'AKP'nin kalesi Sarıgül'ün tehdidi altında'

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Mustafa Sarıgül, Türk siyasetinde hiçbir şeyi olmadan yükselen iki kişi olduğunu, bunlardan birisinin Recep Tayyip Erdoğan, diğerinin de kendisi olduğunu söyledi.

'AKP'nin kalesi Sarıgül'ün tehdidi altında'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.03.2014 - 12:28

CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı adayı Mustafa Sarıgül’ün seçim mücadelesi, Amerika’nın Sesi’nde: “İstanbul 20 yıldır Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kalesi durumunda. Ancak bu kale şu anda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kadar tartışmalı ve iddialı bir adayın tehdidi altında” yorumuna yol açtı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Sarıgül de Türk siyasetinde hiçbir şeyi olmadan yükselen iki kişi olduğunu, bunlardan birinin Recep Tayyip Erdoğan, diğerinin de kendisi olduğunu belirtiyor. Amerika’nın Sesi’nin muhabiri Dorian Jones, İstanbul kaynaklı haberinde “Mustafa Sarıgül’ün Hedefi İstanbul’u AKP’den Almak” başlığını kullandığı haberinde “Türkiye uzun süredir görülmediği kadar önemli ve gergin bir yerel seçim dönemi geçiriyor. Seçim kampanyasının en çetin geçtiği yer de ülkenin en büyük kenti ve Başbakan Erdoğan’ın doğum yeri olan İstanbul” ifadelerini kullanıyor.

İstanbul’da Sarıgül’ün mitingini izleyen Dorian Jones, “İstanbul 20 yıldır Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kalesi durumunda. Ancak bu kale şu anda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kadar tartışmalı ve iddialı bir adayın tehdidi altında” dedikten sonra Sarıgül’ün sosyal adalet sözü verdiğini ve AKP’nin bölücü siyasetini sonlandıracağını söylediğine dikkat çekiyor.

Haberde bunun ardından Jones’un sorularını yanıtladığı belirtilirken Sarıgül’ün asıl rakibi olarak gördüğü Recep Tayyip Erdoğan’la ortak yönleri olduğunu kabul ettiği kaydediliyor. Mustafa Sarıgül, Türk siyasetinde hiçbir şeyi olmadan yükselen iki kişi olduğunu, bunlardan birinin Recep Tayyip Erdoğan, diğerinin de kendisi olduğunu belirtiyor. Babasının kapıcı olduğunu söyleyen Sarıgül, işçi sınıfından geldiğini ve 15 yaşından beri siyasetin içinde olduğunu söylüyor.

Küçük bir okul çocuğu olduğu yıllardan bu yana sosyal adalet için mücadele ettiğini anlatan Sarıgül, fakir aileden gelen çocukların sınıfta hep arkada oturtulduğunu belirttiğine dikkat çekildikten sonra Sarıgül için “bu dönemde neden hep zengin çocuklarının önde oturtulduğunu sorgulamaya başlamış ve arka sıralarda oturanları organize edip önde oturanlara karşı örgütlemiş” deniliyor.

TÜRK SİYASETİNE “SINIF FARKLILIKLARI HAKİM”

Mustafa Sarıgül, Türk siyasetine, Türkiye’nin genelinde olduğu gibi sınıf farklılıklarının hakim olduğunu söylüyor ve bunun kendi partisi için de geçerli olduğunu belirtiyor. Haberde, “Toplumda dinin rolü açısından da Sarıgül, partisinin alışılmış çizgisinin dışına çıkıyor. CHP kendisini laik devletin koruyucusu olarak görüyor ve yakın zamana kadar başörtüsü ile ilgili kısıtlamaları destekliyordu. AKP rakibini İslam karşıtı olarak gösterme konusunda başarılı oldu. Bu muhafazakar bir ülke olan Türkiye’de ciddi bir dezavantaj. Ancak Sarıgül, İslam’ı kucakladığını söylüyor.

Dindar bir aileden geldiğini söyleyen Mustafa Sarıgül, kentin tüm dinlerine yakın olduğunu, kiliseleri, havraları ziyaret ettiğini belirtiyor. Aday, namaz kıldığı zaman medyaya görünmemek için kentin az bilinen camilerine gittiğini söylüyor. Sarıgül inancın güce değil Allah’a ulaşmanın yolu olduğunu belirtiyor.”


Amerika’nın Sesi’ne göre, Sarıgül kentin hem modern hem de muhafazakar mahallelerinde kendisini rahat hissettiğini söylüyor ve anketlere göre AKP’li rakibi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’la başa baş mücadele ediyor.

“İSTANBUL’U KAYBETMEK AKP İÇİN SONUN BAŞLANGICI OLUR”
Bu arada, Amerika’nın Sesi haberinde gazeteci Yasemin Çongar’ın değerlendirmelerine yer veriyor. Çongar, İstanbul’un AK Parti için kritik önem taşıdığını söylüyor. Çongar’a göre İstanbul’u kaybetmek ülkeyi kaybetmek anlamına gelebilir. Çünkü İstanbul ülkenin dinamosu görevini yapıyor. Hem siyasi, hem ekonomik, hem de kültürel alanda her şeyin merkezi İstanbul. Çongar’a göre İstanbul’u kaybetmek AKP için sonun başlangıcı olur.

Haberin son bölümünde de “Yayınlanan tapelerden birinde Başbakan Erdoğan’ın bir medya patronuyla görüşmesinde Sarıgül’le ilgili haber yapmayı kesmesini istediği duyuluyor. Patron özür dileyerek emre uyacağını söylüyor. Sarıgül medyada büyük ölçüde görülmez hale geldi. AKP bu tür bir baskı yaptığını şiddetle reddediyor ama bu suçlama ve endişeler kentin her yerinde duyuluyor. Her şeye rağmen Sarıgül’ün belediye başkanlığı için savaşmaktan vazgeçmesi beklenmiyor” deniliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon