Asılsız ihbarlar polisi bezdirdi

GAZİANTEP ve Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, '155 Polis İmdat Hattı'na her gün yüzlerce asılsız ihbar yapıldığını söyledi.

Asılsız ihbarlar polisi bezdirdi
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 12.11.2013 - 11:05

Polisler, asılsız ihbarların yanı sıra zaman zaman yapılan ilginç ihbarlar karşısında da ne yapacağını şaşırıyor. 155 ihbar hattını canı sıkıldığı için sohbet etmek isteyenler veya çocuğunu uyutması için yardım isteyenlerin yanı sıra; komik ihbarda bulunanlar da sürekli arıyor. Tamamı kayıt altına alınan ve bazıları duyanları gülümseten ihbarların çalışmalarını engellediğini ifade eden yetkililer, asılsız ihbar yapan kişilere Kabahatler Kanunu kapsamında idari para cezasının yanı sıra 'resmi görevlileri oyalamak' ve 'emniyeti suiistimal' suçlarından dava açılacağını söyledi.

Gaziantep Muhabere Elektronik Şube Müdürü Barış Ağırgötüren, 155 Polis İmdat Hattı'na gelen asılsız ihbarların görevli polisleri gereksiz yere meşgul ettiğini kaydetti. Barış Ağırgötüren, kentte 155 Polis İmdat Çağrı Merkezi'nin 10 hattı bulunduğunu ve hatlara gelen ihbarların değerlendirilerek kısa sürede olaylara müdahale edildiğini söyledi. Gelen ihbarlar değerlendirildikten sonra ekip gönderildiğini belirten Ağırgötüren, "Gaziantep'te 155 Polis hattına yılda yaklaşık 1 milyon ihbar geliyor. Bunların değerlendirmesi yapıldıktan sonra ihbarlarla ilgili alanda bulunan ekiplerimiz görevlendirme yapılarak ihbarlara müdahale etmesi sağlanmaktadır. Bu şekilde çalışmalarımızı devam ediyoruz" dedi.

'GEREKSİZ MEŞGUL EDİLİYORUZ'

Polisi ilgilendirmeyen ihbarlarla ilgili de 155 Polis İmdat Hattı'nın arındığını ifade eden Barış Ağırgötüren şunları kaydetti:

"Bizim vatandaşlardan istediğimiz en önemli şey, yaptıkları ihbarların ilk önce polisi ilgilendiren konular olmasına hassasiyet göstermesidir. Burası bir acil yardım hattıdır. Polisi ilgilendiren konularla ilgili bilgi vermesi gerekirken, diğer kurumlarla alakalı zaman zaman ihbarlar yapılıyor. Ama biz bu ihbarları da imkanlarımız ölçüsünde değerlendiriyoruz. Yalnız bu ihbarlar bizim iş gücümüzü etkiliyor ve ekiplerimizin gereksiz yere meşgul edilmesine neden oluyor."

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK

Ağırgötüren, polisi ilgilendirmeyen veya aslı olmayan ihbarlar yapan kişiler hakkında Kabahatler Kanunu'nca işlem yapılacağını da ifade etti. İhbar hattına gelen telefonların 3'te 1'inin asılsız olduğunu dile getiren Ağırgötüren, "Asılsız ihbarlar yapan kişilere, Gaziantep Valiliği'nden alınan karar gereğince Kabahatler Kanunu kapsamında 182 lira idari para cezası uygulanacak. Asılsız ihbarı yapan kişiler eğer çocuk ise bu ceza ebeveynlerine kesilecek" diye konuştu.

ŞANLIURFA'DA 10 AYDA 250 BİN İHBAR TELEFONU

Şanlıurfa Muhabere Elektronik Şube Müdürü Kubilay Güngör de, geride kalan 10 ay içerisinde 250 bin 677 kişinin '155 Polis' ihbar hattını aradığını ve bu çağrıların yüzde 30'unun asılsız olduğunu açıkladı.

Asılsız ihbarlar yüzünden polisin çalışma şartlarının ağırlaştığını ifade eden Elektronik Şube Müdürü Kubilay Güngör şunları söyledi:

"Şanlıurfa'da 10 ay içerisinde 250 bin 677 ihbar yapıldı. Kayıt altına alınan ihbarların yapılan incelemesinde 54 bin 690 ihbarın gerçekten yapıldığını saptadık. Bunun yanı sıra 85 bin 140 telefonun açılıp kapandığını, 26 bin 714 telefonunun can sıkıntısından arayan kişilerden geldiğini, 21 bin 846 kişinin ihbarının durumuna ilişkin bilgi almak için aradığını, 3 bin 402 kişinin ihbarda adres vermeyerek kapattığını, 12 bin 121 kişinin ise boş yere hattı aradığını saptadık."

YAŞADIĞI SEMTİ BİLMEYENLER VAR

Kubilay Göngür, telefonla olay bildiriminde bulunanların bazılarının yaşadığı adresi bilmemesinin yanı sıra sık sık sohbet etmek veya uyumayan çocuklarını korkutmak için kendilerine başvurulmasının işlerini güçleştirdiğini söyledi. Güngör, zaman zaman vatandaşların ise ev, işyeri ve araçları kontrol ettirmek için polisi arayarak asılsız ihbarda bulunduğunu ifade ederken, bazı kişilerin ise izledikleri dizilerden etkilenerek çalınan cihazlarının uydudan takip edilmesini istediğini kaydetti.

DAVA AÇILACAK

Kubilay Güngör, ihbar hattını gereksiz yere meşgul eden kişiler hakkında Kabahatler Kanunu kapsamında idari para cezası uygulandığını, bunun yanı sıra sık sık benzer davranışlar sergileyenler hakkında; 'resmi görevlileri oyalamak' ve 'emniyeti suiistimal' suçlarından dava açılacağını dile getirdi.

GÜLÜMSETEN İHBARLAR

Her gün yüzlerce telefonun yapıldığı '155 Polis İmdat' hattına yapılan bazı ihbarlar ise duyanları gülümsetiyor. 'Polis İmdat' diye açılan telefona çoğunlukla 'İmdat Polis' karşılığı verenlerin yaptığı bazı ihbarlar ise şöyle:

"Evin anahtarını kaybettim, babamı arayın da beni dövmesin", "Komşunun tuvaleti akıyor, nasıl yaparız", 'Taksi durağının tabelasına kafamı çarptım. Gelin şu tabelayı kaldırın", "Kahveci bana eski sandalye verdi. Pantolonum yırtıldı, gelin tutanak tutun", "Sokakta oyun oynarken ablalar topumuzu aldı, söyleyin geri versinler", "Alo polis; tarlaya gübre atacağım acaba yağmur ne zaman yağar", "Sizin servis çok ağır çalışıyor, 2 saattir 3 porsiyon kebap istedik gelmedi", "Kocam yeni bir kuma aldı, onu babasının evine nasıl gönderebilirim", "Urfa'da ceylan eti nerde bulabilirim", "Tüp söyledik getirmediler, siz arasanız olur mu", "Çocuğum uyumuyor, korkutabilir misiniz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler