Bağımlılıkta yaş 13
Türkiye’de, bağımlılıktan hayatını kaybedenlerin sayısı geçen yıla oranla 4 kat artarken; bonzai olarak bilinen maddenin kullanımı 13 yaşına kadar düştü.
Narconon Projesi’yle bağımlılığı azaltmada yüzde 84 başarı sağlayan Kurtuluş Vakfı, “Sen hasta değilsin, bağımlı değilsin” diyerek bağımlı kişileri kurtarmaya çalışıyor. Gençler ve çocuklar üzerinde giderek kullanımı yaygınlaşan internetten kolaylıkla temin edilebilen sentetik uyuşturucuların kullanımı her geçen gün artarken, Türkiye’de geçen yıla oranla uyuşturucu bağımlılığından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 4 kat daha fazla. 2015’te suça sürüklenerek emniyet güçlerine getirilen çocukların yüzde 36’sının uyuşturucu kullandığı tespit edilirken, son 5 yıl içerisinde uyuşturucu kullanımı 13 kat arttı. Bonzai olarak bilenen uyuşturucu madde kullanımının 13 yaşına kadar düşmesi dikkat çekti.
Ürküten rakamlar...
Türkiye’de uyuşturucu kullanma yaşı her yıl biraz daha düşerken, bağımlı sayısı da artıyor. TÜİK 2015 verilerine göre, güvenlik birimlerine ‘suça sürüklenme’ nedeni ile getirilen 118 bin 245 çocuğun 42 bin 557’si bağımlılık yapan madde kullanıyor. Madde kullanan çocukların yüzde 80.8’i 15-17, yüzde 17.2’si ise 12-14 yaşında. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın en son hazırladığı rapora göre, uyuşturucuya başlama nedenlerinin başında yüzde 48.98 ile arkadaş etkisi geliyor. 2013 yılındaki uyuşturucu raporunda madde bağımlılığından 162 kişi hayatını kaybederken, 2014 raporunda 648 kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin hazırladığı 2016 Haziran ayı raporuna göre de dünya genelinde uyuşturucu bağımlılarının sayısı 29 milyona ulaştı.
‘Sen hasta değilsin’
Madde bağımlılığının tedavisi mümkün. Bunun için çalışan kurumlardan biri Kurtuluş Vakfı, kendilerine başvuran ailelerin ve bağışçıların yardımlarıyla ayakta kalmaya çalışıyor. Uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele eden Kurtuluş Vakfı’nın yüzde 84 oranında başarı sağlamasının temeli ise ilaç yerine eğitim temelli iyileşme süreci. Narconon Programı; hiç kimsenin ömür boyu bağımlı olmadığı inancına dayanıyor. Bağımlılıkla mücadele eden Kurtuluş Vakfı’nın Projesi olan Narconon’un eğitimcilerinin çoğu eskiden madde bağımlısı olup hayata tutunmuş kişilerden oluşuyor. Kaz Dağları’nda kurulan rehabilitasyon merkezinde, 4 ila 6 hafta eğitim sürüyor. Ücretsiz Narconon Projesi ile 4 ayın sonunda bağımlıların uyuşturucu madde arzusundan tümüyle arındığı belirtiliyor.
‘Sizi öldürüyor’
Uyuşturucuyu 12-13 yaşında kullanmaya başlayan 26 yaşındaki Ali K. “İlaç verip uyuşturuyorlardı ve eski halimden bir farkım olmuyordu” diyerek Kurtuluş Vakfı’na geliş hikâyesini anlatıyor: “Bağımlı olmayı nasıl anlatsam ki? Aslında yaşayabilmek için içiyorsunuz ama sizi öldürüyor” diyen Ali K. buna ‘dur’ demek için vakfa geldiğini söyledi. Çok küçük yaşta başladığı madde kullanımı yüzünden okulunu bırakan Tuncay K. ise “Hepimiz aynı yaşlardaydık. Eğitimlere başladığım ilk zamanlarda çok sıkıntı çektim. Eğitimler size kim olduğunuzu öğretiyor. Bazen saatlerce bir soru üzerine düşünüyoruz. Bazen geçmişteki bir sorunun çözümünü bulmaya çalışıyoruz ki bir daha karşımıza çıktığında ne yapacağımızı bilelim” diye konuştu.
O şimdi eğitmen oldu
Madde bağımlılığından kurtulmak için vakfa gelen Yakup Çakır, vakfın şu anki başkan yardımcısı. 14 yaşında uyuşturucu madde kullanmaya başlayan Çakır, 4 senedir hiçbir madde kullanmıyor. Eğitmenlik eğitimi alan Çakır, Kurtuluş Vakfı’na gelen gençlere eğitmenlik yapıyor. “Madde bağımlıları hasta değil, onlar öğrencilerimiz” diyen Çakır, “Uyguladığımız program, yoksunluk, yani bağımlı olunan maddeyi bırakma, detoks ve mental eğitimlerden oluşuyor. Öncelikle kişiyi bağımlılığa sürükleyen sebepleri tespit ediyoruz. Bununla da rehabilitasyon süreci başlamış oluyor. Oluşabilecek her türlü ağrı ve sızıyı hafifletmek için özel teknik ve besinler kullanıyoruz. Asla ilaç kullanılmıyor” ifadelerini kullandı. Kurtuluş Vakfı’nın Başkan Yardımcısı Selenay Külhan da “Hayatım boyunca uyuşturucu madde kullanan insanlardan uzak durmam gerektiği öğretildi ve öyle büyüdüm. Buraya ilk geldiğimde öğrenci gibi eğitim gördüm. Hatta partnerim bir uyuşturucu bağımlısıydı. Onların ne yaşadığını, nelere nasıl tepki verdiklerini anlamaya çalışıyordum. Sonra teknik ve psikolojik eğitimler aldım” diyerek yaşadığı süreci aktardı.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul’da yaşam kalitesinin yüksek olduğu 10 semt
- Özel'den Erdoğan'a 'Kılıçdaroğlu' yanıtı
- Sorular sızdı, sınavlar iptal edildi!
- Karadeniz'de şiddetli deprem
- Eşini ve 8 yaşındaki kızını katletti, intihara kalkıştı
- İş insanı seyyar satıcıya çarpıp mesire alanına uçtu!
- Tonlarca patates toplatılıp imha ediliyor
- Köprü ve otoyol geçiş fiyatlarına zam!
- Bakanlık, 'cayma hakkı' için tarih verdi
- Ünlü çiftin Los Angeles'taki evleri kül oldu!