanlı. Çıkış başladığında Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalanacak. Ticaret Ortaklığı Komitesi toplantılara başlayacak. İngiltere-Türkiye arasında ilişkler sadece ticaretin 16 milyardan 20 milyara çıkarılması ile ilgili değil. İngiltere menşeili 3 bin şirket var. Biz onlara her türlü desteği veriyoruz. Benzer şekilde İngiltereye yatırım yapan Türkiye şirketleri var. İngiltere ile Türkiye arasındaki ticaret hacminş 20 milyara çıkmasını umuyorum."

"Sayın Başkan ve heyetine teşekkür ediyorum."

İngiltere Başbakanı May'in konuşmasından başlılar şöyle: 

"Terör ile mücadelemiz için Türkiye'nin durumu önemli. Bugün yeni bir ortaklık başlattık. Havacılık, istihbarat paylaşımında yardımcı olacak. Türkiye terör tehdidi altında. Suriye'de dahil olmak üzere bölgesel barış için konuştuk. Mülteciler için Birleşik Krallık da elinden geleni yapıyor. Yeni bir işbirliği ve diyalog sürecini başlatmış bulunuyoruz. Ticaret için çalışma grubu kurulacak.

Türkiye'nin önemli katkıda bulunduğunu söyledim. Bu konuda Birleşik Krallık da iyi çalışma yaptı. Bizim o ülkelerde desteklenmesi gerekiyor. Bölge dışından para sağlayan ikinci ülke."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon