Atina'da, tutuklu milletvekilleri konuşuldu
Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı'nın gündemleri arasında Türkiye'deki yemin krizi de vardı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tutuklu milletvekillerinin TBMM'ye gelerek yemin edebilmeleri ve kendilerini seçen halkın iradesi doğrultusunda görevlerine başlayabilmeleri için tutukluluk hallerine son verilmesi gerektiğini söyledi.
Kılıçdaroğlu, Atina'da gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de evrensel hukuk ve insan haklarına aykırı bazı uygulamaları ifade etmek istediği belirtti.
''12 Haziran'da yapılan genel seçim sonuçları kesinleşmiş, bu seçimlerde milletvekili seçilenlerin mazbataları, il seçim kurulları tarafından hazırlanarak kendilerine teslim edilmiştir'' diyen Kılıçdaroğlu, ''Bu kişilerin böylece, TBMM'de 24. Dönem milletvekili olarak yer almaları da resmen onanmıştır'' ifadesini kullandı.
CHP Lideri, genel seçimlerde milletvekili seçilmiş 8 parlamenterin henüz devam etmekte olan davalar nedeniyle tutuklu bulunduklarına işaret etti.
Bu milletvekillerinin bazılarının tutukluluk sürelerinin 800 günü geçtiğini, bu süre içinde yapmış oldukları 50'yi aşkın tahliye talebinin AİHM'nin öngördüğü ölçütlere tamamen aykırı olarak klişe gerekçelerle reddedildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, ''Yasalarımıza göre, TBMM'ye seçilen milletvekillerinin, Parlamento faaliyetlerinde bulunabilmeleri için TBMM'de yemin etmeleri gerekmektedir'' dedi.
''Bilindiği gibi Türkiye'de milletvekillerinin yargı dokunulmazlıkları vardır, ancak sözü edilen milletvekilleri hakkındaki dava süreci, seçilmelerinden önce başlamış olduğu için, kendilerinin bu dava ile ilgili olarak dokunulmazlıklardan yararlanmaları söz konusu değildir'' diye konuşan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
''Kaldı ki biz CHP olarak mevcut milletvekili dokunulmazlığı sınırlarını fazla geniş bulduğumuzu açıklamış ve dokunulmazlığın demokratik ülkelerde olduğu gibi milletvekillerinin bu sıfatla siyasi işlevlerini yerine getirmelerine izin verecek düzeye indirgemek için gerekli yasal düzenlemelere öncülük etmeyi halkımıza taahhüt etmiş bulunmaktayız.
Milletvekili seçildikten sonra, görevlerine başlayabilmek için tutukluluk hallerinin kaldırılması istemiyle mahkemeye başvurmuşlar, ancak bu istekleri mahkeme tarafından 'dava ile ilgili dellilerin henüz toplanmadığı' gibi, kendilerinin sorumlu tutulamayacakları dayanaksız bir gerekçeyle reddedilmiştir. Bu karara karşı itiraz merci olan üst mahkeme milletvekillerinin tutukluluk hallerinin devamı yolundaki ilk mahkemenin kararını onaylamıştır.''
Genel seçimlerde halk tarafından seçilen 8 parlamenterin bu görevi yapmalarının, 12 Eylül askeri darbesinin ürünü olan özel yetkili mahkemeler tarafından engellendiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, bu milletvekilleri hakkında tutuklu bulundukları davalarla ile ilgili mahkumiyet kararının bulunmadığının altını çizdi.
Kılıçdaroğlu, bir diğer önemli hususun da bu milletvekillerinin dokunulmazlıktan yararlanmak değil, TBMM'de yemin ederek milletvekili sıfatıyla görevlerine başlamak istemeleri olduğuna işaret etti.
Kılıçdaroğlu, '' Milletvekilleri haklarındaki davanın sürmesine ve yargılanmalarının tamamlanmasına karşı değildirler, ancak kendilerini seçen halkın iradesinin yerine gelmesini istemektedirler. Sözünü ettiğimiz yargı kararları ise bunu engellemektedir. Bu yargı kararlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin, özgürlükten yoksun bırakılmaya ilişkin 5. maddesine, seçme ve seçilme hakkına ilişkin ek birinci protokolün 3. maddesine aykırı olduğu açıktır. 8 milletvekilinin tutukluluk halleri milletvekili olarak seçilmeden önce dahi yasal değildi ve AİHM kriterlerlerine uymamaktaydı'' dedi.
AİHM'nin sözleşmenin ihlali yolundaki birçok kararının tutukluluk halinin yasal olmadığının delili olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, ''Mahkeme kararları ayrıca Ek Birinci Protokolde yer alan seçme ve seçilme hakkına ilişkin içtihada ve AİHM'nin tutuklama süreleri, yetersiz gerekçeler, klişe kararlar, katalog suçlar, adi koruma önlemlerine yer verilmemesi, duruşma yapılmaması gibi temel hususlara ilişkin tüm içtihadına her yönden aykırı olduğu açıktır'' dedi.
Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki bu durumun Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesinin siyasi hayata katılmayla ilgili 2. ve 25. maddelerine de aykırı düştüğünü ifade etti.
CHP Lideri, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Bugüne kadar bu sekiz milletvekilinin herhangi bir suçtan mahkum edilmemiş olmaları gerçeğinden hareketle kendilerine yöneltilen suçlamalar ve haksız tutuklama hallerinin devam etmesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6 (2) maddesi, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasal Haklara ilişkin Sözleşmesi'nin 14 (2) maddesinde belirtilen 'suçu ispat edilinceye kadar kişi masumdur' temel ilkesinin ihlalidir.''
Yunanistan Başbakanı ve Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu'ya organizasyon için teşekkürlerini sunan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Papandreu'nun üstün liderliğinde, en kısa sürede, ülkenin şu an için karşı karşıya olduğu ekonomik güçlüklerin üstesinden gelineceğine ilişkin inancını da dile getirdi.
''Arap Baharına'' da konuşmasında atıfta bulunan Kılıçdaroğlu, 17 Aralık'ta Tunus Devrimi ile başlayan ''Arap Baharının'' Mısır, Libya, Bahreyn, Yemen ve Suriye'ye sıçrayarak Arap dünyasını derinden sarstığını söyledi.
Arap Baharının Ortadoğu ve Kuzey Afrika coğrafyasının kendine özgü tarihi, beşeri ve fiziki şartları dahilinde incelenmesinin, bu devrim rüzgarının anlaşılması adına son derece önemli olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Arap Baharının sadece bölgesel değil, küresel nedenlerle ortaya çıktığını belirtti.
Kılıçdaroğlu, 2008 sonrasında dünya genelinde kitle hareketlerinin artış göstermesinin nedeni olarak, emekçilerin ve orta sınıf mensuplarının huzur ve refah seviyelerindeki düşüşe bağlı olarak artan rahatsızlıkları gösterdi.
Kılıçdaroğlu, yalnızca ekonomik baskı değil küresel iklim değişikliğinin de insanların hayatında büyük bir tehdit teşkil ettiğini kaydettiği konuşmasında, dünya genelinde kötüleşen fiziki, sosyal ve ekonomik şartların orta sınıf halkların aleyhine olduğunu söyledi.
Kılıçdaroğlu, Arap Baharını yaratanların haklı mücadelelerine Sosyalist Enternasyonal'in de el uzatması, onların özgürlük ve adil yaşam hedeflerine destek vermesi gerektiğini vurguladı.
Kılıçdaroğlu, CHP olarak dost ve komşu ülkelerdeki reformcu hareketlerin en kısa zamanda taleplerinin karşılanması, bölgenin barış ve demokrasiye kavuşması dilediğini de sözlerine ekledi.
İsrail-Filistin ilişkilerine de değinen Kılıçdaroğlu, iki tarafın barış içinde, hukuk ve adalet çerçevesinde ilişkiler geliştirmesi isteniyorsa konuya yaklaşırken ve konuyla ilgili akıl üretirken taraflığın çemberinden kurtulması gerektiğini ancak bu şekilde iki tarafın da kabul edebileceği bir çözüm inşa edilebileceğini söyledi.
Talabani ile biraraya geldi
Öte yandan Kılıçdaroğlu, Atina'da, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile biraraya geldi.
Talabani, gazetecilerin CHP'nin yanısıra BDP'nin de parlamentoya gelemeyen milletvekilleri olduğuna ilişkin sorusuna karşılık olarak, ''Ben buraya Sayın Kılıçdaroğlu ile görüşmeye ve ilişkileri güçlendirmeye geldim. Kendisini Irak'a davet ediyorum'' dedi.
Talabani, CHP'yi seçimlerde aldığı başarı nedeniyle tebrik ederken, partinin gerek oy oranını gerekse milletvekili sayısını arttırdığını vurguladı.
Diğer yandan, politikacıların sorunları kendileri çözecek kadar olgun kişiler olduklarını ifade eden Talabani, bu çerçevede Irak'ın tavsiyesine ihtiyaç olmadığını sandığını da söyledi.
Talabani ayrıca, Türkiye örneğinin İslam dünyası için önemli bir örnek teşkil ettiğine de dikkati çekti.
Irak Devlet Başkanı, Türkiye'nin Suriye için de önemli bir rol oynadığı görüşünü dile getirdi.
Kılıçdaroğlu, Talabani ile görüşmesinde ''başarılı bir seçim gerçekleştirildiğini, her demokraside sorunlar olduğunu, kendi yaşadıkları birtakım sorunların ise özgür irade ile çözüleceğini'' söylediğini belirtti.
Çiçek deneyimli bir politikacı
Çiçek'in meclis başkanlığı adaylığını açıklaması ile ilgili görüşü sorulan CHP Genel Başkanı, ''Sayın Çiçek deneyimli bir politikacı. Siyasette uzun yıllardır var. Güçler ayrılığı ilkesine duyduğu saygının da gereği olarak yasama organını iyi temsil edeceğine inanıyoruz'' yanıtını verdi.
Yemin krizini değerlendirdi
Kılıçdaroğlu, yemin krizi ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise ''Biz haklıyız. Haklı olduğumuzu her yerde söylüyoruz. Taleplerimiz bağlamında siz haksızsınız diyen bir kişiyle karşılaşmadık. O zaman sorunun çözümüne herkesin katkı vermesi lazım'' dedi.
CHP Genel Başkanı ''Bizim istediğimiz demokrasi, özgürlük ve hukukun üstünlüğüdür'' ifadesini kullandı.
Öte yandan, Talabani'nin kendisini Irak'a davet ettiğini söyleyen Genel Başkan, kısa sürede bu ziyaretin gerçekleşeceğini de belirtti.
Kılıçdaroğlu, Irak'daki gelişmeler hakkında Talabani'den bilgi istediklerini, Irak Devlet Başkanı'nın demokrasi ve insan hakları konularında mesafe alındığını ancak ciddieksiklikler olduğunu söylediğini kaydetti.
Kılıçdaroğlu, Talabani ile görüşmesinin ardından, İstanbul Rumları Evrensel Federasyonu (İOMKO) ile Atina'da yaşayan İmrozlular Derneği Başkan ve üst düzey yetkilileri ile de biraraya geldi.
Papandreu ile görüştü
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yunanistan Başbakanı ve Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu ile bir araya geldi.
Kılıçdaroğlu ile Papandreu, görüşmeleri öncesinde yaptıkları açıklamada, iki ülke ilişkilerindeki dinamizme vurguda bulundular.
Genel Başkan Kılıçdaroğlu, iki ülke halkları arasındaki yakınlaşmaya örnek olarak her iki ülkede haklarının karşılıklı olarak birbirlerinin ülkelerine gerçekleştirdikleri ziyaret yoğunluğunu gösterdi.
İki ülke arasındaki ilişkilerde daha da ilerleme kaydedilmesi arzusunu da dile getiren Kılıçdaroğlu, Papandreu'ya gerek misafirperverliği gerekse Konsey Toplantısı'ndaki mükemmel organizasyon için teşekkürlerini sundu.
Kılıçdaroğlu, Papandreu'nun liderliğinde Yunanistan'ın mali krizle mücadelede başarılı olacağına dair inancını da ifade etti.
Genel başkan, halkların kardeşliğine olan inancını da vurguladı.
Papandreu ise CHP Liderini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kılıçdaroğlu ile beraberindeki heyet, yarın öğle saatlerinde Selanik'e geçecek.
Batı Trakya'ya da bir ziyaret gerçekleştirmesi beklenen Kılıçdaroğlu'nun akşam saatlerinde Türkiye'ye dönmesinin planlandığı öğrenildi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza