Apple'dan FBI Direktörü Comey'e sert tepki: Vazgeçin
ABD'de teknoloji devi Apple ile Federal Büro Araştırma (FBI) ofisi arasındaki "gizlilik" tartışması büyüyor. Günlerdir ABD gündemini meşgul eden tartışma konusu ile ilgili açıklama yapan FBI Direktörü James Comey, Apple’ın belirtiği gibi her şeyi ele geçirebilecekleri "bir arka kapı" istemediklerini ifade etti.
Comey, FBI’ın Apple'dan California eyaletinde sağlık hizmeti veren bir binaya saldırı düzenleyen Syed Farook’un cep telefonunun kilidinin açılması yönündeki talebini savunan bir açıklama yaptı. FBI Direktörü taleplerini izah ederek "Basitçe, arama kararı ile birlikte, teröristin şifresini, telefonun kendini bozmadan ve şifreyi doğru tahmin etmek için bir on yıl beklemeden bulma şansını istiyoruz.” dedi.
Comey’nin yazısından sonra çalışanlarına mektup yazan Apple CEO’su Tim Cook ise şirketin her şeyi açabilen ‘maymuncuk’ programı yapmaları halinde bunun hackerların eline geçebileceğini söyledi. FBI'a cevap mahiyetinde bir mektup yazan Cook, Apple’ın hakim kararını teknik olarak nasıl yerine getireceklerini bildiklerini anlatarak “Ama bunun çok tehlikeli olduğuna inanıyoruz” dedi. Cook, devletin bu tarz talebinden ve tartışmalardan vazgeçmesi gerektiğini belirtti.
Cook, yazdığı son mektupta şirketin basitçe ‘Sicilini’ korumaya çalıştığını belirtti. Apple’ın gizlilik konusunda takip ettiği yolun haklılığını savunan Cook, “Hükümetin koruduğunu belirttiği özgürlük ve haklar üzerine oturan bir davada hükümetin karşısında yer almak çok doğru gelmiyor. Ama bu olay, bir telefondan ve bir soruşturmadan daha fazla konuyu ilgilendiriyor. Devletten bir emir aldığımız zaman, bunu yüksek sesle dile getirmemiz gerektiğini biliyorduk." ifadesine yer verdi.
Apple, herşeyi açabilen anahatarı yaptıktan sonra bunun güvende tutulmasının çok zor olduğunu söyledi. FBI ise, Apple’ın 10 deneme sonucunda kilitlenen telefonun açılmasını sağlayacak bir program geliştirebileceğini savunuyor. Cook, böyle bir program geliştirmeleri halinde, bunun hackerlar tarafından ele geçirilebileceğini belirterek "Bunun en güvenli ve yanlış ellere geçmemesi için, bunun hiç yapılmaması gerekir." dedi.
FBI Direktörü, bu konunun ticari bir amaç güden şirketler tarafından değil, Amerikan halkı tarafından karar verilecek bir mesele olması gerektiğine dikkat çekti.
Geçen yıl 14 kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırıyı düzenleyen şahsın telefon bilgilerine ulaşmak isteyen FBI, Apple’dan Farook’un kullandığı iPhone 5C’nin şifresini kırmasını istemişti. Apple, FBI’ın talebine olumlu yanıt vermeyince, konu mahkemeye taşındı. California'da bir mahkeme yargıcı Apple'ın telefonun güvenlik kodunun kırılması için FBI’ya yardım etmesi kararını vermesinden sonra, şirket kararı yerine getirmeyeceğini duyurmuştu.
Apple, yasal haklarını sonuna kadar kullanmayı planlıyor. Ancak ABD Kongresi, yasal bir düzenleme ile şirketi FBI ile işbirliğine gitmek zorunda bırakabilir. Apple, her şeye rağmen hukuki haklarını savunacaklarını belirtti
En Çok Okunan Haberler
- Birşah Süt’teki su sandığınız gibi değil!
- Şimşek’in talimatıyla o ödemeler sonlandırıldı
- Özel'den emeklilere 'kırmızı kart' çağrısı
- Edip Akbayram'ın ailesinden açıklama
- Çok fazla ölüm yaşanabilir
- CHP lideri Özel, saat verdi!
- Yeni bedelli askerlik ücreti belli oldu!
- Şirin'in davasında karar açıklandı
- Emekliye ek zam yapılacak mı?
- Sokak ortasında kanlı infaz