"Atılan adımları, yatırımları hazmedemeyenler var"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya Başbakanı Ali Zeydan ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Saat 17.15 sıralarında başlayan görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşme sonrası Erdoğan ile Zeydan, kameraların karşısına geçti.
Erdoğan ile Zeydan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulmasına ilişkin bildiriye imza attı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de mevkidaşıyla gümrük ticaret anlaşması imzaladı.
Daha sonra görümenin içeriği hakkında bilgi veren Erdoğan, görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri gözden geçirme fırsatı bulduklarını belirterek, "Dışişleri Bakanlığımızın, her iki tarafın koordinesinde bundan böyle, bakanlarımızın ikili görüşmeleri, ikili çalışmalarıyla inanıyorum ki, Türkiye-Libya arasındaki süreç çok daha farklı işleyecek. Bakanlarımızın birbirleriyle olan ilişkileri daha da artacak. Bir yıl Türkiye, bir yıl Libya olmak üzere bu konseyi bir araya getireceğiz" dedi.
"BİRLİĞİNE, BERABERLİĞİNE TAHAMMÜL EDEMEYENLER VAR"
Erdoğan, Türkiye ile Libya arasında askeri, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda tarihi ve büyük bir bağ olduğunu ifade ederek, "Bu bağlarla birbirine bağlı iki kardeş ülkenin bugün geldiği nokta, inanıyorum ki, çok daha farklı. Bazı sıkıntılar olmadı mı? Oldu ama bu sıkıntılar şu anda aşıldı. 31 müteahhidimiz tekrar çalışmalarını başlatmış vaziyette. Tabi biz, 31 değil 131, 200-300 müteahhidimizin Libya'da faaliyette bulunmasını arzu ederiz. Libya'da sistem yavaş yavaş oturuyor. Libya'nın birliğini, beraberliğini hazmedemeyenler var. Aynı şeyler bizim ülkemiz için de geçerli. Bizim ülkemizin de birliğine, beraberliğine tahammül edemeyenler var. Atılan adımları, yatırımları hazmedemeyenler var. Türkiye'de 100 milyon/yıl kapasiteli bir havalimanının olmasını hazmedemeyenler var.
Üçüncü köprünün olmasını hazmedemeyenler var. Marmaray'ın olmasını hazmedemeyenler var. Boğaz'ın altından tüp geçidin olmasını istemeyenler var. Yüksek hızlı trene tahammül edemeyenler var. Bütün bunlar, inanıyorum ki halkı Müslüman olan ülkelerin önündeki en önemli engeller ve bunu hazmedemeyenler de maalesef bu sürece fren yapmak istiyorlar. Bunları ne olursa olsun aşmak durumundayız. Aşacağız, birliğimizle, beraberliğimizle, dayanışmamızla. Libya da bir sıkıntıyı yaşıyor. Bizler dayanışma içinde, inşallah Libya'daki kardeşlerimizin birliğini, beraberliğini Türkiye olarak arzu ediyoruz, istiyoruz. Bunu da başaracaklarına inanıyoruz. Libya, aslında şu anda varlık içinde bir yerde yokluk çekiyor. Bunun sıkıntısını yaşıyor. Onun için de kurumlarının güçlenmesi bizim en büyük arzumuz" diye konuştu.
"BÖLGESEL KONULAR DA GÖRÜŞÜLDÜ"
İki ülke arasındaki ticaret hacminin şu anda arzu edilen seviyede olmadığını belirten Erdoğan, "3.5 milyar dolar gibi bir ticaret hacmine sahibiz. Bunu herhalde 4'ü bulabilir diye düşünüyoruz fakat bu yeterli değil, bunun çok daha artarak devamı arzumuzdur. Sistem oturdukça işte şimdi bu attığımız adımlar inşallah bu şubat ayı içerisinde 15-16 Şubat gibi Tercihli Ticaret Anlaşması'nın yapılmasıyla çok daha hızlı bir şekilde devam edecek ve bunun bu şekilde devamı da yine ülkelerimiz arasında farklı bir heyecan doğuracaktır. Çünkü Libya halkının Türkiye'ye, Türk halkının Libya halkına olan ilgi, alakası hepimizin malumudur" dedi.
Erdoğan, kültürel alanda neler yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını kaydederek, "Yunus Emre Kültür Merkezi'nin Libya'da tesisiyle alakalı görüşmelerimiz oldu. Tüm bunların yanında aynı şekilde yine Libya'da inanıyorum ki, büyükelçilik ve konsolosluklar noktasında bizlere tahsis edecekleri yeni alanlarda çok daha büyük bu noktada büyükelçilik ve konsolosluk binalarını inşallah inşa etmek suretiyle yeni adımlar atacağız ve diplomatik ilişkilerimizi de bu noktada çok daha güçlü, çok daha farklı bir konuma getireceğiz" diye konuştu.
Erdoğan, askeri noktada iki ülke arasındaki ilişkilerin her geçen gün artarak devam ettiğini söyleyerek, "Savunma sanayine yönelik Türkiye'nin Libya'ya verebileceği tabi birçok ürünleri noktasında inanıyorum ürettikleri var. Gerek uçak sanayinde, gerekse deniz fırkateynler, bunun yanında hücumbotlar gibi bu tür şeylerin ihracına yönelik aynı şekilde yine verebileceğimiz ürünlerimizden zırhlı noktada savunma araçları, tüm bunlarla ilgili görüşmelerimizi zaten yaptık ve bundan sonrası da uygulama sürecidir. Uygulama sürecini de başarıyla devam ettireceğimize inanıyorum" dedi. Bölgesel konuları da görüştüklerini ifade eden Erdoğan, "Gerek Suriye, gerek Mısır'la ilgili konuları birlikte değerlendirme fırsatını da bulduk. Tabi yine Libya'yla ilgili olarak biliyorsunuz bu yeni dönemde sıkıntıları aştıktan sonra Libya'ya büyükelçi olarak ilk büyükelçiyi biz gönderdik, bu da bizim aslında Libya'ya bakışımızın en önemli yanıydı. Bir dizi projeyi hayata geçirdik, bundan sonra da hayata geçirmeye özellikle devam edeceğiz" diye konuştu. Erdoğan, yerel seçimlerin ardından Libya'ya ziyaret gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi.
Ali Zeydan ise, ziyaretle Türkiye ile Libya arasındaki kardeşlik ilişkilerinin daha da güçlendiğini belirterek, görüşmede birçok konuyu ele aldıklarını aktardı.
En Çok Okunan Haberler
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- Peynirde ‘mantar ilacı’ tespit edildi!
- Kendisi küçük faydası büyük: Yiyen doktor yüzü görmüyor
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Teğmenler için karara 1 gün kala yeni gelişme
- Bahçeli'ye kendi partisinden bile destek yok!
- Galatasaray'da bir dönem sona eriyor!
- RTÜK'ten programa inceleme!
- İşte CHP’nin yol haritası