AYM, 19 yıllık dosyayı yeniden açtı
Anayasa Mahkemesi 19 yıl önce DHKP/C örgütü yöneticisi olmaktan hüküm giyen Levent Yanlık’ın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
Örgüt yöneticiliğinden hüküm giyen Levent Yanlık’ın dosyası, hukuksuz tanık dinlenmesi nedeniyle 19 yıl sonra yeniden açıldı. Anayasa Mahkemesi (AYM), Yanlık’ın, tanıkları sorgulama ve sorgulatma hakkının ihlal edilmesi nedeniyle adil yargılanmadığına hükmetti. Anayasa’nın 36. maddesinin ihlal edildiğine karar vererek, “Sanığın sorgulama imkanı bulunmadığı bir dönemde alınan önceki ifadesine dayanılarak mahkumiyet hükmü kurulamaz” dedi.
Yanlık, Ocak 1997- Ekim 1998 tarihleri arasında, yasadışı DHKP/C’nin Almanya’daki Özgür Halk Komitesi sorumlusu olduğu iddiasıyla “örgüt üyesi olmak” suçundan yargılandı. Düsseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin 2006 yılında onadığı kararla, 2 yıl 6 ay hapse mahkum edildi. Kararda, Yanlık’ın, 1999 yaz sonuna kadar Orta Doğu’da kaldığı, Avrupa’ya dönerek, Belçika ve Hollanda sorumluluğunu üstlendiği, 2000’de tutuklandığı, 9 ay sonra serbest kaldığı, 2005 yılı sonunda örgütten ayrıldığı belirtildi. Yanlık, 2007’de Türkiye’ye giriş yaparken hava alanında gözaltına alındı. Hakkında “örgüt yöneticiliğinden” dava açıldı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde verdiği ifadede, “Belgelerde adı geçen kişi ben değilim. Kimliğim kayıptı. 1999 yılında Fransa’ya iltica başvurusu yaptım. Yetkili makamlar, Levent Yanlık şu an Fransa’da tutuklu diye yanıt verdi. 2005 yılında annemi DNA testi için Hollanda’ya getirdim, gerçek Levent Yanlık olduğumu kanıtladım” dedi. Yanlık, 2008 yılında tahliye edildi.
İki kilit tanık
Mahkeme,Hollanda’da ele geçirilen belgeler, tanıklar K.A.’nın ve Şerafettin Çelik’in ifadesi, Alman Mahkemesi kararları uyarınca, Yanlık’ı 12 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti. Çelik’in Yanlık’ı fotoğrafından teşhis ettiği, ‘Sedat’, ‘Hüseyin ’ kod isimlerini kullandığını, örgüt içinde sorumlu düzeyde olduğunu, Türkiye’de bombalı saldırı talimatı verdiğini, devlet büyüklerine suikast düşüncesi içinde olduğunu söylediği belirtildi. Yanlık, karara itiraz etti. 2012 yılındaki onama kararının ardından, 2013 yılında AYM’ye başvurdu.
Tanıklık gerçek dışı olabilir
Yeniden yargılanma kararı veren AYM, Şerafettin Çelik’in hükme esas alınan ve başka bir dosyada polise verdiği ifadelerin, yargılama aşamasında okunduğuna dair mahkeme tutanaklarında bilginin bulunmadığına dikkat çekti. Bir sanığı suçlayan tanıklık veya başka beyan türlerinin, gerçek dışı düzenlenmiş veya hatalı olabileceği vurgulanan kararda, “Savunmanın, bu ifadenin sahibinin güvenilirliğini sınayabileceği ihtimali düşüktür.. Böyle bir durumda var olan tehlikeler çok belirgindir. Sanığın aleyhine olan tanıkları çapraz sorguya tabi tutabilmesi, sözleşmenin ‘adil yargılanma hakkı’nın kilit unsurlarından biridir. Tek ispat unsuru olmasa dahi ifadesi hükme esas alınan bir tanığın geçerli bir neden olmaksızın duruşmada dinlenilmemesi tek başına adil yargılanma hakkına aykırılık oluşturabilir” denildi.
Dava yeniden başladı
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yeniden yargılama 18 Şubat’ta başladı. Tanık Şerafettin Çelik, mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Duruşma, Mart ayına ertelendi. Yanlık’ın avukatı Ercan Kanar, aranan tanıkla ilgili “uyuşturucudan cezaevinde yatmış bir meczup. Polisin, PKK, DHKP/C dahil bir çok örgüt davasında ifadesini alıp dosyalara koyduğu bir kişi” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Diğer oğlu da tutuklandı!
- 'Erken seçim' ve 'Demirtaş' yanıtı
- AKP ve CHP arasındaki fark açılıyor!
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- Düzene dur diyecek savcı yok mu?
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- Usta oyuncu hayatını kaybetti!
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- Savcı mütalaasını açıkladı
- Özel'den 'Beşiktaş Belediyesi' tepkisi!