Arınç bile patladı

Erdoğan’ın iki kez açığa düşürdüğü Başbakan Yardımcısı ‘Tutanak kâtibi değilim’ dedi.

Yayınlanma: 08.11.2013 - 20:24
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin Kızılcahamam’daki toplantısında, “kız ve erkek üniversite öğrencilerinin aynı evlerde kalmalarına müdahale edileceği” yönünde ki açıklamalarını yalanlayan ancak Erdoğan’ın grup toplantısın da sözlerini tekrarlamasıyla “açığa düşen” Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ilk kez sert mesajlar verdi. Daha önce gazetecilerin Erdoğan ile kendi açıklamaları arasındaki çelişkileri sorması üzerine sessiz kalan Arınç, dün Avrupa Konseyi Medya ve Bilgi Toplumundan Sorumlu Bakanlar 1. Konferansı’na katılmak üzere gittiği Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da TRT Türk’ün canlı yayınına katılarak soruları yanıtladı. Erdoğan, Gezi Direnişi sırasında da Arınç’ın açıklamalarını yalanlamıştı. Arınç’ın o açıklamaları özetle şöyle oldu: Gayretkeş valiler: Başbakanımızın çocuklarımızın üzerinden söylemek istedikleri doğru ve katılıyorum ama onun “Gerekirse yasal düzenleme yaparız” demesi, ardından gayretkeş bir valimizin bu sözlerin üzerine atlaması çok doğru bir davranış değil. Tutanak kâtibi değilim: Ben ağır ceza mahkemesinde avukatlık da yaptım, orada da güvenilir bir isimdim. O adam satılmaz, eğilip bükülmez denirdi. Ben şimdi hükümet sözcüsüyüm. Arkadaşlarıma bilgi verirken söylediğim her sözün yerini bulması lazım. Tutanak kâtibi değilim, özet yapıyorum. Ama söylediklerim içeride konuşulanlara doğru şekilde uymak zorundayım. Düşüncelerimi açık biçimde ifade edeyim. Ben hükümet sözcüsü olarak söylediklerimle hükümetimi zordurumda bırakmamalıyım. O gün bir soru soruldu. Ben bulunduğum yerde, ne duymuşsam onu söyledim.

Duymadıklarımdan sorumlu değilim. Bakanlar Kurulu toplantısında konuşulmadı bu elbette. Bundan dolayı üzülmem, eksiklik hissetmem, yanlış yaptı ğımı düşünmüyorum. Başbakanımız grup toplantısında “Böyle şeyler duyuyoruz, bekâr genç kızlar ve erkeklerin bir arada oturması mahsurlu” dedi. Bu sözler ile benim söylediklerimte zat teşkil etti. Ben yanlış yapmadım: Ben yanlış yapmadım ama farklı bir şey söyledi ve benim açıklamalarım ile kendi sözleri arasında bir fark ortaya çıkardı. Ben tevil edemem bunları ama başka pek çok insan “Başbakan’ın beni hiçe saydığı nı” ileri sürdü. Başbakan’ın söz lerinden ben sorumlu değilim. Bu sözleriyle toplumda sosyal bir yaraya parmak bastığını düşünebilir. Ama aradan 12 saat bile geçme den çelişki içinde bir şey yaşandı. Kum torbası haline geti rilmek istemem: Benim saç larımı beyazlatan, belimi büken ne biliyor musunuz? Başbakan’ı 24 saat takip ederim ben. Onun da böyle bir görevi olmalı. Hü kümet sözcüsünü açmaza düşür memektir. Buradaki konuşmasıy la biz eleştirilerin odağında ol duk. Ben itibarımın, kişiliğimin yıpratılmasını istemem. Birileri nin kum torbası haline getirilmek istemem. Başbakan’ın bana kar şı davranışı toplumda yanlış an laşılmıştır. Buna izin vermeme sini benim beklemem de benim hakkımdır. Başbakan’ın görevi, hükümet sözcüsünü açmaza dü şürmemektir. Başbakanımıza sesleni yorum: Başbakanımıza dost, kardeş olarak seslenmek isterim, ikimizin sözleri arasındaki çeliş kiyi düzeltmesi kendisinden bek lenir. Bence de çok doğru olan dü şüncelerini Başbakan açıklamalı. Eğer kendi içimizde konuştuk ve değerlendirdiysek ben hükümet sözcüsü ola rak çıkar çok güzel bir şekilde açıklarım. Ama onun gerekirse yasal dü zenleme yaparız deme si, ardından gayretkeş bir valimizin bu sözle rin üzerine atlaması çok doğru bir davranış değil. Zor günler: Bir likteliğimizin bazen zor günler geçirdiğini bili yorum, bazen münaka şa ettiğimiz oluyor. Biz dava arkadaşıyız. Kader birliği yapıyoruz. Hükü metteki sorumluluğum sadece bakan olduğum anlamına gelmez. Futbol sadece futbol değildir di ye bir kitap var. Ben sa dece bakan değilim, be nim bir özgül ağırlığım var, benim yıpranma mam lazım. Bunlar ek ran önünde tartışılma malı. Meclis başkanlı ğı yapmışım, demokra si yolunda gençliğimi, ailemi, siyasi hayatımı feda etmişim, ben çok şeyi temsil ediyorum. Kırmızı plaka meraklı sı değilim. Dolayısıy la herkesin bana böyle baktığı bir noktada be nim yıpranmamam la zım. Benim hiçe sayıl mamam lazım.

Daha önce istifa etmişti

Arınç’ın, Gezi Parkı Direnişi devam ederken yapı lan Bakanlar Kurulu’nda da Erdoğan ile tartıştığı ve Bakanlar Kurulu’nu “Hem bakanlıktan hem de parti den istifa ediyorum” diye rek terk ettiği iddia edilmişti. Taraf’ın haberine göre tar tışmanın ardın dan Arınç, toplan tıyı terk etmişti. Di ğer bakanlar tarafın dan ikna edileme yince Arınç için dev reye Cumhurbaşka nı Abdullah Gül gir mişti. Gül’ün ikna çabaları sonuç ve rince Arınç istifadan vaz geçirilmişti. Arınç’ın Gezi olaylarıyla ilgili özür dile mesi, verilen mesajı aldık larını açıklaması ve ortamı yumuşatan tavrı Erdoğan’ı rahatsız etmiş ve bu konu da Arınç ile aralarında tartışma yaşanmıştı. 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler