Altıok: ‘Borcumuz kişi başına 13 bin lira’

Hacıbektaş Belediye Başkanı Yoldaş Altıok, belediyenin İller Bankası tarafından ciddi bir borç yüküne sokulduğunu belirterek “Hacıbektaş’a bir kumpas kurulduğunu düşünüyoruz. 5 bin 200 nüfuslu belediyeye 30 milyon liralık kredi vermişler. Bizim 10 yıllık gelirimizi ipotek altına almışlar” dedi.

Yayınlanma: 02.12.2019 - 15:11
Altıok: ‘Borcumuz kişi başına 13 bin lira’
Abone Ol google-news

Hacıbektaş Belediye Başkanı Yoldaş Altıok, belediyenin İller Bankası tarafından ciddi bir borç yüküne sokulduğunu belirterek “Hacıbektaş’a bir kumpas kurulduğunu düşünüyoruz. 5 bin 200 nüfuslu belediyeye 30 milyon liralık kredi vermişler. Bizim 10 yıllık gelirimizi ipotek altına almışlar” dedi. 

Nevşehir Hacıbektaş Belediye Başkanı Yoldaş Altıok, mali kaynaklarının daraltılması nedeniyle hizmet vermekte zorlanan belediyenin borçlarına ilişkin Cumhuriyet Anadolu’ya konuştu. İller Bankası paylarından ciddi kesintilerin olduğunu vurgulayan Altıok, “Biz göreve geldiğimizden bu yana, İller Bankası’nın bize 7 ay içinde göndermesi gereken para 2 milyon 436 bin 880 TL. Bunun sadece 209 bin 843 TL’sini göndermiş. Bize gönderdiği paranın 37 bin TL’sini de geri istedi ve gönderdik. İller Bankası’nın belediyeye 2.4 milyon TL ödemesi gerekirken, bu ay bizden üstüne bir de 42 bin 300 TL daha istedi” dedi. 32 milyonluk kredi

Borçların geçmiş dönem yönetiminden kaldığına dikkat çeken Altıok, “İller Bankası, Hacıbektaş Belediyesi eski yönetimine, belediyenin bunu ödeyip ödeyemeyeceğini düşünmeden, hesapsızca maliyeti 60 milyon TL’ye yakın faiziyle kredi vermiş. Bunun 30 milyon lirasını hibe yapmışlar. Kalan 30 milyon da, faiziyle birlikte 32 milyon TL’ye mal olmuş” dedi.

25 YILDIR PRİM ÖDENMEMİŞ

Altıok, diğer borçlar için ise “SGK primleri uzun süredir ödenmemiş. 2018’de devlet ‘Siz bunu kabul etseniz de etmeseniz de ben yapılandırmaya gideceğim. Bunu İller Bankası’ndaki payınızdan keseceğim’ demiş. 25 yıldır ödenmeyen primler toplamı 28 milyon lira. Devlet bunu taksitlendirmiş ve payımızdan kesmeye başlamış” dedi. İller Bankası’nın seçimden itibaren 110 bin liraya yakın para istediğini belirten Altıok, bu ay için de 42 bin lira talep edildiğini söyledi.

‘55 YILLIK BAKANLIK KATKISI KESİLDİ’

Milyonlarca insanın Hacıbektaş’ı “serçeşme” olarak gördüğünü belirten Altıok, “Bunlar üst üste geldiği zaman Hacıbektaş’a bir kumpas kurulduğunu düşünüyoruz. Başka bir çözüm bulamıyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 55 yıldır yapılan törenlere katkısı kesildi. Şimdi bu katkı payları hiç gelmediği gibi üstüne para istiyorlar. Aylık 280 bin TL personel giderimiz var. Belediyenin verdiği hizmetlerden kaynaklı ihtiyaçlarımız var. Biz 7 ay boyunca bunu sürükledik. Hatta piyasaya 1 milyon liraya yakın olan borcumuzu ödedik. Ama kış döneminde bizim de gelirlerimiz düştü. Çok büyük bir sıkıntıya düştük. Öyle bir kredi verilmiş ki, şu anda bir bankadan 200 bin kredi talebimiz reddedildi. Ama 5 bin 200 nüfuslu belediyeye 30 milyon liralık kredi vermişler. Bizim 10 yıllık gelirimizi ipotek altına almışlar” dedi.

‘KİŞİ BAŞI BORÇ TÜRKİYE’NİN 3-4 KATI’

Altıok, alınan kredilerin nasıl kullanıldığına ilişkin soruya “Belediye için kullanılmış ama ödenmesi düşünülmemiş. Belediye Kanunu’nda belirtilen iznin üzerinde kredi kullanılmış. Resmi müfettiş raporundaki toplam borcumuz, 65 milyon 400 bin. Kişi başına borcumuz 13 bin lira. Kişi başına borcu 13 bin lira olan Türkiye’de bir tane belediye yok. Türkiye ortalamasının en az 3-4 katı” yanıtını verdi. Borç sorununun çözümü için de Altıok, “Bu konuda devletle oturacağız ya bu borcu uzun vadeye çevireceğiz ya bir arazimizi vereceğiz ya da belediyeyi satılığa çıkaracağız. Geçmiş dönemin çok ciddi borçlanmasından dolayı bizim vatandaşa hizmet götürme şansımız elimizden alınmış durumda” dedi. NEVŞEHİR


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler