AKP, HSYK'yı geri çekmeden tura çıktı

TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden HSYK’nın yapısında değişiklik öngerin yasa teklifinde gece saatlerinde 3 madde geri çekildi. 12 madde ise kabul edildi. Ancak Anayasaya aykırılık ve Adalet Bakanı’na çok fazla yetki verilmesi eleştirilerine neden olan maddeler yerinde kaldı.

AKP, HSYK'yı geri çekmeden tura çıktı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.01.2014 - 11:59

Geri çekilen maddeler, teklifin Anayasaya aykırı olduğu ve HSYK’yı Adalet Bakanı’na bağladığı eleştirilerine neden olan yapısını bozmadı. Örneğin, Bölge Adliye Mahkemesin Adalet Komisyonu’nun HSYK yerine Adalet Bakanlığı’nca belirlemesine ilişkin madde tekliften çıkarıldı.
Kabul edilen 12 madde ile Türkiye Adalet Akademisi’nin başkan, başkan yardımcıları, genel kurul, yönetim kurulu, denetim kurulu üyeleri; atama, seçim ya da görevlendirme yapması görevleri sona erdi. Başkan yardımcıları ve daire başkanları yine Adalet Bakanı tarafından atanacak.

Gül devreye girdi, Bozdağ tura çıktı

Teklif üzerinde komisyonda geri adım atılmazken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül devreye girdi. Gül, dün muhalefet liderleri ile görüşmesinin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşmede HSYK’ya ilişkin Anayasa değişikliği yapılması gerektiği görüşünün tartışıldığı öğrenildi. Görüşmenin ardından, bugün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da bugün bir görüşme trafiğine girmesi dikkat çekti. Kılıçdaroğlu ile görüşen Bozdağ’ın bugün MHP ve BDP liderleri ile de bir araya gelerek Anayasa değişikliği üzerinde uzlaşma arayışına girmesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler