‘Awen for Us’: Hedef, toplumsal cinsiyet eşitliğini görünür kılmak

Türkiye, Küresel Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nin hazırlamış olduğu 2020 raporuna göre 153 ülke arasında 130’uncu sırada yer alıyor. Dr. Aylin Löle tarafından hayata geçirilen ‘Awen for Us’ adlı sosyal girişim ile başta kurumsal şirketler ve kamu kurumları olmak üzere, temel toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verilerek, tasarım ürünleri ile verilen mesajların günlük hayatta da görünür kılınması amaçlanıyor.

‘Awen for Us’: Hedef, toplumsal cinsiyet eşitliğini görünür kılmak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.01.2020 - 12:55

Dr. Aylin Löle, Bir Kelt sembolü olan Awen’in kadın ve erkek arasındaki dengeyi sembolize ettiğini anlatarak “Awen, bir Kelt sembolü. Kadın ve erkek enerjisi arasındaki dengeyi sembolize ediyor. Keltçe ve Bretonca da ilhamın uyanışı anlamına geliyor.  O yüzden Awen toplumsal cinsiyet eşitliği için, uyanış ve hayatın her alanında denge için yola çıktı” dedi. Türkiye’deki bir çok sorunun temelinde cinsiyet eşitsizliği yattığını belirten Löle, “Sosyal sorumluluk denilince yapılacak elbette çok şey var ama şu bir gerçek ki Türkiye’deki bir çok sorunun temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği yatıyor. Bu elbette bir günde halledilecek bir mesele değil. Bu nedenle eğitimin yanı sıra günlük hayatta kullanılan objelerle de sürekli görünür kılan, farkındalık yaratan, içinde hem eğitim hem günlük hayatta kullandığımız ürünler olan bir toplumsal cinsiyet eşitliği markasını hayata geçirmek istedim” diye konuştu. 

‘Sadece eşitlik’ mottosuyla yola çıkan ‘Awen for Us’un cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramlarının arasındaki farkı öğretmek ve bu alanda doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi amacının da olduğunu aktaran Löle, “Cinsiyet, doğuştan gelen biyolojik özellikleri içeren bir terim olarak tanımlanıyor. Toplumsal cinsiyet ise sonradan öğrenilen ve cinsiyete toplum tarafından biçilen rol, sorumluluk ve davranış beklentilerini kapsayan bir terim olarak kabul ediliyor. Kadınların ev işleriyle ilgilenmesi ya da çocuk bakımını üstlenmesi gibi beklentiler, cinsiyet değil, toplumsal cinsiyetle bağdaştırılan kavramlar olarak gösteriliyor. Bu alanda yapılan çalışmalara göre, eşitliğin sağlanabilmesi, cinsiyetlere biçilen toplumsal rollerin değiştirilmesi ve eşitlenmesini de içeriyor” ifadelerini kullandı.

'TOPLUMSAL İLERLEMEYİ ENGELLİYOR'

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yaygın olmasının, toplumsal ilerlemeyi de engellediğini ifade eden Aylin Löle, “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı verilerine göre, kadınlar ve kız çocukları dünya nüfusunun yüzde 50'sini oluşturuyor. Bu dünyanın potansiyelinin de yarısını oluşturdukları anlamına geliyor. 2014 itibarıyla 143 ülke anayasalarında kadın erkek eşitliğini garanti altına almış bulunuyor. 52 ülkenin daha bu adımı atması gerekiyor. Bu tablo toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda alınması gereken çok yol olduğunun en büyük göstergesi. O yüzden başlangıç olarak önce Türkiye’de Awen for Us’ı yaygınlaştırmayı, sonrasında farklı ülkelere taşımayı hedefliyorum” dedi. Düzenlenen eğitimler ile farkındalık yaratarak bir dönüşüm sağlamak istediklerini kaydeden Löle, “Verilen eğitimlerin temelinde ‘Kadın ev işi yapar’, ‘Çocuk bakımından anne sorumludur’ gibi kalıplaşmış yargıların dönüştürülmesi var. Toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmek, yoksulluğu azaltmak, sağlığı, eğitimi, korumayı ve refahı desteklemek dahil olmak üzere kız ve erkek çocuklar için sağlıklı bir  toplum demektir” diye konuştu. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler