AKP çevreyi hep erteliyor

Çevre mevzuatı 2 yıldır uygulanmıyor

AKP çevreyi hep erteliyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.06.2014 - 13:46

AKP hükümeti, endüstriyel felaketlerin önüne geçecek çevre mevzuatını 4 yılda 2 kez erteledi. “Tesislerin hazırlaması gereken güvenlik raporları ve raporların Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanması”nı 2016’ya, “tesislerin tehlike riskini azaltma koşulu” ile AFAD’ın olası kazalara dair ne gibi önlemler alacağını içeren “Harici Acil Durum Planı”nın ise 2017’ye öteleyen hükümetin, olası bir kazada krizi nasıl yöneteceği bilinmiyor. Aradan 2 Dünya Çevre Günü geçtiğine ve mevzuatın raflarda kaldığına dikkat çeken Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Baran Bozoğlu, “Kimyasal ve tehlikeli madde depolayan tesislerin olduğu tüm kentler tehlike altında. Olası bir çevre felâketinde kitlesel ölüm ve hastalıklar gerçekleşebilir. Ertelemeler kaldırılarak acilen çalışmalar başlatılmalı” diye konuştu.

Çevre felaketlerinin önlenmesi için 2010’da “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik” yürürlüğe girdi. Ancak; kimyasal maddeleri kullanan, üreten veya depolayan tesislerde gerçekleşecek olası kazalara dair önlemler alınması, kaza sonrası afetin yönetilmesi, kurumlararası görev dağılımlarının netleştirilmesi amacını taşıyan yönetmelik 4 yılda 2 kez ertelendi.

‘5 bin riskli tesis denetlenmiyor’

ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, “tesislerin tehlike riskini azaltma koşulu” ile, AFAD’ın olası kazalara dair ne gibi önlemler alacağını içeren Harici Acil Durum Planı’nın 2017’ye, “tesislerin hazırlaması gereken dahili acil durum planları, güvenlik raporları ve raporların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanması”nın 2016’ya kadar ertelendiğini kaydetti. Bozoğlu, toplam 20 bin tesisin depoladıkları tehlikeli maddeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na beyan etmesi gerektiğini, ancak bunlardan yalnızca 6 bin tesisin bildirim yaptığını vurguladı. Bozoğlu, “5 bin tesis ise kapsamdışı. Bunların bin an önce denetlenmesi gerekiyor” dedi.

‘Çevre felâketinin etkisi büyük olur’

Bozoğlu, çevre mevzuatındaki erteleme ve eksiklikler nedeniyle, olası bir çevre felaketinde çok geniş bir coğrafyanın etkileneceğini kaydetti. “Kitlesel ölüm ve hastalıklar gerçekleşebilir” uyarısında bulunan Bozoğlu, “Ertelemeden vazgeçilerek, uygulama başlamalı. Kocaeli, İstanbul, Trakya, İzmir gibi sanayinin yoğun olduğu bölgelerde herhangi bir tesiste yaşanabilecek olası bir patlama, bu tesisteki tehlikeli maddelerin havaya, suya ve toprağa yayılmasına neden olabilecek, bu maddeler bir kimyasal silah görevi görerek, geniş kitleleri etkisi altına alabilecektir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler