Ankara’ya IŞİD eleştirisi

CSIS’nin Ortadoğu raporu ABD’li ünlü düşünce kuruluşu CSIS’nin Ortadoğu raporunda Türkiye’nin yurttaşlarını rehin alan IŞİD’e tolerans gösterdiği vurgulandı. Raporda, “Türkiye Suriye’de cihatçıların güçlenmesinden bu kadar sıkıntı duyuyorsa, onların kanatlarını kırmak için de sayısız yöntemi vardı. Bunun yerine, Türkiye, IŞİD’in faaliyetlerine tolerans gösterdi” ifadelerine yer verildi.

Ankara’ya IŞİD eleştirisi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.06.2014 - 21:02

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nin (CSIS) Haziran tarihli Orta Doğu analizinde, Türkiye’nin IŞİD’e verdiği destek için, “Şayet Türkiye Suriye’de cihatçıların güçlenmesinden bu kadar sıkıntı duduyorsa, onların kanatlarını kırmak için de sayısız yöntemi vardı. Bunun yerine, Türkiye, gerçekten teşvik etmediyse bile, IŞİD’in faaliyetlerine tolerans gösterdi” ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği iddiaları için “Kanıt gösterin” derken, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, bu desteğin birçok başkentte bilindiğini belirterek, CSIS analizini kanıt olarak gösterdi. Korutürk, “CSIS’in raporunda da bu ortaya konuyor. Bu polisiye film değil ki kanıt aransın. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da zaten ‘Bilerek bir yardımda bulunmuş değiliz’ diyerek bunu itiraf etti. Zaten ‘bile bile yardım ettik’ diyemez” değerlendirmesini yaptı.

Korutürk’ün sözünü ettiği, “Irak’ta sorun için umut etmek” başlıklı CSİS analizi, Küresel Güvenlik ve Jeostrateji Müdürü Jon Alterman tarafından kaleme alındı. Raporda IŞİD ile birlikte bölge ülkelerindeki yeni güç dengesi tanımlanırken, Türkiye için şu değerlendirme yapıldı:

“Tüm komşuları içerisinde Türkiye’nin rolü belki de en zoru. Ama şurası açık ki Türkiye cihatçıların üye toplamasına, eğitim vermesine ve Türk sınırından isyan bölgelerine tedarik sağlanmasına izin verdi. Şayet Türkiye, Suriye’de cihatçıların güçlenmesinden bu kadar sıkıntı duyuyorsa, onların kanatlarını kırmak için de sayısız yöntemi vardı. Bunun yerine, Türkiye, gerçekten teşvik etmediyse bile, IŞİD’in faaliyetlerine tolerans gösterdi.”

Korutürk, internete sızan Davutoğlu, Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgenaral Yaşar Güler’in, Suriye’deki Türk toprağı Süleyman Şah Türbesine yönelik saldırı planlarının ele alındığıkonuşmayı anımsatarak, “Orada Esad’a karşı nasıl mücadele ettiklerini, binlerce kamyonu yardım için nasıl gönderdiklerini anlatıyorlardı. O yardımların kime gittiği ortada” dedi.

BM’yi bu işe sokun!

Korutürk, Irak’ta yerlerinden edilen Türkmenlerin sayısının 100 bini aştığını da anımsatarak, “Myanmar’da göz yaşı döken, Somali’de hüngür hüngür ağlayanlar Türkmenler için de harekete geçmeli. BM’nin yerlerinden edilen Türkmenler için devreye girmesi için Türkiye öncülük etmeli” diye konuştu. Korutürk, Meclis’te genel görüşme isteyeceklerini de dile getirdi.

Hükümetin, rehinelerin kurtarılması için yürüttüğü çalışmalar konusunda bilgi vermemesini de Korutürk, “Bu işlerde şeffaflık olmaz diyebilirler. O zaman gelip siyasi partilere bilgi versinler ki biz de yardımcı olalım. Rehinelerin kurtarılması için doğru adamlarla görüştüklerinden emin değilim. Baasçılarla, aşiretlerle temas kurmak lazım; Irak hükümeti ve Bölgesel Yönetim ile sıkı temasta olunmalı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler