Ahlak bekçisi valiler eksikti

Erdoğan: Kız ve erkek öğrenciler aynı evde kalıyor, muhafazakâr demokrat yapımıza ters. Eşcinsel örgütü Lambdaistanbul: Büyüksün ayol.

Yayınlanma: 04.11.2013 - 19:59
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan, yurt sıkıntısı nedeniyle Denizli’de kız ve erkek üniversite öğrencilerinin aynı evde kaldığını, bunun muhafazakar yapılarına ters olduğunu belirterek, “Anne ve babalar çocuklarını gönderiyorlar, ama takip etmiyorlar. Bu toplumsal sorun olarak karşımıza çıkabilir. Valiliğe talimat verdim, gerekli denetimleri yapacak” sözleri denetimin ne şekilde olacağı, evlere baskın mı yapılacağı sorularına neden olurken, “Vali evleri ancak fuhuş iddiasıyla basar” yorumları yapıldı. Parti yöneticileri, bu denetimin “aynı evde kalan kız ve erkeklerin tespit edilerek ailelerine bildirilmesi” biçiminde olabileceğini söyledi. CHP’li vekiller ve öğrenciler bu sözlere sert tepki gösterdi. Erdoğan, “Denizli ilinde şahit olduk. Kız ve erkekler aynı evde kalıyor. Bunu bizim muhafazakar demokrat bir parti olarak kabul etmemiz mümkün değil” dedi. Ancak fuhuştan Erdoğan’ın açıklamalarının gündeme düşmesinin ardından twitter üzerinde büyük bir tartışma yaşandı. Yazar Kenan Çamurcu, “Vali ev denetimini emniyet marifetiyle ‘yasadışı fuhuş’ sebebiyle yapabilir. Ama ihbar veya izlemeyle. Bütün evler şüpheli mi sayılacak?” tweet’ini paylaştı. Eşcinsel örgütü Lambdaistanbul da Twitter’da “Büyüksün ayol” başlıklı hashtag açtı. Ahlak polisi ev mi basacak Tartışmalı sözler TBMM gündemine de taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, “Vali ne denetimi yapacak? Sözünü ettiğiniz denetim, bireysel hak ve özgürlükler bağlamında anayasaya ve AİHS’ye aykırı değil midir? Denizli Valisi’ne bu konuyla ilgili hangi talimatı verdiniz? Emniyet müdürlüklerindeki ahlak bürosu polisleri ev baskınları mı yapacaklar? Yapılmasını istediğiniz denetim modeli, İran’daki ahlak polislerinin elbise, etek boyu, saç gibi yaşam biçimini kontrole varan uygulamaları mıdır? Kızlı-erkekli öğrencilerin aynı evde kalması veya zaman zaman buluşması, ders çalışması, sohbet etmesinin sakıncası nedir?” sorularını yöneltti.

Erdoğan’ın sözlerine tepki göstermek için Genç Sen üyeleri YURTKUR’un Ankara’daki temsilciğini işgal etti. Binanın pencerelerine “Kambersiz düğün olmaz. Öğrenciler burada Tayyip nerede?” pankartı asıldı. Öğrenciler adına yapılan açıklamada, “AKP özel yaşama müdahale çabalarını ayrımcı politikalarla sürdürme peşinde. Alkol yasağından, tribünlere müdahalelerden, kürtaj yasağından ve ‘en az üç çocuk’ söylemlerine şimdi de üniversite öğrencilerini evlendirme çabaları başlamış durumda. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemelerle artık evlenen üniversite öğrencilerinin kredi geri ödeme zorunluluğu kaldırılacak, krediler bursa çevrilecek, evli üniversite öğrencileri için yurtlar ücretsiz kullanıma açılacak. Yüz binlerce öğrencinin yoksulluğun eşiğinde ve çoğu zamanda o eşiğin altında yaşadığı Türkiye’de evlenen öğrencilere geri ödemesiz burs verilmesinin tek amacı üniversitelileri genç yaşta evlendirme, sistem içi yaşama çekerek isyan potansiyellerini yok etme ve yeni ucuz iş gücü üretiminde yeni bir kanal açma çabasıdır” ifadeleri kullanıldı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler