AKP’nin ‘çözüm’ü sıkıntılı
AKP, CHP’nin de karşı çıktığı çözüm sürecinde hükümete yetki veren yasa tasarısının ‘hukuki, idari veya cezai sorumsuzluk’ maddesinde değişiklik yapmaya hazırlanıyor. AKP kurmayları yasadaki sorumsuzluk ifadesinn ileride sıkıntılara yolaçabileceğini düşünüyor.
Hükümetin önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunduğu çözüm sürecinde hükümete geniş yetkiler veren yasa tasarısının “süreçte görev alanların hukuki, idari veya cezai sorumsuzluğu”nu düzenleyen maddesi, AKP’de sıkıntı yarattı. AKP MYK’de bazı parti yöneticileri, böyle bir ifadenin ileride kötü niyetle kullanılabileceğini, bunun da sakınca yaratabileceğini belirtti. Yapılan tartışmaların ardından söz konusu ifadenin yumuşatılması için çalışma yapılması ve tasarının İçişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında ilgili maddede değişiklik yapılması kararlaştırıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Kemal Kılıçdaroğlu da, tasarının sözkonusu maddesine itiraz ederek faili meçhul cinayetlere yasal zemin yaratacağı uyarısında bulunmuştu.
Hükümet, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Kürt seçmenin oyunu alabilmek için çözüm sürecine ilişkin yasa tasarısını TBMM’ye sundu, ancak tasarının bazı maddeleri AKP’de görüş ayrılığına neden oldu. Tasarının ayrıntılı olarak değerlendirildiği AKP MYK’de, “Kararlar ve yerine getirilmesi” başlıklı 4. maddenin “Bu Kanun kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmaz” hükmünü öngören 2. fıkrasına itirazlar geldi. Bazı parti yöneticileri, “Hukuk tekniği açısından çok sert rijit bir ifade. İleride sıkıntılara yol açabilir, sakıncalı durumlar ortaya çıkabilir. Kötü niyetli olarak kullanılabilir” görüşünü dile getirdi. Bölgedeki korucuların durumu örnek gösterilirken, fıkranın yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Yapılan tartışmalar üzerine partinin hukukçu kurmaylarının 2. fıkra üzerinden yeniden bir çalışma yapması, söz konusu ifadenin kötü niyetli kullanımı önleyecek şekilde yumuşatılması benimsendi. Tasarının çarşamba günü TBMM İçişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında önergeyle 2. fıkranın değiştirilmesi kararlaştırıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, söz konusu maddenin işin can damarı olduğunu belirterek, “Bu madde ile hukuk devletinin dışına çıkmış oluyorsunuz. Terör bitecekse bitsin zaten ama bitireceğim derken devleti hukuk dışına çıkaran bir düzenlemeyi bizim kabul etmemiz mümkün değil. Devlet hukukun dışına çıkamaz. Geçmişteki faili meçhulleri araştıramayacağınız gibi bundan sonraki faili meçhullere de yasal zemin hazırlamış oluyorsunuz” demişti.
Toplantıda, tasarının hükümete çözüm sürecine ilişkin yetkilerin ayrıntılı olarak sayıldığı “Uygulama, izleme ve koordinasyon” başlıklı 2. maddesi tartışıldı. Maddenin 1. fıkrasında geçen “Hükümet, çözüm süreci kapsamında aşağıdaki hususlarda gerekli çalışmaları yapar” ifadesinin tasarının “Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi” başlığıyla uyumlu olmadığı değerlendirmesi yapıldı. Maddenin başlığıyla birlikte ilgili fıkranın da “Hükümet, terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi kapsamında aşağıdaki hususlarda gerekli çalışmaları yürütür” biçiminde değiştirilmesi benimsendi.
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Kılıçdaroğlu'na 'Meral Akşener' yanıtı
- Elazığspor'dan maça çıkmama kararı!
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!
- Al Nassr'dan Talisca açıklaması!
- Yetki kısıtlayan teklif komisyondan geçti