Bağımsız müzisyen Efza: ‘Müzik benim özgürlüğüm’

Genç ve bağımsız müzisyen Efza, farklı yorumculuğu ve kendi tarzıyla dikkatleri üzerine çekmeye başladı.

Yayınlanma: 08.10.2020 - 15:12
Abone Ol google-news

Efza, 1994 doğumlu genç bir müzisyen. Müzik tutkusunu eğitimle perçinlemiş, Opera Anasanat Dalı mezunu. İlk dinlediğiniz andan itibaren de zaten sesindeki farklılığı da hissediyorsunuz. Sadece yorumculuğu değil, şarkı da yazıyor beste de yapıyor. Kayıtlarını kendi evinde alıyor. Üstelik bir plak çatısı altında değil, şarkılarını bağımsız bir şekilde kendi yayımlıyor. Mayıs ayında 3 şarkılık bir kısa çalar (İki Kafalı Bi’ Ruhdaş) ve temmuz ayında da bir tekli (Şairin Kelimeleri) çıkaran Efza, müzik eleştirmenlerinden tam not aldı. Şimdi de yeni teklisi “Son Model Arabesk” ile dinleyici karşısında. Efza’yı ve müziğini bir de kendisinden dinleyelim...

Müzik ne ifade ediyor sizin için? Kaç yaşından beri eğitim alıyorsunuz?

Müzik benim özgürlüğümün, hikâyelerimin, yalnız olduğumdaki Efza’nın, zihnimde oluşturduğum hayallerin ifadesi. Özellikle her yeni bir şarkıda yeniden doğmak ve kendimi, içimde barındırdığım enerjilerimi keşfetmek diyebilirim...

19 yaşımda Konservatuvar Opera Bölümü'ne girerek başladı asıl eğitimim. Bu ay da müzik prodüksiyon eğitimimi tamamladım.

Peki, aldığınız tüm bu eğitimler müziğinize nasıl etki etti?

Özellikle bazı hocalarımın cümleleri hep kulağımdadır. Yeni bir çalışma yaparken kesinlikle hatırlarım bu cümleleri, o yüzden olumlu etkiliyor yapmaya çalıştıklarımı, her projemi...

'BEKLEYEN ŞARKILARIM VAR'

Ne zamandır söz yazıyor, beste yapıyorsunuz? Bu böyle mi devam edecek, yayımlanmayı bekleyen şarkılarınız var mı?

Söz yazmaya başladığımda epey küçüktüm, ilkokulda edebiyat öğretmenimin peşini bırakmazdım. Bunları melodilerle birleştirme fikri ortaokul yıllarımla eş zamanlı. Bunu böyle devam ettireceğim, zaten yazdığım çok fazla şarkı var. Şu anda da üç tane yayımlanmayı bekleyen şarkım var.

Kendinize ait bir tarzınız var diyebiliriz, nasıl ortaya çıktı? Şarkılarınızın üretim süreci nasıl gerçekleşiyor?

Tamamen kendiliğinden gelişti... Ben buna “zihnimin içindeki sentez” diyorum. Bilgisayar başına oturup, öncesinde yazdığım şarkıları düzenlemeye başladığım zaman kafamın içinde ne çalıyorsa, yazdığım hikâye, yani şarkı sözü şimdiki Efza’da ne canlandırıyor ise elim ona gidiyor. Ben bu süreci özgürlük kelimesi ile tanımlıyorum.

Gelecek için en çok ümit veren isimlerden biri olduğunuzu düşünüyorum. Birçok kişi de aynı fikirde. Siz ilerisi için kendinizi nerede konumlandırıyorsunuz?

Bunu duymak çok güzel. Öncelikle teşekkür ederim... Kendimi hep sahnede ve üretmeye devam ederken, gerçekten hikâyelerimi dinleyen, benimseyen insanlarla Efza olarak büyüdüğümü görmek isterim.

KÜÇÜK İSKENDER HAYRANI

Edebiyata olan ilginiz hakkında neler so¨yleyebilirsiniz? S¸arkılarınızda ve sosyal medya paylas¸ımlarınızda kendini hissettiriyor... Neler okuyorsunuz?

Şiirleri çok seviyorum. Küçük İskender’in hayranıyım. Roman insanı asla olamadım... Şiir ya da ara sıra içini açıp bilgi alabileceğim kitapları okuyorum.

Bir plak şirketi çatısı altında değilsiniz, üretimlerinizi bağımsız bir şekilde yayımlıyorsunuz. Bu bir tercih mi?

Evet. Bu şekilde sesimi ne kadar duyurabilirim ve organik olarak neler olabiliri görmek istiyorum.

'HER NOTADAN ESİNLENİYORUZ'

Çok dinlediğiniz, esinlendiğiniz birileri var mı?

-Fytch, Sevdaliza, Shahmen, Röyksopp, Portishead gibi isimleri çok dinliyorum. Bence müzik yaparken eskiden ya da o sıralar dinlediğimiz her sesten, her notadan, her hissiyattan esinleniyoruz. Bana öyle geliyor...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler