Alevi toplantısından tarikat planı çıktı
Alevi temsilcileriyle yapılan toplantıda, hükümetin ‘irfan evleri’nden bahsetmesi Alevi örgütlerinde ‘tarikatlara yasal statü hazırlığı mı? endişesi yarattı.
Adalet Bakanlığı’nın Alevi örgütlerinin temsilcileriyle yaptığı “cemevleri” toplantısı “geleneksel irfan merkezleri” kriziyle başladı. Bakanlık bürokratları, “irfan merkezlerin”den kastın ne olduğunu soran Alevi temsilcilerine, “diğer tarikatların merkezleri”ni işaret etti. Bu durum da cemevleri üzerinden tarikat merkezlerinin yasallaştırılma yorumuna neden oldu. Alevi örgütü temsilcileri, “Aleviler üzerinden cumhuriyet ile hesaplaşıyorsanız buna izin vermeyeceğiz” dedi. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Baki Düzgün ve Pirsultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Gani Kaplan, yöntemini eleştirdiği dünkü toplantıya katılmadı.
Adalet Bakanlığı, AKP’nin seçim vaadinde ve hükümet programında yer alan “Geleneksel irfan merkezleri ve cemevleri” konusunda bir çalışma başlattı. Hukuki alt yapının oluşturulması için çalışma grubu oluşturuldu. Alevi sivil toplum örgütlerinin çatı kuruluşları ve önde gelen temsilcileriyle görüşecek grup, 5 ayrı oturum halinde yapacağı çalışmalarla ilgili görüş ve önerileri alacak ve yasa tasarısı hazırlanacak. Toplantıların ilki dün Hakimevi’nde başladı.
İrfan evleri Toplantıya ilişkin bilgi veren Ercan Geçmez, iki hafta önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sundukları “Alevilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı raporu, bakanlık heyetine de sunduklarını söyledi. Başbakan’ın kendilerine “Cemevleri Aleviler ne derse odur” dediğini anlatan Geçmez, buna karşılık dünkü toplantıda “irfan evleri” meselesinin karşılarına çıktığını söyledi. Geçmez, “Bakanlık, irfan evlerinin ne olduğunu açmadı mı” sorusuna, “Diğer tarikatların merkezlerini kastediyorlar. Ancak ayrıntı vermiyorlar” ifadesini kullandı. Bize yabancı Toplantıya katılmayan ABF Başkanı Baki Düzgün ve PSAKD Başkanı Gani Kaplan, gerekçelerini Cumhuriyet’e anlattı. Böylesine bir toplantının ön hazırlık gerektirdiğini anlatan Gani Kaplan, “Elimizde neyle muhattap olacağımıza ilişkin bir doküman yok. Cemevlerine nasıl statü verecekler? Sadece bir çağrı metni var. Burada ‘Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine yasal statü verilmesi ve bunların harcamalarının karşılanması için mevzuatta değişiklik yapılması’ yazıyor. Ben bununla ilgili nasıl hazırlık yapabilirim” diye konuştu. Kaplan, ‘İrfan merkezleri bize yabancı’ İrfan merkezlerinin Alevilerin terimini olmadığını vurguladı. Şaka gibi Baki Düzgün de “Bu toplantılar Alevilerin taleplerini almaya dönük bir toplantı değildir. Aleviler ile dalga geçmektir. Ortada müzakere diye bir şey yok” dedi. Yöntemi doğru bulmadıklarını özellikle vurgulayan Düzgün, “Alevi kurumları toplu halde çağrılmak yerine ayrı ayrı davet ediyorlar. Başbakan veya Adalet Bakanı yerine müsteşar yardımcısıyla toplantı yapılması da yanlıştır. Burada bürokratik sorumluluk değil siyasi sorumluluk alınmalı. Cemevleri Alevilerin inanç merkezeridir denilse, olay biter” dedi. Adalet Bakanlığı, çalışma kapsamında Cem Vakfı yetkilileri ile de ayrı bir görüşme gerçekleştirdi. |
En Çok Okunan Haberler
- ‘Çok yanlış yaptı Bakan Hanım… Öyle şey olur mu ya…’
- 'Evlatlar dışarıda olamaz'
- Müdürleri makamında topladı
- Kuyumcularda yeni dönem 2025'te başlıyor
- 1993'te kaybetmişti, görünce gözyaşlarını tutamadı
- İki eşi de evinde asılı bulundu: 'Bütün düzeni aynı'
- Üç isme ihraç yolu
- Basın açıklaması yapan AKP'lilere emekliden sert tepki
- İstenen ceza belli oldu!
- SGK uzmanı Özgür Erdursun açıkladı!