AKP’den ‘Alevisiz açılım’
Hükümetin, Köşk seçiminden önce Alevi oylarını partiye çekmek için hazırladığı paketi gündeme getirmesi bekleniyor. Cemevlerine ibadethane yerine ‘inanç ve kültür merkezi’ tanımı getirilecek.
Hükümet, uzun süredir üzerinde çalıştığı, Alevi örgütlerinde görüş birliği olmadığı ve Tekke ve Zaviyelerin Kaldırılması Hakkındaki Yasa’nın engel olduğunu gerekçe göstererek getirmediği Alevi paketine, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde hız verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, önümüzdeki günlerde Alevi örgütlerinden 50 temsilciyle bir araya gelerek hem cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin görüş alışverişinde bulunacağı hem de Alevi açılımına ilişkin hazırlıkları açıklayacağı belirtiliyor. Hükümetin üzerinde çalıştığı formüle göre, cemevlerine ibadethane yerine “inanç ve kültür merkezi” tanımı getirilecek. Cemevleri ve buralarda görev yapan dedeler, kurulacak vakıflarla desteklenecek.
Hükümet, cumhurbaşkanlığı seçiminde Alevi kesiminin oylarını partinin adayına çekebilmek için Alevi açılımına ilişkin düzenlemeleri getirmeyi planlıyor. Başbakan Erdoğan, önümüzdeki günlerde Alevi örgütlerinden 50 temsilsiyle bir araya gelecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan da bürokratların katılacağı toplantıya, Avrupa’daki Alevi örgütlerinden de temsilciler davet edildi. Toplantıya, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Ali’siz Aleviler” dediği sivil toplum kuruluşlarının ise çağrılmadığı öğrenildi.
Cemevlerine “İslamda iki ayrı ibadet yeri olmaz. Böyle bir durum sıkıntıya yol açar” gerekçesiyle “ibadethane” statüsü tanımak istemeyen hükümetin üzerinde çalıştığı formüle göre, cemevleri “inanç ve kültür merkezi” olarak tanımlanacak. Diyanet Vakfı benzeri ancak devletle bağlantısı olmayacak “kamu yararına çalışan dernek ve vakıf” kapsamında vakıflar kurulacak. Bu vakıflara, kamudan diğer kamu yararına çalışan vakıflara olduğu gibi yardım ve ödenek aktarılabilecek. Cemevleri ve buralarda görev yapan dedeler, bu vakıflar tarafından desteklenecek. Hükümetin cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yasal düzenleme gerektiren konuları, TBMM gündemine getirebileceği dile getiriliyor. Başbakan Erdoğan’ın kurmaylarıyla son yaptığı toplantıda da “ibadethane” istemlerine şiddetle karşı çıktığı öğrenildi.
İbadethane ve dedelere, maaşa bahane
Hükümet yetkilileri, cemevlerine ve Alevi dedelerine yasal statü verilmemesine inkılap yasaları arasında yer alan ve anayasayla güvence altına alınan Tekke ve Zaviyelerin Kaldırılması Hakkındaki Yasa’yı gerekçe gösteriyor. Bu yasanın kaldırılmadan ya da değiştirilmeden yasal bir statü tanınmasının mümkün olmadığı savunması ise son çözüm paketinde x, q ve w harflerinin kullanılmasının önünü açan yasayla çelişiyor. 8 inkilap yasası arasında yer alan Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkındaki Yasa’ya göre, Türk alfabesinde yer alan harfler dışında harf kullanılamıyor. Ancak hükümet, x, q ve w harflerinin kullanılabilmesi için Türk Ceza Yasası’nda (TCY) söz konusu yasaya aykırı hareket edenlere verilen 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası verilmesine ilişkin maddeyi yürürlükten kaldırdı.
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Kılıçdaroğlu'na 'Meral Akşener' yanıtı
- Elazığspor'dan maça çıkmama kararı!
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!
- Al Nassr'dan Talisca açıklaması!
- Yetki kısıtlayan teklif komisyondan geçti