AKP’de yeni tartışma: Kibir mi kucaklama mı?

AKP ’de aralarında Davutoğlu’nun da olduğu grup yüzde 49’un ardından ‘Kucaklayıcı olalım. Kibir bizi geriletir’ düşüncesinde. Erdoğan’a yakın olan grup ise, “Yüzde 49 sonrası değişmesi gereken bize karşı çıkanlar. Kabul etme görevi onların” diyor.

AKP’de yeni tartışma: Kibir mi kucaklama mı?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.11.2015 - 05:18

AKP’de, 1 Kasım sonrası yeni yol haritası belirlenirken, “1 Kasım’da aldığımız yüzde 9 kalıcı değil. Kucaklayıcı olup bu yüzde 9’u tutmalıyız” ve “Yüzde 49 bizim haklılığımızın tescili. Kucaklayıcı olması gereken biz değil karşıtlarımız” şeklinde iki karşı görüş çatışıyor. 1 Kasım’dan bu yana sürdürülen toplantılarda çatışır tarzda ifade edilen iki ana görüş ve savunucuları şöyle:

Yüzde 9 alarmı

Birinci ana grup, “7 Haziran’da oylarımız düştü. Ama asıl olarak 1 Kasım’a kadar 5 aylık sürece yüzde 9 oyu geri kazandık. Bu kadar kısa sürede kazanmamız yüzde 9’un önemini artırıyor. Yüzde 9’un kalıcı olabilmesi bize bağlı. Biz yanlış yaparsak yüzde 9 yine gider” tezini seslendiriyor. Yüzde 9’un kalıcı hale getirilmesi için de ekonomik vaatlerin yanı sıra “toplumdaki gerilimin ve tansiyonun düşürülmesi, kutaplaşmanın sona erdirilmesi için kucaklayıcı üslubun benimsenmesi, AKP’nin kuruluş felsefesine dönmesi, reformcu kimliğin yeniden işletilmesi” isteniyor. Yeni anayasa konusunda uzlaşma aranacak adres önceliğini MHP ya da HDP değil CHP olarak gören bu eğilim, başkanlık sisteminin anayasa uzlaşmasının önünde engel oluşturmaması için öncelik yapılmamasını da savunuyor. Bu grup içinde Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere partinin kıdemli isimleri sayılıyor.

Karşıtlarımız değişsin

AKP’deki ikinci ana eğilime göre 5 ayda gelen yüzde 9’luk oy oranı partinin yükselişinin ve oy potansiyelinin yüzde 50’nin üzerinde olduğunun kanıtı. Bu grup, “Yüzde 49 bizim politikalarımızın onaylanmasıdır. Bize siz haklısınız denildi. Bizim karşıtlarımıza da siz haksızsınız denildi. O nedenle 1 Kasım seçimleri sonrası kendisini değiştirmesi gereken biz değil, karşıtlarımız. Bunların içinde iç muhalefet olduğu gibi dış muhalefet (Batı dünyası) de var. Medya da var. Bir kucaklama gerekiyorsa öncelikle bunu bize karşı çıkanların yapması gerekir. Bizim haklılığımızı kabul etmeleri gerekir” diyor. Bu görüşü daha çok partinin 7 Haziran sonrası koalisyona karşı çıkan isimleri seslendiriyor. Bu nedenle bu eğilimdeki AKP’lilerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakın oldukları da belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon