Antalya Festivali değişikliğine tepki: Muhalif düşüncelere yönelik bir tavır

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 54'üncüsünü düzenleyeceği Uluslararası Antalya Film Festivali'nde 'ulusal film yarışma kategorisi' kaldırıldı. Sinema sektörü ulusal yarışmanın kaldırılmasını kınadı.

Antalya Festivali değişikliğine tepki: Muhalif düşüncelere yönelik bir tavır
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.07.2017 - 22:10

54. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin ulusal yarışma kategorisinin kaldırılmasına sinema sektörü tepki gösterdi. Geçen yıl Belgesel ile Kısa Film yarışmalarının kaldırılmasının ardından bu yıl da ulusal yarışma kategorisi kaldırıldı. Bundan böyle sadece uluslararası yarışma kategorisi olacak ve ulusal yapımlar da başvurabilecek.

‘Tepeden inme ve keyfi’

Yamaç Okur (Yapımcı) Tepeden inme keyfi bir karar. Antalya’da 3 yıl önce yaşanan sansür süreci ve bunun sonucunda ertesi yıl ulusal belgesel yarışmasının iptal edilmesinin son halkası ulusal uzun metraj yarışmasının kaldırılması olmuştur. Antalya Film Forum ve festivalin uluslararası yarışma bölümlerinin güçlendirilmesi ulusal yarışma varken de yapılabilirdi. Başarıyla devam eden Antalya Film Forum’dan çıkan Türk projelerinin ulusal yarışmanın yokluğunda ne kadarının hangi bölümde gösterilebileceğini merak ediyorum. 53 yıldır gerçekleştirilen festivalin ana omurgasını oluşturan ulusal yarışmanın kaldırılmasını sinemasal gerekçelerle açıklamak mümkün değil. Bu siyasi bir karardır ve dönemin ruhunu yansıtmaktadır.

Önerim ulusal yarışmanın devamlılığının sağlanması için sinema meslek birlikleri, dernekler ve sendikalar tarafından sembolik olarak da olsa ulusal yarışmanın düzenlenmesidir.

‘Muhalif düşüncelere yönelik bir tavır’

Sabahattin Çetin (Yapımcı) Son yıllarda genç sinemacıların ülke gidişatı konusunda memnuniyetsizliklerini ödül törenlerinde dile getirmesinden duyulan rahatsızlık sonucu alınan bir karar. Belgesel, kısa film gibi daha çok gençlerin yarıştığı bölümlerin tümü ortadan kaldırıldı. Uluslararası festivali ayırıp başka bir tarihe kaydırarak düzenlenmesini önermiştim Türel’e. Ama ayırmak değil kaldırmak yolunu seçtiler. Muhalif düşüncelerden kaçınmak için bu kararı aldıklarını düşünmekten kendimi alamıyorum. Ulusal bölümün kaldırılmasını sektör adına derin bir üzüntüyle karşılıyorum.,

‘Sinema sektörü karşı çıkacak’

Reis Çelik (Yönetmen) Festivalin uluslararası anlamda daha görünür hale getirmekte bir sakınca yok. Ancak 54 yıllık ulusal sinema geleneğini bir anda kenara atmak bu ülkenin sinema mücadelesine yapılan bir saygısızlıktır. Ulusal bölümün var olması sizin uluslararası alanda büyümenize engel değil. Ulusal bölüm olunca Türkan Şoray gelip sizin yükselmenizi mi engelleyecek? Ya da Şerif Gören siz yükselirken omzunuza mı basacak? Her festival yönetimi değiştikçe sil baştan iş yapıyorlar. Bu yüzden Türkiye’deki festivaller dünya festivalleri standardına çıkamıyor. Festivalleri sinema sektörü değil de belediyeler, valilikler, kaymakamlıklar yürütünce kalıcı olamıyor. Politik oyunlar nedeniyle Türkiye’de sanat hep geri bıraktırılmıştır. Biz Türkiye sinema sektörü olarak, politik görüş ayırmaksızın, sektöre sorulmasızın yapılan bu değişikliğe karşı çıkacağız.

‘Hangi zihniyetin eseri?’

Atilla Dorsay (Sinema eleştirmeni) 50 küsur yıllık geçmişiyle Antalya, Türk sinemasının gelişiminde önemlinin de ötesinde yaşamsal bir rol oynamış ve ulusal sinemasının en büyük kalesi olmuş bir etkinliktir. Antalya’nın uluslararası bir festivale de ihtiyacı olmadığı ve bunu hak etmediği söylenemez. Ama bunun bedeli ulusal yarışmadan kaçmak ve onu tümüyle kaldırmak olmamalıydı. Çünkü uluslararası yarışmaya tüm dünya festivallerinde olduğu gibi kendi ülkenizden ancak seçme iki üç filmle katılabilirsiniz oysa şu anda Türk sineması tarihinin en verimli ve üretken dönemlerinden birini yaşıyor ve film sayısı yılda 130-140’ları aşmış bulunuyor. Bunca filmi böyle bir platformdan mahrum kılmak hangi zihniyetin eseridir, ben kavrayamıyorum. Ve bu karardan bir an önce dönülmesini bekliyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon