AKP'li Yazıcı: 'Seçim barajı 5 ile 10 arasında olacak'
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, seçim barajı için "5 ile 10 arasında bir şey olacak" dedi. Yazıcı kesin bir rakam veremeyeceğini ancak 'barajın bir noktaya ineceğini' belirtti ve seçim sistemi için 'daraltılmış bölge' uygulamasının getirildiği bir sistem üzerinde çalışıldığını açıkladı.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CNN Türk yayınında seçim barajıyla ilgili açıklamalar yaptı. Barajla ilgili çalışmaları olduğunu belirten Yazıcı'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
DÜNYANIN EN YÜKSEK BARAJI BİZDE
Türkiye'de yüzde 10 barajı uygulanıyor. Dünyada en yüksek barajı uygulayan ülke Türkiye... Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde çıta yüksek. Barajın çok anlamı kalmamış durumda ama herkesin parti kurması gibi bir gelenek de oluşabilir. Bunların denetlenmesi, takip edilmesi gibi konulara Cumhuriyet Başsavcılığı bakıyor. Barajı makul bir yere getirme şeklinde çabamız var. 7 mi olur 5 mi olur, hangisi doğru şeklinde bir çalışmalar yapıyoruz. 5 ile 10 arasında bir şey olacak. Bir rakam söylemem çok doğru olmaz, baraj bir noktaya inecek.
İTTİFAKA BARAJ YOK
İttifaklar için baraj düşünülüyor mu?
Bunu da tartıştık ama bu çok ihtimal dahilinde değil. Bir yerde bir mutabakat sağlayacağız.
BARAJI GEÇEN YARDIM ALACAK
Seçim barajı ne düzeydeyse Hazine yardımı alabilmenin şartı olacak. Barajı geçen yardım alabilecek. Parti kapatmayı ortadan kaldırıp ya da ıskalayıp sadece Hazine yardımını kesmek şeklinde bir algı oluşmasın. Parti kapatma anayasal bir düzenlemedir. Bir uslandırma amaçlı olarak, kapatma son ve güçlü bir yaptırım.
Kapatma seçeneği bir tarafta kalmak üzere, bazı durumlarda Hazine yaptırımının kesilmesi şeklinde bir yaptırım uygulanabilir mi? Hazine yardımının kesilmesine kısmen veya tamamen hüküm verebilir de. "Kapatma istemi olmaksızın Hazine yardımı kesilsin şeklinde bir iddianame düzenleyebilir mi Cumhuriyet Başsavcılığı" şeklinde bazı kanaatler var.
YENİ PARTİLERİN SEÇİMLERE GİRME ŞARTLARI
Bizim mevzuatımızda siyasi partilerin grubu TBMM çalışmalarına ilişkin önemli bir müessesedir. Meclis çalışmaları için bir şarttır. Bu şartı seçime girme şartı olmaktan çıkartmak lazım. Esas olan siyasi partinin örgütlenmesidir. Bu örgütlenmeyi tamamlamışsa o siyasi parti seçime girebilecek. Siyasi ahlakı korumak lazım, parlamentoyu korumak lazım. Grup, siyasi partilerin TBMM çalışmalarıyla ilgili bir komisyondur. Siyasi partiler örgütlenmişse ona seçimi girme şansı tanımak lazım.
'DARALTILMIŞ BÖLGE' YÖNTEMİNİ DÜŞÜNÜYORUZ
Bir sistem değişikliğine ihtiyaç yok, sistem değişikliği söz konusu değil.
Türkiye nispi temsil sistemini uyguluyor. Bunun icra edilmesinde, dünyada bu sistemi uygulayan ülkelerde farklı uygulamalar söz konusu. Türkiye seçim çevrelerini en fazla 3'e ayırıyor. Bir seçim çevresinde 30'dan fazla milletvekili var.
Vekilleri seçmene yaklaştırmak lazım. Seçmeni de vekilleri tanır hale getirmek gerekir. Buna en yakın dar bölge olabilir ama sorun da üretmeye yakın gözüküyor. Daraltılmış sistemin daha uygun olduğunu düşünüyoruz.
5'li ve 7'li şeklinde düşünüyoruz. Vekili seçmene yaklaştırıyoruz, mesafeleri kısaltıyoruz. Millet kime oy verdiğini bilecek ki onu sorgulasın. Daha sonraki seçimde hesap sorsun. Seçim sistemine dokunmadan, daraltılmış bölge yöntemini düşünüyoruz.
DOKUNULMAZLIK FEZLEKELERİ
Bu konuda bir çalışmamız yok, doğru olan da bu. Milletvekilleri özgür iradeleriyle buna karar verecektir. Şu partinin dosyalarını böyle yapalım gibi bir bakışımız yok. Arkadaşlarımız her dosyaları bağlantılarını da dikkat almak suretiyle kararlarını vereceklerdir diye düşünüyorum.
En Çok Okunan Haberler
- Diğer oğlu da tutuklandı!
- 'Erken seçim' ve 'Demirtaş' yanıtı
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- Özel'den 'Beşiktaş Belediyesi' tepkisi!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!