Anadil okulda seçmeli ders
Ülkemizde anadilde eğitim tartışmaları sürerken Türkçe, çeşitli ülkelerde çoğunluk seçmeli ders olarak okutuluyor. UNESCO tarafından kabul edilen “ 21 Şubat Dünya Anadil Günü”nde Türkçenin durumu ülkelere göre farklılıklar oluşturuyor.
Avusturya Milli Eğitim Bakanlığı, gün nedeniyle yaptığı açıklamada, göçmen çocuklara 70'li yıllardan beri eğitim verildiğini, geçen eğitim öğretim yılında 32 bin 800 öğrencinin bu olanaktan yararlandığını söyledi. Bunun zorunlu eğitimdeki öğrenci sayısının yaklaşık yüzde 18'ini oluşturduğu belirtildi. Bu eğitimin 25 değişik dilde seçmeli ders olarak gerçekleştiği vurgulandı.Ana dil öğretmenlerinin sayısının da önceki yıla göre, yüzde 3 artarak 415'e ulaştığı bildirildi. Türkçe'nin en çok tercih edilen anadil dersi olduğu da açıklandı.
Göçmen dili olarak Türkçe eğitimin durumu
Almanya: 16 eyalette anadilde eğitimi farklı olarak uyguluyor. Türkçe eğitimi üç farklı seçenekte sunuluyor. Türkçe Anadil Dersi (haftada üç saat başarı notu isteği bağlı), Seçmeli Türkçe Dersi (haftada 4 saat, başarı notuna etkisi bulunur) ve okul saatleri dışında yapılan Türkçe dersleri (gönüllü ve devam zorunluluğu olmayan katılım)
Fransa: Türkçe, 1994’ten beri kabul edilmiş durumda
İkinci veya üçüncü dil olarak seçilebiliyor. İkinci veya üçüncü seçmeli dil olarak Türkçe’yi alan öğrencilerin lise bitirme (Baccalaureat) sınavında İngilizce yerine birinci dil olarak seçme hakkı var. Ancak en az 16 öğrencinin istemesi gerekiyor.
Hollanda ve İsviçre'de orta öğretimde okul yönetimlerinin yetkisinde seçmeli ders olarak veriliyor. İngiltere'de, ilk ve orta öğretimde yabancı dil veya göçmen dili olarak öğretimde yer alıyor. İsveç, Norveç, Finlandiya ile Danimarka'da seçmeli dil Türkçe İspanya'da yalnız Bask bölgesinde orta öğretimde zorunlu İngilizce ve Almanca'nın yanı sıra seçmeli veriliyor.
Diğer Ülkeler:
ABD ve Kanada'da Türkçe'nin ilk ve orta öğretim seviyesinde seçmeli ders olarak okutulmasının önünde yasal engel bulunmuyor. Her iki ülkede de Türkçe'nin seçmeli ders olarak müfredata girmesi için yerel halkın bu yönde bir talebinin bulunması gerekiyor. Avustralya'da Türkçe, ilk ve orta öğretimde okutulacak seçmeli yabancı diller arasında
Uluslararası Anadil Günü Nedir?
UNESCO, dilsel ve kültürel zenginliği ve çok dilliliği desteklemek için 2000 yılından beri 21 Şubat'ı „ Uluslararası Anadil Günü“ olarak belirledi. Günün kutlanmasındaki amacı dünyada kullanılan dillerin yarısına yakınının kaybolma tehdidi olduğuna gerekçelendirdi. Ayrıca çok dilliliği kültürel kimlik olarak da görmesine dayandırdı. Bugün bir kesim tarafından da yabancı dili ve çok dilliliği karşılıklı anlayış ve saygı için temel kıstas olarak görüyor. Gün nedeniyle azınlıklara özgü yaklaşık 2 bin 500 dilin kaybolma tehlikesi olduğuna dikkat çekiliyor ve yüzü aşkın dilinde kaybolduğu belirtiliyor.
Neden 21 Şubat?
1952'de dönemin Pakistan hükümeti, nüfusun sadece yüzde 3'ünün kullandığı Urdu dilini tek resmi dil olarak kabul eder. Oysa özellikle ülkenin doğusu tamamı Bengal dilini kullanmaktadır. Bunu kabul etmeyen üniversite öğrencilerinin Dakka kentindeki yürüyüşüne Pakistan güvenlik güçlerinin müdahale ederek 5 öğrenciyi öldürür. Dil ve kültür üzerindeki baskılar sonucunda ülke bölünerek 1971'de kurulan Bengaldeş devleti 21 Şubat “Şehitler Günü“ olarak anmaya başladı. UNESCO da 2000'de Bengaldeş'in önerisiyle bu günü “Anadil Günü“ olarak kabul etti.
En Çok Okunan Haberler
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!
- Özel görüşmenin ayrıntılarını açıkladı!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Kılıçdaroğlu mahkemeye davet etti!