AKP Gülen çekişmesinde manşet savaşları

AKP ile Gülen cemaati arasında başlayan çekişme medyaya yansıdı.

AKP Gülen çekişmesinde manşet savaşları
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.11.2013 - 20:23

Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershanelerin ve özel etüt merkezlerinin kapatılmasına yönelik yasa tasarısının belli olmaya başlamasının ardından AKP ile cemaat arasında başlayan çekişme, iktidar ve cemaat gazeteleri arasında manşet savaşlarına dönüştü.

Milli Bakanlığı’nın 2016 yılı itibarıyla dershaneleri kapatacak olmasına cemaat çok sert tepki gösterdi. Cemaat “darbe döneminde dahi böyle bir durumla karşılaşmadık” şeklinde durumu yorumlarken, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dershanelerin kapatılması konusunda kararlı olduklarını duyurdu.

Hükümet ile cemaatin arasında başlayan dershane atışması dün iki kesime yakın gazetelerin manşetlerine de yansıdı.Dershanelerle ilgili düzenlemeyi önceki gün “Eğitime büyük darbe” başlığıyla duyuran Zaman gazetesi, dünde konuyu, “Böyle bir yasa darbe döneminde bile uygulanmadı” başlığıyla manşetine taşıyarak hükümete yüklendi. Haberde, bugünküne benzer bir teşebbüsün 12 Eylül darbesinden sonra da gündeme geldiği belirtilerek, “Kenan Evren yönetiminin çıkardığı dershaneleri kapatan yasayı bir yıl sonra Turgut Özal, yürürlüğe girmeden kaldırmıştı. 28 Şubat’ta da birçok dershaneye üst üste müfettişler gönderilmiş ama kapatma amaçlı kanun hazırlanmamıştı” denildi. Gazete, Erdoğan hükümetinin, 12 Eylül darbesiyle kurulan hükümetten daha sert bir yasa taslağı hazırladığını ima ederken, “28 Şubat postmodern darbe sürecinde de birçok dershaneye üst üste müfettişler gönderildi ama kapatma amaçlı bir kanun hazırlanmadı. Şimdi ise MEB’in dershaneleri ve etüt merkezlerini kapatmak için kanun taslağı hazırlaması, toplumun tüm kesimlerinden büyük tepki çekti” ifadelerini kullandı.

Yine cemaate yakın Bugün gazetesi ise “Özel dershaneler bir ‘oldu bitti ile kapatılacak’ iddiası” üst başlığının altına “Başka sorunlar çıkar” manşetini attı. Gazete, dershanelerin kapatılması tasarısına her kesimden tepki yağdığını ve tasarının yasalaşması durumunda “eğitimdeki uçurumun artacağı”nı yazdı.

Hükümete yakın gazeteler ise attıkları manşetlerle cemaate yanıt verdiler. Tartışmaya Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın sözleri üzerinden katılan Sabah gazetesi, “Dershaneler için kara propaganda” manşetini kullandı. Gazete, bu başlığın altına, “Zaman gazetesinin ‘Eğitime büyük darbe’; Samanyolu TV’nin ‘Eğitimde sıkıyönetim dönemi’ haberlerini MEB yalanladı: Alenen yalan ve kışkırtıcı kampanya” spotunu yazdı.

Hükümete yakın gazeteler arasında en sert ifadeleri ise Takvim gazetesi kullandı. Gazete, büyük harflerle “Apaçık Yalan” ifadesini kullandığı manşetin altına, “Dershanelerin kapatılmasından rahatsız olan cemaat, kampanyaya başladı” diye yazdı. Star gazetesi de “Hedef kaliteli ve daha eşit eğitim” başlığıyla ve MEB açıklamasını esas alarak konuyu manşetine taşıdı. Hükümete yakın bir başka gazete Yeni Şafak ise “Taslakta ceza yok” başlığıyla konuyu sürmanşette gördü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler