AKP vekillerin özlük haklarını düzenleyen yasa önerisini yeniden ısıtıyor
AKP, daha önce partiler arasında anlaşmazlık olunca rafa kaldırılan milletvekillerinin özlük haklarını düzenleyen yasa önerisini yeniden gündeme getirmeye hazırlanıyor.
Geçen yasama dönemlerinde iki kez gündeme getirilen, ancak daha sonra siyasi partiler arasında uzlaşma sağlanamayınca kadük kalan milletvekillerinin özlük haklarını düzenleyen yasa önerisi yeniden ısıtılıyor. AKP, tüm partilerin ‘evet’ demesi durumunda yasa önerisini, önceki öneriyi hiç değiştirmeden yeniden gündeme getirecek. Geçen dönem getirilen öneride, milletvekillerinin yolluk ve ödenekleri, tedavi giderleri, silah ruhsatı ve diplomatik pasaport almalarına ilişkin çeşitli yasalarda düzenlenen hükümlerin tek bir yasada toplanması öngörülmüştü.
AKP, yıllardır Meclis gündemine getirilen, ancak siyasi partiler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle ‘yılan hikâyesi’ne dönen milletvekillerinin özlük haklarını düzenleyen yasa önerisini yeniden gündeme getirmeye hazırlanıyor. Daha önce eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in verdiği, ancak komisyondan geçmesine karşın genel kurula getirilemeyen yasa önerisini yenilemek isteyen AKP, siyasi partilerden de destek istedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin olumlu yanıt verdiği, CHP’den ise yanıt beklendiği öğrenildi. Daha önceki yasama dönemlerinde, milletvekillerinin özlük haklarınının tek bir yasada toplanması için verilen yasa önerisi iki kez gündeme gelmişti. 2013 yılında AKP, CHP, MHP ve BDP grup başkanvekillerinin imzasıyla verilen yasa önerisi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmiş, ancak genel kurul aşamasındayken kamuoyundaki tepkiler üzerine MHP, CHP ve BDP, öneriden imzalarını çekmişti. Aynı öneri, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından 2015 yılında TBMM Başkanlığı’na sunulmuş, komisyondan geçen öneriye MHP muhalefet şerhi koymuştu. AKP, öneriyi genel kurul gündemine getirememiş ve kadük olmuştu.
AKP’nin tüm partilerin destek vermesi durumunda yeniden gündeme getirmeyi planladığı öneri, şu düzenlemeleri öngörüyor:
* TBMM üyelerinin aylık ödeneklerinin tutarı, en yüksek devlet memurunun almakta olduğu miktar olacak. En yüksek devlet memuruna ödenenlerden gelir vergisine tabi olmayanlar bu kanuna göre de gelir vergisine tabi tutulmayacak. TBMM üyelerine bu madde uyarınca hesaplanacak aylık ödenek tutarının yarısı kadar yolluk ödenecek. Milletvekilleri, en yüksek devlet memurunun almakta olduğu mali ve sosyal haklardan yararlanacak.
* TBMM üyelerinin, bu üyeliği sona erenler ile dışarıdan atandığı bakanlık görevi sona erenlerin ve bunların eşleri, anne ve babaları ile bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının tedavileri ile ilgili giderler TBMM bütçesinden karşılanacak.
* Milletvekillerinin ölümü halinde yakınlarına en yüksek devlet memurunun almakta olduğu aylığın 12 aylık tutarı ölüm yardımı olarak TBMM bütçesinden ödenecek.
* Milletvekilleri ile eski vekiller ve dışarıdan atanan bakanlar, kamu kurum ve kuruluşlarının (TSK ve MİT hariç) sosyal tesis ve imkânlarından, bu kurumların en yüksek yöneticilerinin tabi olduğu koşullarda yararlanacak.
* Eski ve mevcut milletvekillerine ve dışarıdan atanan bakanlar ile bunların eşlerine ve ergin olmayan veya ergin olsalar dahi öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşına kadar diplomatik pasaport verilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!
- Özel görüşmenin ayrıntılarını açıkladı!
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!