Ankara Trump'ın planını bekliyor: Rakka için çok erken
ABD’nin yeni başkanı Trump ile yeni bir sayfa açmayı uman Türkiye, şimdi Pentagon’un bu ay sonunda Başkan’a sunacağı “IŞİD’i yok etme” planının tamamlanmasını bekliyor. TSK öncülüğündeki ÖSO, dün El Bab’ın şehir merkezine girdi. Türkiye’nin Rakka operasyonundaki rolünün ise referandumdan önce netleşmesi beklenmiyor.
Ankara’nın ABD’nin yeni başkanı Donald Trump ile Suriye’de yeni bir sayfa açmayı uman Türkiye şimdi, Pentagon’ın bu ay sonunda Başkan’a sunacağı “IŞİD’i yok etme” planının tamamlanmasını bekliyor. TSK öncülüğündeki ÖSO ise dün El Bab’ın şehir merkezine girdi. Gözler Fırat Kalkanı’nın bundan sonraki hedefinin Mınbiç mi Rakka mı olacağına çevrilirken, Türkiye ile ortak Rakka operasyonunun 16 Nisan’daki referandum önce yapılması ve ABD yönetiminin PYD’den vazgeçmesi beklenmiyor. ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldikten kısa süre sonra imzaladığı başkanlık genelgesiyle Pentagon’a 30 gün içerisinde, ‘Suriye ve Irak’ta IŞİD’i yenme planı’ hazırlaması talimatı vermişti. Bu sürenin 28 Şubat’ta dolacağına dikkat çeken kaynaklar, Washington’ın Ankara’ya yanıtının da plan ışığında şekilleneceğine işaret etti.
Plan öncesinde Türkiye ile CIA ve Genelkurmay Başkanlarını da kapsayan peş peşe temasları, “keşif niteliğindeki görüşmeler” olarak tanımlayan bir diplomatik kaynak, “ABD’nin Trump yönetiminde YPG’den vazgeçmesi beklenmiyor” dedi. TSK öncülüğündeki Fırat Operasyonu kapsamında dün ÖSO güçleri şehir merkezine girdi. Şehir merkezindeki posta ofisinin ardından ÖSO, Amani meydanını ve Ra’i merkezini ele geçirdi. Ardından IŞİD’in El Bab’dan çekildiğini duyuran ÖSO yaptığı açıklamada da IŞİD’lilerin evlerinin, IŞİD’in şeriat kurallarını uyguladığı mahkeme ve infaz kararlarının uygulandığı merkezin ele geçirildiğini duyurdu. El Bab’daki IŞİD’lilerin, Esad yönetiminin bir süredir ilerlemeye çalıştığı Deyr Hafer’e doğru çekildiği iddia edildi.
ÖSO, El Bab merkezinde
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise şehrin tamamına yakınının kontrol altına alındığını söyledi. TSK’nin dün operasyona dair yaptığı açıklamada ise 56 teröristin öldürüldüğü 90 hedefe de atış yapıldığı duyuruldu. Pentagon’un sunacağı plan ışığında karar vermesi beklenen Trump’ın ise Türkiye ile birlikte Rakka operasyonuna 16 Nisan’daki referandum öncesinde girmesi beklenmiyor. Öte yandan TSK’nin Fırat Kalkanı operasyonunda başta şehit ve tanklarda verdiği kayıplar da olası bir Rakka operasyonu için değerlendirilen kayıplar arasında. Türkiye’nin ABD’ye sunduğu Rakka planının temelini Türkiye’de eğitim gören ÖSO’lular oluştururken Fırat Kalkanı’nda TSK önderliğinde kontrol sağlanan Cerablus’ta polis gücünün göreve başlamasının ardından şimdi hukuki alanda atılacak adım bekleniyor.
PYD gölgesi
Diplomasi kulislerinde Türkiye’nin “Rakka operasyonunun doğru unsurlarla yapılması” çağrısı iç politikaya yönelik açıklamalar olarak değerlendiriliyor. ABD’nin PYD’den vazgeçmesi beklenmezken Işık da dün bu söylemleri tekrarladı: “O bölge insanlarından oluşan ve bölgede ileride demografik yapı değişecek endişesini oluşturmayacak, doğru unsurlarla bu operasyonun yapılması.” Işık, Rakka operasyonunun Arap unsurlarla, ÖSO ve Rakka’nın sakinleriyle yapılmasını istedi.
Gazeteci
En Çok Okunan Haberler
- Futbolda pis kokular yükseliyor
- CHP’de çelişen başkanlara uyarı
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!
- 'Erdoğan bize göre tek seçenektir'
- TÜPRAŞ'ta patlama: 12 kişi yaralandı
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- 'Atatürk ile Cumhuriyet ile bayrak ile...'
- Hekimlerin istifaları hızlandı
- İşte sıfır faizli kredi veren bankalar…
- 'Erken seçim' çağrısı: CHP tarih verdi