Ayvaklık Adaları'na tabiat kalkanı

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın korumasını kaldıran plan iptal.

Ayvaklık Adaları'na tabiat kalkanı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.08.2017 - 23:48

Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki Türkiye’nin en büyük tabiat parklarından biri olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, “koruma kalkanını” kaldıran plan mahkemeden döndü. Mahkeme planı iptal etti. Şimdi Danıştay temyiz eden bakanlıkları haksız bularak plan iptal kararını onadı.

Cunda Adası’nın da aralarında bulunduğu 20 ada ve deniz dahil olmak üzere yaklaşık 18 bin hektarlık bir alan mahkeme kararıyla yapılaşma tehdidinden kurtuldu. 1995 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen bölgeye ilişkin 2004 yılında Tabiat Parkı’nın haritası oluşturuldu ve parkın önemli bir bölümü “Mutlak Koruma Alanı” ilan edildi. 2009 yılında bölgede yapılaşma tehdidi oluşturan ‘2009 Yılı Revizyon Planı’ hazırlandı ve ‘Mutlak Koruma Alanları’nın önemli bir bölümü ‘Sınırlı Kullanım Alanları’na dönüştürüldü. 2004 plan hükümlerinde “manastırlar sadece müze olarak kullanılabilir” ifadeleri yer alırken yeni planlarda “bu yapılara yeni fonksiyon yüklenebilir” maddesinin yer alması dikkat çekti.

Doğa harikası

Ayvalık Tabiat Platformu üyeleri bu plana karşı dava açtı. Planın iptali ve yürütmenin durdurulması amacıyla Danıştay 6. Dairesi davada bilirkişi incelemesinin ardından 2012 yılında “2009 Yılı Revize Planı”nın yürütmesini kesin olarak durdurdu. Ayışığı Manastırı mola ve manzara noktası olarak tanımlanarak, tekrar mutlak koruma alanının içine alındı. İptal kararında yeni planlarla sınırlı kullanım alanlarının mutlak koruma alanlarının aleyhine genişletildiği vurgulandı.

Bölgenin bitki örtüsü ve denizaltı biyoçeşitliliği açısından en zengin bölgelerden olduğu anlatıldı. Bu karar Çevre ve Orman Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından temyiz edildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu bakanlıkların temyiz istemlerini yerinde bulmayarak 9 Mart’ta oybirliğiyle Danıştay 6. Dairesi’nin kararını onadı. Böylece yapılaşmanın önünü açan planların iptali kesinleşti.

Parkta neler var?

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı 1179 hektar park hazine arazisi, 1930 hektar orman, 872 hektar özel mülk, 13 bin 969 hektar deniz olmak üzere toplam 17 bin 950 hektar alana sahip. Ayvalık kıyılarını çevreleyen adalar bir iç deniz görüntüsü oluşturmakta. Parkın bir bölümünde aromatik, 5’i endemik, 752 bitki türü bulunmakta. Tabiat alanının deniz kısmında yapılan araştırmada 671 denizel tür belirlenmiş. Park alanında bulunan adalar: Cunda (Alibey) Adası, Çıplak Ada, Pınar (Mosko-Kılavuz) Ada, Yellice (Poyraz) Ada, Güneş Adası, Kız Adası, Maden (Pirgos) Adası, Yumurta (Doğu) Adası, Kara Ada, Balık Adası, Hasır Adası, Güvercin Adası, Küçükmaden Adası, Taşlı Ada, Yalnız Ada, Yelken (Ayiyalo) Adası, Yuvarlak Ada, Yumurta (Batı) Adası, Göz Adası.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler