AP'den Filistin'i 'prensipte' devlet olarak tanıma kararı

Avrupa Parlamentosu, Filistin'in 'prensipte' devlet olarak tanıyan karar tasarısını kabul etti.

AP'den Filistin'i 'prensipte' devlet olarak tanıma kararı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.12.2014 - 16:22





Avrupa ülkelerinin parlamentolarının son dönemde Filistin devletini tanımaya yönelik art arda kararlarının doruk noktası, AB’nin yasama organı Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Filistin’i “prensipte” devlet olarak tanıyan kararı oldu. AP’de “Filistin devletinin koşulsuz tanımasını” öngören orijinal taslağın yumuşatılmış hali 88’e karşı 498 oyla kabul edilirken, 111 üye oylamaya katılmadı.

Karar metninde “AP, Filistin devletinin tanınmasını ve iki devletli çözümü prensipte destekler ve bu meselenin barış görüşmelerindeki gelişmelerle yakın ilişkili ilerlemesi gerektiğine inanır” ifadeleri yer aldı. AP’nin sosyal demokrat, sol ve yeşil üyeleri, AB’ye “Filistin devletini koşulsuz tanıma” çağrısı yapmışlardı. AP’deki en büyük grubu teşkil eden merkez sağ Avrupa Halk Partisi ve dördüncü büyük grup olan Avrupa Liberal ve Demokratlar Birliği ise Filistin devletinin tanınmasının, İsrail’le varılacak bir anlaşmanın parçası olabileceğini söylüyor. Avrupa Halk Partisi Başkanı Manfred Weber, karar için “Acil olarak koşulsuz tanıma söz konusu değil” derken, sosyalist grubun başkanı Gianni Pittella kararı “tarihi” diye niteledi ve “bütün parlamento için zafer olduğu” değerlendirmesini yaptı. İsveç’te hükümetin ekim ayında Filistin’i devlet olarak tanıyan kararını Britanya, Fransa ve İrlanda parlamentolarının kabul ettiği tasarılar izlemişti.

Avrupa’da barış müzakerelerinde ilerleme kaydedilememesinden İsrail’i sorumlu tutan sesler yükselmeye başlarken, Filistin Özerk Yönetimi BM Güvenlik Konseyi’nde de İsrail işgalinin sona ermesini içeren tasarıyı zorluyor. Bu konuda Fransa ile bir taslak metin üzerinde uzlaşıldığı belirtiliyor. Ancak tasarının ABD’nin veto engeliyle karşılaşması kesin görünüyor.

 

Hamas tartışması

Hal böyleyken AB’nin Adalet Divanı’ndan sonraki ikinci en üst mahkemesi olan AB Genel Mahkemesi, AB liderlerinin 2001’den bu yana yürürlükte olan, Hamas’ı “terör örgütleri” listesine alma kararını bozdu. Mahkeme, kararın, Hamas’ın eylemlerinin incelenmesine dayanmadığı, sadece basın ve internetten derlenen bilgilerin temel alındığı gerekçesiyle prosedürel olarak yetersiz bulduğunu, Hamas’ın sınıflandırılması sorusuna yanıt vermediğinin altını çizdi. Mahkemenin kararının temyize götürülebileceği üç ay içinde Hamas’ın “terör örgütü” olarak anılması ve hesaplarının dondurulması uygulaması sürecek. Komisyon sözcüsü Maja Kocijancic de Hamas’ı hâlâ bir “terörist” örgüt olarak gördüklerini, AB’nin mahkeme kararına nasıl tepki vereceğini değerlendirdiğini, kararı temyize götürebileceklerini duyurdu. Hamas kararın “zafer” olduğunu savundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise karara sert tepki göstererek, Hamas’ın “terör örgütleri” listesinde tutulmaya devam etmesini istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon