AYM’nin ‘muhalifleri’ ortaya çıktı
Adalet Bakanı’nın yetkisine ‘durdurma’...
Anayasa Mahkemesi’nin HSYK’nin yapısını değiştiren düzenlemeye ilişkin üç maddenin yürürlülüğünün durdurulmasına ilişkin verdiği karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın HSYK’de yer alan üç dairedeki üyelerin yerlerini değiştirmesinin önüne geçildi. Resmi Gazete’de yayımlanan yürütmeyi durdurma kararına hangi üyelerin muhalif kaldığı da ortaya çıktı.
Anayasa Mahkemesi, Adalet Bakanı olan HSYK Başkanı’nın kuruldaki dairenin üyelerinin “hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağını belirleme” yetkisini iptal etmişti. Mahkeme, iptal kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlamak üzere 3 ay sonra yürürlüğe girmesine karar vermişti. Karar yürürlüğe girene kadar Adalet Bakanı’nın dairelere müdahale edip üyelerin yerlerini değiştirmesini önlemek isteyen yüksek mahkeme, iptal hükmü uygulanana kadar mevcut hükmün yürütmesini durdurdu. Karar, dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Bunun gerekçesinde “bu fıkranın uygulanmasından doğacak sonradan giderilmesi güç veya olanaksız durum ve zararları önlenmesi ve iptal kararının sonuçsuz kalmaması için” kararın Resmi Gazete’de yayımlanacağı güne kadar yürürlülüğün durdurulduğu belirtildi. Bu karara üyeler Burhan Üstün, Hicabi Dursun, Celal Mümtaz Akıncı, Muammer Topal ile Zühtü Arslan muhalefet etti.
HSYK müfettişleri ve tetkik hâkimlerinin, ihtiyaç duyulan her bir boş kadro için birinci daire tarafından teklif edilen iki katı aday içinden seçilmesine ilişkin yasa hükümlerinin yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin karar da Resmi Gazete’de yayımlandı. Yürütmeyi durdurma kararına üyeler Hicabi Dursun, Celal Mümtaz Akıncı, Muammer Topal, Zühtü Arslan ile Emin Kuz karşı çıktı. Diğer maddelerin yürürlüğünün durdurulması kararı ise oybirliğiyle reddedildi. Yüksek mahkemede her iki durdurma kararına imza atan üyeler ise şöyle oluştu: Başkan Haşim Kılıç, başkanvekilleri Serruh Kaleli, Alparslan Altan, üyeler Serdar Özgüldür, Osman Paksüt, Zehra Ayla Perktaş, Recep Kömürcü, Engin Yıldırım, Nuri Necipoğlu, Erdal Tercan...
O muhalifler kim
Afyonkarahisar Baro Başkanlığı yapan Celal Mümtaz Akıncı ve Sayıştay üyesi Hicabi Dursun, 12 Eylül referandumunun ardından TBMM tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmişti. Zühtü Arslan ise Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi öğretim üyesiyken YÖK’ün gösterdiği üç aday arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından AYM üyeliğine atanmıştı. Arslan, Anayasa Mahkemesi’nin “367 kararı”na kamuoyunda en çok tepki gösteren isimlerden biriydi. Anayasa Mahkemesi, Abdullah Gül’ün aday olduğu 2007’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turunda toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiğine karar vermiş ve seçimin ilk turunu iptal etmişti. Üniversitelerde ve Meclis’te türbanı savunan Zühtü Arslan, 2008 yılında AKP’nin hazırlattığı “sivil anayasa” taslağının mimarları arasında yer almıştı. YÖK üyeliği ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevlerini sürdürdükten sonra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı olan Emin Kuz ise 8 Mart 2013 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine atandı. HSYK’de yürütmeyi durdurmaya karşı çıkan üyelerden Burhan Üstün ise Yargıtay üyesiyken, Muammer Topal ise Danıştay üyesiyken Abdullah Gül tarafından Anayasa Mahkemesi’ne seçildi.
En Çok Okunan Haberler
- Futbolda pis kokular yükseliyor
- CHP’de çelişen başkanlara uyarı
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- 'Erdoğan bize göre tek seçenektir'
- 'Atatürk ile Cumhuriyet ile bayrak ile...'
- Hekimlerin istifaları hızlandı
- 'Erken seçim' çağrısı: CHP tarih verdi
- İşte sıfır faizli kredi veren bankalar…
- İşte Belediye Başkanı'nı öldüren saldırganın ifadesi!