Aslan Kral’ın yazgısı
1994’te gişe rekoru kıran The Lion King (Aslan Kral) 25 yıl sonra Jon Favreau tarafından yeniden çekildi. Dijital geleceğe göz kırpan, sanal gerçeklik ortamında gerçek hayvanlarla yaratılan Aslan Kral (2019) duygu yüklü çok gerçekçi görsel efektlerle yepyeni bir versiyon.
“Animasyon ve müzikal Aslan Kral’dan farklı bir çalışma yapmak istedik. Yine de izleyicinin belleğinde yer edinen çizgi filme ve müzikale bağlı kaldık. Gerçek hayvanlarla, gerçek kameralarla çalışmadık. Performansları da hareket yakalama tekniğiyle oluşturmadık. Animasyonun hayranıysanız bu son çevirimi izlerken şunu diyebilirsiniz: çizgi film Aslan Kral’ı izlemiş gibi oldum. Ayrıntılara dikkat ederseniz iki film arasında sahneler, yapı ve mizah açısından çok sayıda farklılıklar olduğunu anlayabilirsiniz. İlk film çok başarılı bir çalışmaydı, çok sevildi, çok beğenildi. Bundan ötürü aynısını yapmak istemedik” diyen yönetmen Jon Favreau, Disney Stüdyoları’nın ilk canlı aksiyonu (çizgiler yerine gerçek insan ve hayvanlarla çekilen film) The Jungle Book’u (Orman Kitabı/ 2016) çekti. Aslan Kral, tam bir canlı aksiyon sayılmaz çünkü hayvanların hepsi dijital ortamda yaratıldılar.
Gerçekçi bir yaklaşım
İlk versiyondan tam 25 yıl sonra Disney, Aslan Kral’ı fotogerçekçi bir yaklaşımla anlatmayı seçerek dijital geleceğe de adım atmış oldu. Favreau filmini tümüyle sanal gerçeklik tekniğiyle çekti, 360 derecelik sanal mekanlarda dijital ortamda yaratılan hayvanlarla çalıştı. Gerçekçi aynı zamanda duygusal boyutta içeren yapımda karakterler, öykü, temalar, müzik, şarkılar, koreografi 1994 tarihli yapımla doğrudan bağlantılı.
“ Gerçek mekanda gibiydik ve adeta prova yapıyorduk. Kurmaca film çekiyor gibiydik. Ekibimle ben klasik film yapımı araçlarını dijital mekana uyarladık. Animasyon yerine fotoğraf çekerek filmi gerçekleştirdik. Yüzde yüz dijital sahnelerde görüntü yönetmenim Caleb Deschanel dolly ya da vinç kullanan operatörle Iletişim kurdu” diyor Jon Favreau. Oyuncuların yani hayvanların her sözü, davranışı, farkı, en ufak betimlemeleri sanal kameralarla saptandı. Toz bulutları, şelalenin suları, gün batımları en ince ayrıntılarla yansıtıldı. Aslan Kayalığı, Fil Mezarlığı, Rafiki’nin Yaşlı Ağacı gibi mekanlar ilk versiyonla tıpatıp aynılar.
İlk versiyon daha az gerçekçi, stilize bir animasyon, Ikinci versiyon ise hayvan karakterlerin gerçekçi portrelerini yansıtıyor. Favreau’nun ekibi hayvanların ifadelerini ve davranışlarını daha başarılı yansıtıyor. Hayvanlar duygusal bir bağ yaratabiliyorlar, bu yaratım sürecinde de seslendiren oyuncuların katkıları büyük. Hayvanlar duygularını gözleriyle, bakışlarıyla iletebiliyorlar. Komik, eğlenceli karakter yabandomuzu Pumbaa bu sınıflandırmanın en başında yer alıyor Çünkü onun çok sayıda yüz ifadesi var. Simba’nın tüyünün uçuşma, Scar ile Simba’nın dövüşü, Vadide çakalların Simba’yı kovalaması, Mufasa’nın ölüm sahneleri çok etkileyici.
Aslan Kral’ın öyküsü
Aslan Kayalığı’nın kralı Mufasa’nın oğlu Simba doğar. Mufasa’dan sonra Simba kral olacak ve yaşam döngüsünü sürdürecektir. Mufasa, Simba’yı eğitirken ona ‘Gördüğün herşey hassas bir denge içinde yaşar, bu hassas dengeye dikkat etmeliyiz. Yaşam döngüsü içinde birbirimize saygı duymalıyız’ der. Mufasa’nın kardeşi, Simba’nın amcası Scar kendisi gibi dışlanmış çakallar Shenzi, Kamari, Azizi’yle birlikte yaşar. Bir gün Scar çakallarla birlikte Mufasa’ya tuzak kurar. Simba’yı kullanarak Mufasa’yı öldürür. Simba’yı babasının öldürdüğüne ikna ederek suçlar. Yavru aslan uzaklara kaçar. Timon ve Pumbaa ile birlikte büyür. Simba’nın ülkesinde çakallarla birlikte erki ele geçiren Scar tüm hayvanlara korku salmaktadır.
Shakespeare etkisi
Simba’nın yazgısından kaçmaması, kim olduğunu hatırlaması, babasının içinde yaşadığını anlaması, yaşam döngüsünde yerini almasının farkına varması gerekiyordur. Aslan Kral’ın öyküsü William Shakespeare’in Hamlet ve Macbeth oyunlarının uyarlamasıdır.
İlk versiyonda Mufasa’yı seslendiren James Earl Jones ikinci versiyonda da karşımızda. Donald Glover, John Oliver, Chiwetel Ejiofor, Beyoncé, Seth Rogen, Billy Eichner, Alfre Woodward, Keegan-Michael Key, Eric André, Florence Kasumba, Shahadi Wright Joseph, JD McCrary’nin Seslendirdiği, Jon Favreau’nun yönettiği, dram- serüven-aile- müzikal film türlerini içeren The Lion King (Aslan Kral/ 2019) bugün gösterime girdi.
En Çok Okunan Haberler
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!