Asgari ‘jest’ 2 bin 324 TL emekçiler resti çekti

Hükümet, yüksek zamlar karşısında emekçinin yaşadığı gelir erimesini görmedi. Asgari ücrete yaşam maliyetinin de çok altında fiyat artışı yaptı. Türk-İş, 2020 yılıasgari ücret rakamını kabul etmeyerek masayı terk etti.

Yayınlanma: 27.12.2019 - 02:00
Asgari ‘jest’ 2 bin 324 TL emekçiler resti çekti
Abone Ol google-news

Hükümet, yaklaşık 7 milyon işçinin bir aylık geçim ücreti olan asgari ücrete 304 lira zam yaptı. Yeni asgari ücret, devletin resmi kurumu olan TÜİK’in belirlediği 2 bin 331 liranın altında kalarak 2 bin 324 lira 70 kuruş oldu. 

Karar, oyçokluğuyla alınırken Türk-İş bu rakamı kabul etmediklerini açıkladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun son toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hafta başında, asgari ücretle ilgili kendisine yöneltilen soruya “Gelsin bakalım inşallah jesti yaparız” yanıtını vermişti. Ancak açıklanan rakamda işçi açısından bir jest yapılmadığı da gözler önüne serildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, son toplantısını dün, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda yaptı. Toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yeni asgari ücretin bekâr bir işçi için brüt 2 bin 943 lira, net de 2 bin 324 lira 70 kuruş olduğunu söylerken, asgari ücrete yüzde 15.03 oranında artış yapıldığını belirtti. 

Selçuk, yapılan artışın yüzde 12 olan beklenen enflasyonun 3 puan üzerinde olduğunu ileri sürerken, 3 çocuklu bir işçi için ise asgari ücretin 2 bin 479 lira 21 kuruş olduğunu bildirdi. Gelecek yıl tüm işverenlere 75 lira da asgari ücret desteği verilecek. Karar işçi tarafının muhalefeti, işveren ve hükümetin oyçokluğuyla alındı. 

Bakan Selçuk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Jestimizi yaparız” sözü anımsatılarak yöneltilen, “Bu rakamda jest var mı” sorusuna, “Enflasyonun çok üzerinde artış oldu. İşçiyi enflaasyona ezdirmedik” savunmasını yaptı. 

10 GÜN BİLE YETMEZ

Komisyonda işçileri temsil eden Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, açıklanan rakamın bir işçinin yaşam maliyeti olan 2 bin 578 liranın altında olduğuna dikkat çekerek karara katılmadıklarını söyledi.

Irgat, “Bizim 2 bin 578 lira rakamını Türk-İş Başkanı açıkladı, kamuoyuna duyurduk. Geldiğimiz nokta itibarıyla açıkladığımız kesimi işçi kesimi olarak kabul edemeyeceğiz. 2008’de başlayan ve günümüze kadar devam eden bir kriz nedeniyle işçilerimiz bu rakamla değil 30 gün, 1 ay, 10 gün bile geçinemez. Bu bakımdan kararınıza katılmadığımızı saygıyla kamuoyuna arz ediyoruz. Karara muhalefet ettiğimizi belirterek toplantıdan ayrılıyoruz” açıklamasını yaptı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Özgür Burak Akkol ise kararı desteklediklerini, rakamın enflasyonun ve bütçenin üzerinde olduğunu söyledi. Akkol, “Alınan kararın istihdam için, işsizliği azaltmak için, alım gücünü artırmak için, istikrarlı işletmeler ve istihdam için hayırlı olmasını diliyorum. Bu artış oranı mevcut enflasyon oranının 3 puan üstündedir. Hedef enflasyonun oldukça üzerinde bir rakamdır. Bütçenin üzerinde bir rakam tahsis edildi” dedi. 

GÜNDE SADECE 10 LİRALIK ARTIŞ

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndaki hükümet ve işveren çoğunluğuyla bir kez daha insan onuruna yaraşmayan bir asgari ücret belirlendiğini söyledi. Çerkezoğlu kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Asgari ücretteki ayda 304 liralık, günde 10 liralık ‘artış’, işçilerin çarşıda, pazarda, faturalarda karşı karşıya kaldığı zamları telafi etmekten uzaktır. İşveren ve hükümet ortaklığı ile milyonların yaşamına dair çok kritik bir kararın alınması antidemokratiktir. Demokrasinin olmadığı yerde ekmeğimiz de tehdit altındadır” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler