Atina yangını söndürülemiyor

Yunanistan'ın başkenti Atina'da önceki gece başlayan yangın bir türlü söndürülemiyor.

Atina yangını söndürülemiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.08.2009 - 14:15

Yunanistan'da, başkent Atina'nın kuzeydoğusua düşen Marathon bölgesindeki çalılık alanda önceki gece başlayan ve kentin dış banliyölerine kadar ulaşan yangın, itfaiye ekiplerinin yoğun çabalarına rağmen hala kontrol altına alınamadı.

Kamu düzeninden sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Hristos Markoyannakis, kontrol altına alınamayan yangın için, isimlerini vermediği bazı ülkelerden yardım talebinde bulunduklarını açıkladı.

Başbakanlık konutunda öğle saatlerinde Başbakan Kostas Karamanlis'in başkanlığında İçişleri Bakanı Prokopis Pavlopulos, Milli Savunma Bakanı Vangelis Meymarakis ve Çevre Bakanı Yorgos Sufliyas'ın katıldığı kriz yönetimi toplantısının ardından basına konuşan Markoyannakis, zor bir durumla karşı karşıya bulunduklarını söyledi.

Markoyannakis, Yunanistan'ın tüm gücünü seferber etmesine karşın, Atina'daki yangının kontrol altına alınamadığını belirtti.

İçişleri Bakanı Pavlopulos da ''Atina'daki yangının hala gelişmekte olduğunu ve hava koşulları ve bölgenin özelliğinin yangın söndürme çalışmalarını zorlaştırdığını'' söyledi.

Pavlopulos, olağanüstü durum ilan edilen bölgede, vatandaşlara soğukkanlılıklarını korumaları ve yetkililerin talimatlarına uymaları çağrısında bulunarak, ''Bölgede, bu gibi durumlar için hazırlanmış olan 'Ksenokratis' acil durum planı uygulamaya kondu. Şu anda öncelikli olan vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunmasıdır'' dedi.

Yunan basın-yayın organları, Yanya bölgesinde bulunan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın yangın nedeniyle acilen Atina'ya döndüğünü duyurdu.

Bu arada, İtfaiye Teşkilatı basın sözcüsü Yannis Kapakis, teşkilatın tüm gücüyle yangını kontrol altına almaya çalıştığını, ancak güçlü rüzgar ve evlerin ormanlık alanın içinde olması nedeniyle büyük zorluk yaşandığını söyledi.

Atina'nın kuzeydoğusundaki Agios Stefanos, Dionissos, Pendeli ve Suli bölgelerinin bu açıdan özellikle sorunlu olduğunu kaydeden sözcü, çevredeki yolların bir bölümünün kapatıldığını ve sürücülerin bölgedeki trafik ekiplerinin yönlendirmelerine uyarak itfaiye ekiplerinin ulaşımını engellememeleri gerektiğini ifade etti.

Sözcü, Zakintos, Skiros, Eğriboz (Evia) adalarındaki orman ve çalı yangınlarının da devam ettiğini açıkladı.

Öte yandan, 12 bin hektardan fazla bir alanın yangından etkilendiği ormanlık ve çalılık alanlar, zeytinlik, sera, tarım alanları, ağıllar ve konutların büyük zarar gördüğü, can kaybı bildirilmediği açıklandı.

Resmi makamlar yanan konut sayısına ilişkin henüz bilgi vermedi, ancak Yunan televizyonları, yangın bölgesinde yerleşim birimlerindeki yanmış ve yanan çok sayıda konut ve iş yerinin görüntülerini yayınladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon