Araçtan inmezse hayatı ıskalar
Anne-babaların çocuklarını trafiğin tehlikelerinden korumak için her yere araçla götürmesi, öğrenme sürecini kaçırmalarına neden oluyor.
Türkiye’de her yıl trafikte hayatını kaybeden yüzlerce çocuğun çoğu 10 yaşın altında. Otomobillerde çocuk koltuğunun olmaması ve çocukların trafik ortamı hakkında bilgi ve becerilerinin yetersizliği, çocuk ölümlerinde önemli birer etken. Anne-babaların “Yolda dikkatli ol!” gibi hatırlatmaları genellikle işe yaramıyor çünkü çocukların dikkati kolaylıkla dağılabiliyor ve ardından zihinleri kapalı duruma geçiyor.
Ses hangi yönden?
Mercedes-Benz Türk’ün Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile işbirliği yaparak yürüttüğü trafik eğitim programı “MobileKids” çocukların bilinçlenmesini ve güvenliğini hedefliyor. Trafik psikoloğu ve eğitim bilimci Prof. Maria Limbourg, “Çoğu anne-baba çocuklarını trafiğin tehlikelerinden korumak istiyor ve bu nedenle onları okula veya gidecekleri yerlere aracıyla götürüyor. Yedi yaşındaki bir çocuk hâlâ her yere araçla götürülüyorsa öğrenme sürecini kaçırmış oluyor” diyor. Almanya’da Duisburg-Essen Üniversitesi, Pedagoji Departmanı Mobilite ve Trafik Çalışma Grubu’na başkanlık eden trafik psikoloğu ve eğitim bilimci Prof. Maria Limbourg, anne babalara şu önerilerde bulunuyor: “Her yere araçla götürülen çocuklar, birden tek başlarına sokağa çıkmalarına izin verildiğinde işler olması gerektiği gibi yürümüyor. Çocuklar, özellikle yol trafiğinde ihtiyaç duydukları pek çok deneyimden mahrum kalıyor. Anne- babalar tek başına dışarı çıkabilecekleri yaşa kadar çocuklarına yaya olarak eşlik etmeliler ve annelik babalık içgüdülerinden faydalanarak çocuklarının bilişsel becerilerini geliştirebilirler. Örneğin, kentsel kanyonlar bir sirenin hangi yönden geldiğini anlamayı genellikle zorlaştırabilir. Anne-babalar, çocuklarına seslerin hangi yönden geldiğini sorabilir. Bu şekilde çocuklar, seslerin hangi yönden geldiğini tayin etmeyi öğrenebilir.
Aracın hızı ne?
Bir diğer alıştırma, anne-babaların çocuklarıyla birlikte bir aracın sokağın köşesinden bulundukları yere ne kadar sürede gittiğini anlamak için sayı saymaları olabilir. Bir aracın “iki” sayısında başka aracın “beş” sayısında önlerinden geçtiğini gören çocuklar, bu şekilde araçların farklı hızda olduklarını öğrenebilirler.”
Trafik Ateşböceği
MobileKids projesiyle 7-14 yaş arası ilköğretim çağı çocukların trafik bilgisi ve farkındalığını artırmak amaçlanıyor. Eğitim, ilköğretim okullarının bahçelerine yerleştirilen Trafik Ateşböceği’nde gerçekleştiriliyor. Ziyaret edilen okullarda her çocuk 6 saatlik trafik eğitimi alıyor. 2017 itibarıyla Trafik Ateşböceği ile 12 il ziyaret edilerek 33 okulda yaklaşık 15 bin çocuğa eğitim verildi.
En Çok Okunan Haberler
- Hayatını kaybetti!
- Mansur Yavaş'tan TBMM'ye flaş çağrı!
- TÜİK ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı
- 'Erken seçim' çağrısı: CHP tarih verdi
- İşte Belediye Başkanı'nı öldüren saldırganın ifadesi!
- Mardin, Batman ve Halfeti'ye kayyum atandı!
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- AKP'den kayyum için ilk açıklama
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!
- İşte sıfır faizli kredi veren bankalar…