Alacaklılar tacizde: Arama ve mesajları böyle engelleyebilirsiniz
Ekonomik kriz ve yaklaşan seçimlerle istenmeyen mesaj, arama ve e-postalar arttı. Borç tahsilatı yapan şirketler borçlunun akrabalarını bile taciz ediyor.
Cep telefonlarına gelen istenmeyen aramalar, mesajlar (SMS) ve e-postalar yurttaşların en çok şikâyetçi olduğu konuların başında geliyor. Özellikle son dönemlerde kredi ve borç geri ödemelerinde artan sorunlarla birlikte alacak tahsilat şirketlerinin tacizleri giderek daha fazla kişinin tepkisini çekiyor. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, bankaların batık kredilerini tahsil etmeye çalışan varlık yönetim şirketlerinin hem borçlu kişiyi hem de borçlunun akrabalarını telefonla taciz ederek suç işlediğine dikkat çekiyor.
İki suç birden
Ağaoğlu, borçlu kişinin akrabalarının telefonlarının elde edilmesinin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na göre suç olduğunu, bu kişilerin sürekli aranıp taciz edilmesinin de Kişilerin Huzur ve Sükûnunu Bozma Suçu kapsamına girdiğini dile getirdi.
Yurttaşları bu duruma karşı savcılıklara suç duyurusunda bulunmaya çağıran Ağaoğlu, savcılıkların da bu durumu barolara bildirmesi ve bu sürece dahil olan avukatlara yaptırım uygulanması gerekliliğine işaret etti.
Baroların, tahsilat için bu tür suçları işleyen hukuk bürolarını ve avukatlara önce kınama cezası verme, tekrarında belli bir süreliğine meslekten men etme hakkı olduğunu hatırlatan Ağaoğlu, vatandaşların hakkını araması gerektiğini vurguladı. Reklam Kurulu’nun bir tüketicinin şikâyeti üzerine haciz tehdidi içeren SMS gönderen bir avukatlık bürosuna eylül ayında 31 bin 176 lira idari para cezası kestiğini hatırlatan Ağaoğlu, bu tür mesajların ‘taciz’ olduğunun tescil edildiğini söyledi.
Ağaoğlu, varlık yönetim şirketleri tarafından borçlu kişilerin aranabileceğini ya da SMS gönderilebileceğini ancak sürekli aranarak ya da SMS atılarak taciz edilmesinin suç olduğuna dikkat çekti.
Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Genel Başkan Yardımcısı Avukat Şükran Eroğlu da, son dönemde ekonomik krizle birlikte varlık yönetim şirketleri ve hukuk büroları tarafından borç ve kredi tahsilatı için yapılan aramalar ile atılan mesajlar konusunda yurttaşların şikâyetlerinin arttığını belirtti.
‘Siyaset’ boşlukta
Eroğlu, yurttaşları bu konuda Reklam Kurulu, savcılıklar, barolar, il ticaret müdürlükleri ve Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne şikâyette bulunmaya çağırdı.
Ticari iletiler ilgili kısıtlamaların ve koruyucu hukuki düzenlemelerin siyasi partiler, siyasetçiler, dernekler ve sivil toplum kuruluşları için geçerli olmadığını belirten Ağaoğlu, bu konuda yasal düzenleme gerektiğini dile getirdi. Ağaoğlu, seçimlerin yaklaşması ile birlikte yurttaşlara siyasi parti ve adaylardan istenmeyen mesajlar geldiğini, bu uygulamaya karşı adım atılması gerektiğini belirtti. Ağaoğlu, ticari içerikli istenmeyen mesajların Ticaret Bakanlığı Ticari Elektronik İleti Şikâyet Sistemi’ne tiss.gtb.gov.tr adresinden şikâyet edilmesi gerektiğini, bu durumda 50 bin TL’ye kadar ceza verilebildiğini kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu