Avdan köyüne yapılmak istenen termik santrala karşı halk ayakta

TMMOB’ye bağlı odalar, santralın köye etkilerine ilişkin toplam 8 rapor hazırladı. Raporlarda santralın iklim krizini tetikleyeceği, havayı kirleteceği ve insan sağlığına olumsuz etkileri olacağı ifade edildi.

Yayınlanma: 31.05.2020 - 06:00
Avdan köyüne yapılmak istenen termik santrala karşı halk ayakta
Abone Ol google-news

Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan köyünde tarım alanları üzerine yapılması planlanan kömürlü termik santral projesine karşı mücadele sürüyor. TMMOB’ye bağlı odalar uzmanlıklarına göre hazırladıkları raporlarda projenin iklim krizini tetikleyeceği ve havayı kirleteceği vurgulandı. Bölgede iki üniteden oluşan bir termik santral kurulması planlanıyor. Yatırımcı şirket santral ile birlikte kömür ocakları, arıtma tesisleri ve depolama alanları inşa etmeyi planlıyor. Bölge sakinleri, Avdan termik santralının hayata geçmesi durumunda projenin köylerinde tarımı bitireceğini belirtiyor. Santral projesi kapsamında inşaat sırasında binlerce zeytin ağacının kesileceği öngörülüyor. Bölge sakinleri ve çiftçiler projenin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporuna itiraz etmişti.

‘SU KAYNAKLARI YOK OLUR’

Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi ÇED raporunda köye etkilerinin hesaplanmadığına dikkat çekilen oda raporlarında insan sağlığına olumsuz etkileri anlatıldı. Raporlarda projenin iklim krizini tetikleyeceği ve havayı kirleteceği vurgulanarak “Kömürlü termik santrallar en önemli sera gazı kaynağıdır. Bilindiği gibi sera gazları küresel iklim krizinin en önemli nedenidir. Küresel iklim krizi ise sıcaklık artışlarına, çölleşmeye, tarım alanlarının ve tatlı su kaynaklarının yok olmasına yol açmakta; gıda ve insani amaçlı tüketilebilir su kaynaklarının yok olmasına yol açmaktadır” denildi. Raporlarda özetle “İşletme kapandıktan sonra olabilecek ve süren çevresel etkileri ve alınacak önlemler konusunda hem yasal hem de zamanlama ve teknik yetersizlikler, ÇED raporunun güvenirliliğini gölgelemektedir” denildi.

‘MÜCADELE SÜRECEK’

TMMOB’ye bağlı meslek odaları santralın ÇED raporuna yönelik 8 ayrı araştırma yaptı. Toplam 90 sayfa olan raporlar için yazı hazırlayan Avdan Platformu, konunun önemine dikkat çekerek santral projesinin iptaline kadar tüm mücadelenin süreceğine dikkat çekti.

‘SANTRALI DURDURDUK’

Öte yandan termik santral projesinin dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durdurulduğu açıklandı. Bölge sakinleri açıklamayı muğlak buldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler