Askeri casusluk davasında 12 tahliye
İzmir merkezli askeri casusluk operasyonu olarak bilinen, gizli belgelerin temin edilmesine yönelik soruşturmada serbest bırakılan asker sayısı 12'ye yükseldi.
İzmir merkezli yürütülen ve kamuoyunda askari casusluk olarak bilinen “devlete ait gizli belgeleri temin etme” suçlamasıyla 38'i muazzaf subay 59’u tutuklu 357 sanıklı davada, 12 tahliye kararı çıktı. İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçtiğimiz hafta görülen ve mahkeme başkanı Atilla Rahman'ın karşı oyuna karşın, tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkemenin kararı kısmen bozuldu ve 12 tahliye kararı çıktı.
İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararlarını inceleyen Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi, sözkonusu yargılamayla ilgili 12 tahliye kararı verdi. Bu aşamada dikkat çeken unsur Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin söz konusu tahliye kararlarını, 23 Ocak 2014 tarihinde vermesine karşın bu kararı bir gün sonra, 24 Ocak 2014 günü açıklaması oldu.
Tutuklu sanıkların avukatları bu bir günlü geçikmeye karşı, yasal haklarını kullanacaklarını ve gerekli suç duyurularında bulunacaklarını bildiriyorlar.
İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde geçtiğimiz hafta görülen son dava celsesinde, mahkeme başkanı Atilla Rahman’ın 31 tutuklu sanık hakkında tahliye istemi yönündeki oyuna karşın, diğer iki üyenin red oyuyla, hiç bir tutuklu sanık tahliye edilmemişti. Tutuklu sanık avukatları, İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararlarlarına yönelik itirazları değerlendiren, Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz haklarını kullandılar. Bursa'daki mahkeme tutuklu sanıklardan İdris Acartürk, Davut Yıldız, Yavuz Pehlivan, Tamer Nalbant, Mehmet Metin Turan, İrfan Bulut, Erdal Özkan, Erdal Şener, Emin Uğur Özüaçık, Anıl Bilgin, Özcan Özgür Altınbulak ve Asuman Ünlütük'ün tahliyesine karar verdi.
Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi söz konusu kararında şu görüşlere yer verdi:
“Sanıkların tutuklu kaldığı sürelerin, tutukluluk mahiyetinden çıkıp bir yaptırıma dönüşmesi, belirtilen kurumlar itibariyle sanıkların toplanacak delillere müdahale etme risklerinin somut olarak bulunmaması, konumları itibariyle bu delillere müdahale etme imkanları olabilecek tutuksuz yargılanan sanıklar da bulunması itiarıyla tutuklu yargılanan bu sanıkların ne şekilde delillere müdahale edebileceği, somut olarak belirtilmeden tutukluluk hallerinin devamı kararı verilmesi yerinde görülmemiştir.”
Dava sürecinde, yargılanan sanıkların avukatlarından Atillla Ertekin, Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının bir gün sonra açıklanmasının, hürriyeti “tahdit” suçu oluşturduğunu söyleyerek, “Bunun izahı mümkün değildir” dedi.
Avukat Ertekin, Bursa'daki mahkeminin itirazı, 23 Ocak 2014 tarihinde değerlendirdiğini ve yerinde bulduğunu anck kararı 24 Ocak 2014 tarihinde açıkladığını söyleyerek, “Sanıklar tahliye kararı verilmesi ardından derhal salıverilmeliydi. Ama bunun olmadığı görülüyor. Tahliye istemlerine yönelik başvurularda bile hukuka aykırılıklar söz konusu. Bu gelişmeye karşı, yasal haklarımızı kullanacağız ve gerekli suç duyurusunda bulunacağız” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Mühimmat fabrikasında patlama
- AKP koridorlarında konuşulan 'erken seçim tarihi' sızdı
- 87 yaşındaki iş insanı İnan Kıraç evlendi
- Özel'den Erdoğan'a 'Esad' ve 'HTŞ' yanıtı
- Teğmenler soruşturmasında flaş gelişme
- Gayrimüslimlerin tapuları üzerinden dönen yolsuzluk
- 2 yaşındaki çocuğun 'öksürüğünün' sebebi şaşırttı
- Muhalif gruplarla anlaşmaya varıldı!
- AKP’ye katılacaklar mı?
- Bingöl'deki kazada acı ayrıntı