Astana süreci dikenli

Suriye’de çözüm umutlarını canlandıran Kazakistan’daki barış görüşmelerinin geleceği Şam’ı ateşkese uymamakla suçlayan muhaliflerin boykot tehdidiyle karşı karşıya.

Astana süreci dikenli
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.01.2017 - 21:15

2011’den bu yana şiddetin sürdüğü Suriye’de onbinlerce çocuk temel ihtiyaçlardan yoksun yaşam savaşı veriyor.

Suriye’de, Moskova-Ankara garantörlügünde geçen hafta varılan ateşkes bir haftayı doldurmadan kritik bir sürece girdi. Ordu ve müttefiklerinin ateşkese uymadığını savunan ÖSO bünyesinde de yer alan muhaliflerden yaklaşık 10 grup bu ay sonu Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılması planlanan barış görüşmelerine yönelik hazırlık sürecini boykot etmekle tehdit etti.

Ateşkes anlaşmasına imza atan muhalif grupların da yer aldığı savunulan ortak bildiride, İran’a da vurgu yapılarak “rejim ve müttefikleri pek çok ihlâlde bulundu. İsyancı gruplar Astana görüşmeleriyle ilişkili olan tüm tartışma, hazırlık konuşmalarını dondurduklarını duyuruyor” ifadeleri yer aldı. Ayrıca “muhaliflerin kontrolündeki topraklara başta Barada Vadisi ve Doğu Guta olmak üzere rejim ve müttefiklerinin saldırıları sürerse ateşkesten de ayrılacağız” denildi.

Su havzası mücadelesi

Suriye’de yeni yıl için barış umudu doğuran genel ateşkes kararı ve siyasi ayağı olarak görülen Rusya-Türkiye-İran inisiyatifi ile gerçekleştirilecek Astana görüşmeleri kırılganlığını koruyor. Ateşkese sahada genel olarak uyulduğu duyurulurken diğer yandan da son dönemde özellikle Şam yakınlarında su havzasının bulunduğu Barada Vadisi’nde, eski adı El Nusra olan Fetih el Şam Cephesi’nin de aralarında bulunduğu cihatçı grupların elindeki alanın ordu tarafından bombalandığı, taraflar arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı haberleri de basına yansıyor. Suriye yönetimi başkent Şam’ın su kaynağına zehir katıldığını, şebekenin cihatçıların saldırılarının hedefi olduğunu, binlerce kişinin susuz kaldığını duyururken stratejik bölge için kıyasıya mücadele sürüyor.

Hizbullah kuşattı

Zehirleme iddialarını reddeden cihatçı gruplar son iki haftadır bölgeye yönelik ordunun yoğun bombardımanın sürdüğünü, Şam yönetimi müttefiki Hizbullah milislerinin çevrelerini kuşattığını belirtiyor. Suriye’de ateşkes 29 Aralık gecesi yürürlüğe girmişti. BM Güvenlik Konseyi de ateşkes anlaşmasıyla ilgili Rusya’nın sunduğu tasarıyı 31 Aralık’ta oy birliği ile kabul etmişti. Nusra ve IŞİD ateşkes anlaşmasının dışında tutuluyor. Rusya Savunma Bakanlığı “ılımlı muhalif yapılarla” ateşkese varıldığını söylerek ÖSO yapısının birleşenlerinden de olanların bulunduğu 7’sinin ismini şöyle duyurmuştu: Feylak el Şam, Ahrar’uş Şam, Ceyş’ül İslam, Suvar el Şam, Ceyş’ül Mücahidin, Ceyş İdlib, Şamiye Cephesi. Bu örgütlerden Ahrar’uş Şam ve Ceyş’ül İslam (İslam Ordusu), ÖSO çatısı altında değil. Ahrar’uş Şam’dan kimi isim anlaşmaya bazı şerhleri olduğunu ve imzalamadıklarını söylemişti.

Aşçılıktan Suriye’de savaşa...

Suriye’de YPG güçlerine katılan bir Britanya vatandaşının, Rakka’ya yönelik operasyon sırasında geçen ay IŞİD’le çatışmada öldüğü belirtildi. Independent gazetesine göre, 20 yaşındaki Ryan Lock geçen ağustos ayında ailesi, arkadaşlarına “Türkiye’ye tatile gidiyorum” dedi. Askeri geçmişi bulunmayan, eski bir aşçı olan Lock, 31 Ağustos’ta ise Facebook hesabından Kobani yolunda olduğunu söyleyerek “Türkiye’ye gittiğim konusunda yalan söyledim. Size bahsetmediğim için özür dilerim. Hepinizi seviyorum, 6 ay içinde döneceğim” mesajı paylaştı. Lock’un 21 Aralık’ta öldüğü iddia edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler