AKM'yi karargah yaptılar
Kültür Sanat Sen, bir kez daha İstanbul AKM’deki tadilat sürecini yargıya taşıyor...
Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat Sen), İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’yle ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı hakkında bir kez daha suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Sendikanın gelecek hafta, diğer sanat örgütlerinin temsilcileriyle birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapacağı suç duyurusunda, “Bakanlığın AKM’nin tadilat süreciyle ilgili suç işlediği ve görevini kötüye kullandığı” gerekçe gösterilecek. Suç duyurusunda ayrıca “bakanlığın Sabancı Holding ile imzaladığı protokolüBakan Ömer Çelik’in Gezi eylemleri sırasında, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın emriyle durdurduğuna” da yer verilecek.
Kültür Sanat Sen, İstanbul AKM’nin restorasyonunu, “projenin AKM’ye zara verdiği gerekçesiyle” 2008 yılında, Mimarlar Odası ile birlikte dava açmıştı. Dava sonucunda AKM’nin tadilatı durdurulmuştu. 2008 yılından bu yana kapalı olan AKM’nin restorasyon çalışmaları için en son Ertuğrul Günay’ın bakanlığı döneminde, 2012 yılında, mutabakat imzalanmıştı. Mutabakata göre Sabancı Holding restorasyon çalışması için 30 milyon TL’lik katkı sağlamayı vaat etmişti. Bakanlık da söz konusu restorasyon için bütçeden 40 milyon TL ayırmıştı. Binanın restorasyonunun 29 Ekim 2013’te son bulacağı ve Cumhuriyet Bayramı’nda yeniden binada sanatsal faaliyetlerin gerçekleştirileceği dile getirilirken, bu kez AKM’nin restorasyonu Gezi eylemleri sırasında, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın emri üzerine bizzat Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından durduruldu.
Kültür Sanat Sen, yaşanan bu gelişmeleri yeniden yargıya taşımaya hazırlanıyor. Sendikanın gelecek hafta, diğer sanat örgüt temsilcileriyle birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na vereceği suç duyurusunda “bakanlığın AKM’de görevi kötüye kullandığı, kamu malı olan, sit alanı içerisinde yer alan binanın bakanlığın restorasyon işlerini durdurması sonucu polislerin karagâhı haline geldiği, binanın atıl durumda bırakıldığına” da yer verilecek.
‘Teşvikler neden gecikiyor?’
Öte yandan Kültür Sanat Sen, Devlet Tiyatroları (DT), Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü (DOB) ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı koro, dans ve müzik topluluklarında çalışan idari sözleşmeli sanatkârların teşviklerinin hesaplarına yatmadığını açıkladı. Aralık ayında yatması gereken teşvik ücretlerinin çalışanlar açısından mağduriyet yarattığı belirtilirken, söz konusu durumun Haziran 2013’te de yaşandığı kaydedildi. Konuyla ilgili olarak sendikadan yapılan açıklamada, şöyle denildi:
“Kültür Sanat Sen olarak konu ile ilgili bakanlık yetkilileriyle görüşmeler yaptık. Yaptığımız görüşmelerde Başbakanlık onayına bağlı olan ödemelerin Başbakanlık tarafından imzalanmadığı gerekçesiyle geciktirildiği belirtiliyor. Görüşmelerde Başbakanlık Müsteşarının İçişleri Bakanlığı’na atanması kastedilerek başbakanlıktaki bürokrat atamalarının buna sebep olduğu söylendi. Bu gecikmeler artık rutin bir uygulama haline gelmektedir. AKP hükümetinin bu keyfi uygulamasını kınıyor teşviklerin bir an önce yatırılmasını talep ediyoruz. Ödemelerde yaşanan gecikmelerin gündemden düşmeyen ve sanatı ticarileştirmeyi öngören yasa tasarısı taslağı ile ilgisi var mıdır? Varsa bu uygulamayla ne gibi bir sonuca ulaşılmak istenmektedir?”
En Çok Okunan Haberler
- 'Ben o gün tecavüze uğramadım diye...'
- MSB'den açıklama geldi
- İki jandarmanın davası görüldü
- Teğmenleri değil yargıçları konuşalım
- İmamoğlu'ndan Bakan Tekin'e sert tepki
- Saat verildi, sayı istendi
- CHP'li isimden Cevizoğlu'nun sözlerine tepki
- TCMB ve TBB'den açıklama
- İstanbul'da sahilde 2 ceset bulundu
- Sürecin şifreleri!