Alman medyasından 'yerel seçim' yorumu: Seçim mi, gerilim mi?

Yerel seçimleri için geri sayımda olan Türkiye'nin "Sokak çatışmaları, yasa dışı dinlemeler ve siyasette kavganın öne çıktığı bir haftayı daha geride bıraktığı" belirtilirken "30 Mart: Türkiye'nin gündemi seçim mi, gerilim mi?" gibi ifadeler kullanıyor.

Alman medyasından 'yerel seçim' yorumu: Seçim mi, gerilim mi?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.03.2014 - 10:50

Deutsche Welle, seçim öncesi Türkiye'deki manzara için "Sokak çatışmaları başta olmak üzere ülkedeki gerilimden Gülen cemaatini ve muhalefet partilerini sorumlu tutan Erdoğan'ın 'sert söylemini' daha ne kadar ileriye taşıyacağı merak konusu" diyor.

"CEMAAT İLE HÜKÜMET ARASINDAKİ KAVGA BÜYÜDÜKÇE BÜYÜDÜ"

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Dershaneleri kapatacağız" çıkışının, Türkiye'de Fethullah Gülen Cemaati ile hükümet arasındaki "kavganın su yüzüne çıkmasının temel nedeni" olarak bilindiği belirtilen haberde 17 Aralık'ta gündeme gelen yolsuzluk operasyonlarına ve Başbakan Erdoğan'ın "paralel devlet" nitelemelerine dikkat çekiyor ve "O günden sonra da Gülen Cemaati ile hükümet arasındaki kavga, büyüdükçe büyüdü" değerlendirmesini yapıyor.

DW, hemen hemen her gün yeni bir ses kaydığının ortaya çıktığına da işaret ettikten sonra "30 Mart'ta yapılacak yerel seçim öncesi Gülen Cemaati ile hükümet arasındaki bu kavga, muhalefetin de 'temel seçim malzemesi' oldu. CHP, MHP ve BDP seçim mitinglerinde en çok Erdoğan hükümetini yolsuzlukla itham eden kasetlerden yayılan bilgileri- belgeleri kullanıyor, seçmenlere 'daha şeffaf bir Türkiye' vaadinde bulunuyor" diyor.

"ERDOĞAN'IN ELVAN İLE İLGİLİ SÖZLERİ SOKAKLARDAKİ ÖFKEYİ ARTTIRDI"

Başbakan Erdoğan'ın, Gülen Cemaati ile yaşadığı gerilimdeki sert söylemini Gezi Parkı eylemleri sırasında başından yaralanan 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölümünden sonra da sürdürmesinin dikkat çektiğini söyleyen DW, Erdoğan'ın, Elvan'la ilgili "Yüzünde poşu, elinde sapan, demir bilye atan çocuk" demesinin sokaklardaki öfkeyi artırdığını savunuyor. DW şunları da söylüyor:

"Sokaklar öfkeliydi çünkü Elvan'ın ölümü protesto ediliyordu. Elvan'ın polisin attığı gaz fişeği ile başından yaralandığını hatırlatan protestocular, Türkiye'nin dört bir tarafında polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesinin hedefi oldu. Türkiye'nin dört bir yanından gelen sağduyu çağrıları sonuç vermedi, Elvan'ın ölümünün hemen ardından çıkan sokak çatışmalarından birinde 22 yaşındaki Burak Can Karamanoğlu da hayatını yitirdi. Berkin Elvan'ın ailesine başsağlığı dilemeyen Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Burak Can söz konusu olduğunda tersine davranması tepki çekti. Ancak, tüm muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları toplumun 'ayrıştığı' endişesinden yola çıkarak sürekli sağduyu mesajı verdi."

DW, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da "sağduyu" istediğini sık sık dile getirse de Gaziantep mitinginde Berkin Elvan için yaptığı konuşma toplumdaki öfkeyi artırdığını düşünüyor ve Erdoğan, "Yüzünde poşu, elinde sapanla demir bilye atan çocuğu bakkala ekmek almaya gidiyordu diye kandırıyorlar. Babası da mezarına bilye atıyor neyin mesajını veriyorsun?" sözlerine dikkat çekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler