'Başbakan Said Nursi üzerinden Haşhaşilerden özür diliyor'

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 1949 tarihli, Said Nursi tarafından yazılan Gençlik Rehberi kitabının dağıtımının yasak edilmesiyle ilgili açıkladığı belgeyi değerlendirirken, "Başbakan, Said Nursi üzerinden cemaati benzettiği Haşhaşiler'den özür dilemek istiyor" dedi.

'Başbakan Said Nursi üzerinden Haşhaşilerden özür diliyor'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.02.2014 - 13:59

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısı ile gündemdeki konuları değerlendirdi. AKP'nin, 12 yıl önce, "3Y" yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele vaadiyle yola çıktığını anlatan Akif Hamzaçebi, "Bugün iktidarın 3y'si yavrulamıştır; yalan eklenerek, "4y" olmuştur" dedi.

17 Aralık yolsuzluk operasyonunun ardından, AKP Hükümeti'nin Meclis'e taşıdığı yasal düzenlemelere dikkat çeken CHP Grup Başkanvekili, "Yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla mücadele etmek yalan oldu. 17 Aralık'tan sonra yasakları içeren yasal düzenlemelerin bir kısmı yasalaştı, bir kısmı yasalaşmak üzere. Büyük yolsuzlukları örtmek için, büyük yasaklar getiriliyor" diye konuştu.

Hükümetin, son çıkan yasalarla, medyayı baskı ve kontrol altına almak istediğini öne süren Akif Hamzaçebi, "Kamuda yaptıkları sürgün tayinler yoluyla, yapılan yasal düzenlemelerle yargıyı AKP'leştiriyorlar. Amaç, 17 Aralık yolsuzluğun üzerini örtmek" dedi.

"Başbakan yine mağduru oynamaya başladı" diyen CHP Grup Başkanvekili, "Darbe-asker mağduru AKP, başörtüsü mağduru AKP, her daim CHP mağduru AKP. Şimdide 17 Aralık mağduru. Hükümet yaptıklarıyla; sanki, 12 Eylül Milli Konseyi toplantısı. Eller kalkıp iniyor. Meclis'te yasaklar geçiyor. AKP'nin çoğunluk tutumuyla, yasaklar parlamentodan bu şekilde geçiyor" şeklinde konuştu.

 

HAŞHAŞİLER'DEN ÖZÜR DİLEMEK İSTİYOR

Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın, "CHP 1940'larda Saidi Nursi'nin kitaplarını yasaklayan, hapislere mahkum eden partidir. İşte belgesi. CHP'nin genel müdürü, bu belge senin belgelerine benzemez. 15 Temmuz 1949 tarihli Bakanlar Kurulu kararı bu. Said Nurisi tarafından yazılan Gençlik Rehberi kitabının dağıtımının yasak edilmesi, elde edileceklerin de toplanması, 'Bakanlar Kurulumuzun 15 Temmuz 1949 tarihli toplantısında kararlaştırılmıştır'. İmza, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü" şeklindeki açıklamalarını anımsattı.

CHP Grup Başkanvekili, Başbakan'ın Said Nursi üzerinden Haşhaşiler'den özür dilediğini öne sürerek, "Başbakan hedefine koyduğu cemaati Haşhaşilere benzetti. Şimdi Said Nursi üzerinden Haşhaşiler'den özür diliyor. CHP döneminde yasaklanan bir kitabı 'tarihi belge' olarak açıklıyor. Haşhaşileri saçlarken, şimdi niye Said Nursi üzerinden özür dilemek istiyor. 2011 yılında Ahmet Şık'ın kitabından bahsederken, 'öyle kitaplar vardır ki, bombadan daha tehlikelidir' demişti. Şimdi de Said Nursi'ye sarılıyor" iddiasında bulundu.

 

7 BİN KİŞİNİN DİNLENMESİ

Akif Hamzaçebi, bugün bazı gazetelerde yer alın "7 bin kişinin" dinlendiğine ilişkin iddiaları değerlendirirken, "Elbette bu iddialar çok ciddi. Bunun üzerine gidilmesi gerekiyor. O tespit bugün mü öğrenildi. Yoksa konjonktör bunu gerektirdiği için mi bugün dillendiriliyor. Eğer böyle bir iddia varsa bu soruşturulmalı. CHP'nin dinlendiği tespiti vardı. Hükümet niye bir şey yapmadı? Bütün dinlemelerden Hükümetin haberi var" diye konuştu.  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon