Balbay tahliye edildi
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliyesine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi’nin 6 Mart 2009 tarihinden bu yana tutuklu yargılanan CHP İzmir Milletvekili ve gazetemiz yazarı Mustafa Balbay dün tahliye edildi. Mahkeme heyetinin oy birliği ile verdiği kararında, “Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığına” dikkat çekti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi dün akşam saatlerinde 3 sayfalık kararını Balbay’ın avukatı Oktay Yılmaz’a elden tebliğ etti. Tahliye işlemleri için Sincan Cezaevi’ne müzekkere yazıldı.
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, üye hakimler, Sedat Sami Haşıloğlu, ve Fatih Mehmet Uslu tarafından alınan kararda, Mustafa Balbay’ın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru anımsatıldı.Anayasa Mahkemesi’nin 4 Aralık 2013 tarihli kararında “seçilme hakkının ihlal edildiği, tutukluluğunun makul süreyi aştığı iddiaları yönünde kabul edilebilir olduğuna ve başvurucuya 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verildiği” anlatıldı. Heyetin kararında şu ifadeler yer aldı:
“Her ne kadar Yargıtay Ceza Genel kurulu kararları ve gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları gereği, mahkemenin hüküm verdikten sonra hükmen tutukluluğuna karar verdiği sanıklarla ilgili herhangi bir tasarrufu söz konusu değilse de Anayasa Mahkemesi’nin bu kararının şekil olarak ifade ettiği öncelik ve bağlayıcılılığı dikkate alınarak hükmen tutuklu sanık Mustafa Ali Balbay’ın tahliyesine, kısa kararımızda hakkında tahliye kararı verilen diğer sanıklar gibi verilen ceza miktarı dikkate alınarak yurtdışına çıkış yasağı şeklinde hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasına mütalaaya uygun olarak karar verilmiştir. Bu nedenlerden dolayı Mustafa Balbay’ın bi hakkın tahliyesine, başka suçtan tutuklu veya hükümlü olmadığı taktirde derhal salıverilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazılmasına oy birliği ile karar verildi.”
21 dava ile birleştirildi
Mahkeme kararında kamuoyunda Ergenekon davası olarak bilinen 86 sanıklı davanın ilk duruşmasının 20 Ekim 2008 tarihinde yapıldığı ve 21 dava ile birleştirildiği anlatılarak, “Bu arada geçen süre 4 yıl 9 ay 15 gündür. Yargılama süresince vefat eden ve firari sanıklar dışında 268 sanığın savunmaları alınmış ve 151 tanık dinlenmiştir” denildi.Mahkeme heyeti kararında davaya ilişkin şu bilançoya yer verdi: 4 yıl 9 ay 15 günlük yargılama aşaması kesintisiz olarak sürdürülmüştür. Yargılama süresi içerisinde birleşen dosyalar dahil olmak üzere toplam celse sayısı 620’dir. Duruşma tutanaklarının toplam sayısı ise 40 bin sayfadan fazladır.
Yargılamayı aksatacak davranışlar
Kararda yargılama sırasında bir kısım sanık ve müdafilerinin yargılamayı aksatacak söz ve davranışlarda bulundukları,13 aralık 2012, 11 aralık 2013, 8 nisan 2013 tarihlerinde yargılamayı durduracak davranışlarda bulundukları belirtilerek, şöyle devam edildi:
“8 Nisan 2013 tarihinde duruşma salonunda cereyan eden olaylar haricinde duruşma salonu dışında da olaylar meydana gelince duruşmanın 11 nisan 2013 gününe ertelenmesine karar vermek gerekmiştir. Hükmen tutuklu sanık M. Balbay’ın da içinde bulunduğu pek çok sanık gerek bu olaylar sırasında ve gerekse yargılama boyunca duruşma disiplinini bozucu hareket etmek suretiyle yargılamanın uzatılmasına neden olmuşlardır.”
“5 yıllık azami süre dolmamıştır”
Mahkeme kararında Mustafa Balbay’a ilişkin şu görüşlere yer verildi: “Hükmen tutuklu sanık Mustafa Balbay’ın Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğu 26 Aralık 2012 tarihi itibariyle 3 yıl 9 ay 20 gün Anayasa Mahkemesi’nin kararını açıkladığı 4 Aralık 2013 tarihi itibariyle ise 4 yıl 8 ay 28 gün tutuklu bulunduğu anlaşılmaktadır. Yani kanununda öngörülen 5 yıllık azami süre her iki durumda da dolmamıştır. Anayasa Mahkemesi ‘devlet aleyhine işlenen cürümler’ kapsamında suç işlemiş olduğuna dair karar verilmiş olsa ve bu sanıklar tutuklandıkları tarihte milletvekili olmasalar dahi seçilmiş milletvekili sanıkların tutuklu bulundurulmasını makul sürenin aşılmış olduğu şeklinde yorumlamıştır. Kanun bu açık hükmü karşısında Anayasa Mahkemesi’nin tutuklulukta makul sürenin aşıldığı yönündeki kararının seçilmiş milletvekillerine özgü olarak ve seçilme hakkı dikkate alınarak verilmiş bir içtihat özelliği taşıdığı anlaşılmaktadır. Anayasamızın 153/son maddesine göre, Anayasa Mahkemesi kararları Resmi Gazete de hemen yayınlanır ve Yasama, Yürütme ve Yargı organlarını idare makamlarını gerçek ve tüzel kişileri bağlar. 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi’nin kuruluşu ve yargılama usulleri hakkındaki kanunun 66/1 maddesine göre, mahkeme kararları kesindir. Mahkeme kararları devletin yasama, yürütme ve yargı organlarını ve idare makamlarını gerçek ve tüzel kişileri bağlar.”
Gün gün Balbay kararı
4 Aralık: Anayasa Mahkemesi tutuklulukta makul sürenin aşıldığı ve seçilme hakkının ihlal edildiği kararı verdi.
5 Aralık: Mustafa Balbay’ın avukatları “Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının bağlayıcı olduğuna” dikkat çekerek ihlalin ortadan kaldırılması için tahliye
talebinde bulundu. Avukatlar İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin çalışmalarını sürdürdüğü Silivri Cezaevi yerleşkesi karşısındaki Adliye binasında kararı bekledi. Savcılık mütalaasının saat 16.50 sıralarında mahkemeye verildiği öğrenildi.
6 Aralık: Balbay’ın avukatları, Silivri’de mahkemenin kararını bekledi. Mahkeme heyeti “Boşuna beklemeyin karar çıkmayacak” diye haber göndermesine karşın avukatlar mesai saati bitimine dek bekledi. Savcıların mütalaasının kararla birlikte tebliğ edileceği belirtildi.
9 Aralık: Saat 10.30 sıralarında Balbay’ın avukatlarından Oktay Yılmaz, Silivri Cezaevi karşısındakisi adliye binasına geldi.
11.00 Avukat Oktay Yılmaz, savcıların mütalaada Balbay’ın tahliyesi yönünde görüş bildirdiği duyumunu aldığını belirtti. Savcılık mütalaası kamuoyunda Balbay’ın tahliye edileceği umudunu arttırdı.
14.00 Öğle tatilinden sonra da bekleyiş sürdü. Mahkemeden karar çıkmadı.
15.30 Avukat Oktay Yılmaz, mahkeme kalemine bir kez daha durumu sordu. Heyetin incelemesini sürdürdüğü yanıtı verildi.
16.15 Mahkemeden beklenen karar çıkmadı.
16.45 Mustafa Balbay’ın avukatı Oktay Yılmaz, mahkeme kalemine bir g
17.00 KCK davasının görüldüğü mahkeme salonu boşaltıldı. Avukat Oktay Yılmaz, bir kez daha kaleme gidip durumu sordu. Gelişme olmadığı ifade edildi.
17.15 Avukat Oktay Yılmaz beklemeyi sürdürürken CHP Milletvekileri kaleme geçti ancak bilgi alamadılar.
17.30 Avukat Oktay Yılmaz, heyet salondan ayrılmadan kendisinin de gitmeyeceğini, kalemin kapanmasını bekleyeceğini söyledi.
18.30 Mahkeme kalemi görevlisi, Avukat Oktay Yılmaz’ı çağırarak karar verildiğini bildirdi ve içeri çağırdı.
19.00 İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kaleminden Avukat Oktay Yılmaz’a Balbay’ın tahliye kararı tebliğ edildi.
19.10 Avukat Oktay Yılmaz, Balbay’ın tahliye edildiğini basın mensuplarıyla paylaştı.
En Çok Okunan Haberler
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- 'Madem hedefiniz benim...'
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!