Arif Mardin ve Berklee

Dünyadaki en önemli caz okullarından biri olan Berklee’ye başvurmak için nasıl bir yol izlenmesi gerekiyor, nasıl başvuru yapılıyor? Bu başvuruların nasıl yapıldığına geçmeden önce, Berklee College of Music’i tam burslu olarak kazanan ilk Türk öğrenci Arif Mardin’in müzik yaşamından bahsetmek istiyorum.

Arif Mardin ve Berklee
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.04.2009 - 11:36

Arif Mardin; 15 Mart 1935 yılında İstanbulda doğdu. Caza merakı olmasına karşın eğitimini ekonomi üzerine aldı ve üniversiteyi İstanbulda okuduktan sonra London School of Economicse devam etti. Ancak Arif Mardinin caz hayatı, 1956’da Dizzy Gillespie Orkestrası ile birlikte İstanbula gelen aranjör Quincy Jonesla tanışmasıyla birlikte tümüyle değişti. Arif Mardin ise o yıllarda Quincy Jonesla tanışması ve sonrasıyla ilgili olarak bir röportajında şöyle demiştir:

 

Quincy Jonesla, Dizzy Gillespie orkestrasıyla beraber İstanbula geldiği zaman tanıştık ve arkadaş olduk. O sıralarda orkestrada dördüncü trompet olarak yer alıyordu ve aynı zamanda topluluğun aranjörüydü. Kendisinden, adına Berkleede bir burs açıldığını ve bunun için bursiyer aradıklarını duymuştum. Ben de onlar Amerikaya döndükten hemen sonra hayali küçük bir big band için Blues isimli parça da aralarında olmak üzere üç parça yazdım ve bunları Quincy Jonesa dinletsin diye o zamanlar Amerikanın Sesi Radyosunda çalışan bir arkadaşıma yolladım. Quincy Jones, bestelerimi beğenmekle kalmadı, o yıllarda New Yorkun cazdaki milli takımı olan Phil Woods, Hank Jones gibi müzisyenlere bu üç parçayı kaydetti. Amerikanın Sesi Radyosuda projeyi finanse etti ve parçaları programlarında çaldı. Quincy Jones, tüm bu gelişmelerin ardından, bu kayıtları Bostondaki Berklee Müzik Okuluna yollayarak Bursiyerim bu bestenin sahibidir dedi. Bu şekilde ben de o bursu kazanmış oldum.

 

Burslu okuyan ilk Türk öğrenci

Böylece Arif Mardin, Berkleede tam burslu okuyan ilk Türk öğrenci olmuş oldu. 4 senelik müzik eğitimini 1.5 yılda tamamladı ve Berkleede öğretmen olup, aranjman çalışmaları için iyi bir ortam bulmuş oldu. Meslek hayatına 1963 yılında Nasuhi Ertegünün asistanı olarak Atlantic Recordsta başlayan Mardin, 1969-2001 yılları arasında şirketin başkan yardımcılığı görevini yürüttü. Her ikisi de Atlantic Soundunu dünyaya kabul ettiren kişiler olarak kabul edilen Ahmet Ertegün ve Jerry Wexterla birlikte birçok projede çalışan Mardin, The Bee Geesle yaptığı Jive Talkinle dikkatleri çekti.

 

12 Grammy Ödülü kazandı

The Bee Geesden Barry Gibb, bir röportajında topluluğun adeta imzası haline gelen o tiz, falsetto vokallerin yaratıcısının Arif Mardin olduğu söylemiştir.

Arif Mardin, 2001de Atlantic Recordstan emekli oldu. Mardin, aynı yılın eylül ayında üstlendiği EMInin Eş Başkanlığı ve Manhattan Recordsun Genel Müdürlüğü görevlerini 2004 yılına kadar sürdürdü. EMIdeki ilk işi olarak üstlendiği Norah Jonesun Come Away With Me albümüyle Yılın Yapımcısı Grammy ödülünü kazanan Mardin, daha sonra Jonesun ikinci albümü Feels Like Homeu da Jonesla birlikte gerçekleştirildi. 2006 yılında oğlu Joe Mardin ile birlikte görme özürlü sanatçı Raul Midonun ilk albümünün prodüktörlüğünü üstlenmiştir.

Arif Mardin; Carly Simon, The Young Rascals, Bette Midler, Barbra Streisand, Diana Ross, Patti Labelle, Average White Band, Anita Baker, the Bee Gees, Judy Collins, Phil Collins, Culture Club, Roberta Flack, Aretha Franklin, Hall&Oates, Donny Hathaway, Norah Jones, Chaka Khan, Melissa Manchester, Manhattan Transfer, Modern Jazz Quartet, Willie Nelson, John Prine, Scritti Politti, Queen, Dusty Springfield, David Bowie, Jewel ve Ringo Starr gibi isimlerle yaptığı çalışmalarla son kırk yılda popüler müziğe yön veren dünyadaki en önemli isimlerden biridir. 40 yılı aşkın kariyeri boyunca, çalışmalarıyla 60a yakın Altın ve Platin Plak Ödülü almıştır. 15 kez Grammy Ödülüne aday olmuş ve 12 Grammy ödülü kazanmıştır.

 

Kaçırılmaz bir fırsat

Arif Mardinin hayatını kısaca anlatmak gerçekten çok zor ama hayatında önemli bir rol oynayan Berklee hakkında özellikle genç cazcılara ne yapmaları gerektiği ile ilgili kısaca bir bilgi vermek istiyorum. Bunun için de Berklee College of Music okuluna burslu olarak daha önce başvurmuş bu sınava girmiş arkadaşlarımızın deneyimlerinden faydalanarak size yol göstermeye çalışacağım. Öncelikle Berklee College of Music okulunun web sitesinden doldurmanız gereken online bir başvuru formu var. www.berklee.edu okulun resmi internet adresinden bu başvuru formuna ulaşabilirsiniz. Başvuru formu 2 aşamalı bir form. Öncelikle kişisel bilgilerinizi doldurduğunuz ayrıntılı ve uzun bir bölüm ikinci aşamada müzikal geçmişiniz hakkında bilgi verdiğiniz uzun bir bölüm. Ayrıca performans sınavınızdan sonra size sorulacak olan mülakat soruları burada yazılı olarak doldurmanız istenmektedir; sizin bakış açınızı anlamaları için belli başlı bazı sorular bulunmaktadır ve en son olarak başvuru ücretini ödemeniz gerekmektedir. 150 dolar kadar bir başvuru ücreti var. Berkleede üniversite okuyacağınızdan dolayı sizden aracı bir kurum lise diplomanız veya lise transkript belgenizi talep ediyor ve onlara bu belgelerinizi yolluyorsunuz. Tabii bunun da bir ücreti var ve bu ücretler hakkında o sitelerden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Zaten okul başvurusu esnasında sizi bu sitelere yönlendiriyorlar. Formu doldurduğunuz sırada aşamaların birinde sizin sınava girmek istediğiniz ülke ve şehri seçtiğiniz bir bölüm var bütün başvuru işlemleriniz bittikten sonra girmek istediğiniz şehre gün ve saat veriyorlar. Unutmadan söylemek isterim, 2010 Avrupa Başkenti İstanbul şehrimiz olacağı için Berklee sınav jürisi İstanbula gelecekler ve 2010 dönemi sınava girmek isteyenler için kaçırılmaz bir fırsat olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler