Avrupa tehdidi konuşuyor
AP Türkiye raportörü Piri, Cumhuriyet’in hedef gösterilmesini gündeme getireceklerini açıkladı:
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, yayımladığı ilk Türkiye raporunda, “Türk hükümetinin basın özgürlüğünü öncelikle ele alması ve çoğulculuğu uluslararası standartlarda garantileyen yeterli yasal çerçeveyi sağlaması gerektiğine güçlü şekilde inanır” dedi. Piri, raporunun ilk olarak 20 Ocak’taki Dış İlişkiler Komitesi’nin toplantısında tartışılacağını ve Cumhuriyet gazetesinin, hükümet tarafından hedef gösterilmesini de gündeme getireceğini söyledi.
Piri’nin komisyonlarda görüşüldükten sonra parlamentoda onaylanacak 35 maddelik raporunda, ifade ve basın özgürlüğü için 2 ayrı başlık ayrıldı. Piri, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada gazetecilere yönelik tutuklamalara ve baskı örneklerine isim isim yer vermediğini ve raporun da geçen hafta teslim edildiğini belirterek, “Biz Türkiye’de hep bir özel durumdan söz ediyoruz ama bence bu artık özel bir durum olmaktan çıktı. Maalesef, bu yıl artan bir durum var ve ben de tüm olanları raporumda yansıtmaya çalıştım” dedi.
Piri raporunda ise hükümete basına yönelik tutumu nedeniyle şu çağrıyı yaptı:
“Türk hükümetinin basın özgürlüğünü öncelikle ele alması ve çoğulculuğu uluslararası standartlarda garantileyen yeterli yasal çerçeveyi sağlaması gerektiğine güçlü şekilde inanır, Türk hükümeti tarafından sosyal medyaya erişimin kısıtlanmasına, ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlayıcı yaklaşımını ve medya çıktılarına ve gazetecilere uyguladığı baskıyı üzüntüyle karşılar.”
Aralık’ta gazetecilerin ve medya temsilcilerine yönelik operasyondan üzüntü duyduğunu da belirten Piri, “Serbest ve çoğulcu basın, bağımsız yargı gibi demokrasinin en önemli parçasıdır” dedi. Soruşturmalarda geniş ve şeffaf bilgi, delillerin ve savunma hakkına tam erişimin sağlanması ve delil ve savunma haklarına tam erişimin gecikmeksizin verilmesini isteyen Piri, durumun, “makul şüphe dışında” ele alınması çağrısında da bulundu.
AB’nin Türkiye’ye katkısında en önemli araçlardan biri olan Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA II) çerçevesinde Türkiye’nin, 2014-2020 yılları arasında 4 milyar 453 milyon Avro alması öngörülüyor. Ancak AP’nin ifade ve basın özgürlüğüne yönelik baskıyı eleştirdiği önceki günkü kararında
Türkiye için vaat edilen 4.5 milyar Avro’nun risk altında olduğu ortaya çıktı. Kararda, “finansal yardım” ile katılım öncesi stratejide “genel bir ilerleme görülmesi” gerektiğine işaret edilerek bu alanlar, “Temel haklar ve özgürlükler” olarak sınırlandı.
Piri, bu kararda AP’nin ilk defa IPA II fonlarının kullanımına işaret ettiğini belirtti. Piri, “Ben raporumda fonların arttırılmasını istedim ancak Hollanda Parlamentosu, Türkiye için IPA yardımlarının askıya alınmasına karar verdi. AP içerisinde benzer düşünenler de var ve bu tutum da karara yansıdı” dedi.
‘Yolsuzluk demokrasiye güveni yok eder’
AP Türkiye Raportörü Kati Piri’nin raporundan satır başları ise şöyle:
- Çoğulculuğu, kapsayıcılığı ve toleranslı toplum için yeni bir anayasa gerekli ve bu yeni anayasa siyasi yelpazeyi ve toplumu kapsamalı.
- Hükümeti, Kürt sorununun çözümü konusunda güçlü bir şekilde desteklerken Kürtlere yönelik sosyal, kütlürel, politik hakları genişletmesini teşvik eder.
- Uluslararası Şeffaflık Örgütü Yolsuzluk Algı Endeksi 2014 sonuçlarında, Türkiye’nin 64’üncü sırada yer alarak hızlı bir yükselişte olduğuna işaret ederek, hükümetin yolsuzluk iddialarına karşı reaksiyonunu üzüntüyle karşılar.
- Ergenekon ve Balyoz davalarında araştırmalardaki yanlışı ortaya çıkartmasını memnuniyetle karşılar.
- Türkiye’de yüksek düzeydeki siyasi kutuplaşmadan endişe duyar.
En Çok Okunan Haberler
- Cüneyt Özdemir'den teğmen Ebru Eroğlu'na iş teklifi
- Emekli askeri hakimden Varank’a sert yanıt!
- Fikret Orman'dan Talisca yanıtı!
- Mustafa Kemal’in askerleriyiz!
- Kazaya müdahale eden polislerden biri şehit oldu!
- Enes'in cezaevi konuşmaları ortaya çıktı
- Nevzat Bahtiyar'ın oğlu ilk kez konuştu
- 'Bedeli çok ama çok ağır olur'
- İmamoğlu'ndan Bakan Tunç'a sert yanıt
- DP'de deprem: İstifa ettiler