AGİT’ten CHP’ye: ‘Güneydoğu planınız nedir?’

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Seçim Gözlem Heyeti temsilcileri, parti genel merkezinde, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aksünger ile bir araya geldi.

AGİT’ten CHP’ye: ‘Güneydoğu planınız nedir?’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.04.2017 - 05:17

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) Seçim Gözlem Heyeti temsilcileri, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger’i ziyaret etti. Toplantıda; Türkiye’de seçim güvenliğinin yanı sıra CHP’nin çalışmaları, medya erişimi ve medya özgürlüğü, referandumda devlet olanaklarının kullanımı, “hayır”a dönük baskılar masaya yatırıldı. Heyet üyeleri özellikle Güneydoğu’da seçim güvenliğine ilişkin CHP’nin planının ne olduğunu sordu. AGİT heyeti Genel Merkez’de CHP’li Aksünger’i ziyaret etti. Basına kapalı toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Edinilen bilgiye göre AGİT heyeti gerek MHP’li muhaliflerle gerekse birçok sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Aksünger’in medyada 1 Mart 20 Mart arası 9 bin dakikadan fazla Cumhurbaşkanı ve AKP yer alırken “hayır” cephesinin yalnızca 1000 dakika yer almasını aktarması üzerine heyet üyeleri şaşkınlıklarını dile getirdi ve “Anormal bir durum bu nasıl olabilir, o zaman ‘Bu kanallara yukardan talimat gelmiş, bu kanallar hükümete çalışıyor’ mu demek istiyorsunuz? sorusunu sordu. Aksünger de bunu onayladı. Eş başkanları ve milletvekillerinin cezaevlerinde olmasıyla HDP’nin üzerinde de ciddi bir baskı gördüklerini söyleyen heyet üyeleri, “Güneydoğu’da seçmen gerçekten oy kullanabilecek mi, bu bölgede seçim güvenliği planınız nedir?” diye sordu. Aksünger’in CHP’li milletvekilerinin Güneydoğru’da görevlendirildiğini belirtmesi üzerine heyet bu vekillerin listesini istedi. Görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Aksünger, AGİT’in Türkiye ile ilgili daha önce hazırladığı raporlara dikkat çekerek, iktidarın propaganda faaliyetlerini resmi devlet organizasyonlarıyla birleştirilmesi, ifade özgürlüğünün kısıtlanması, iktidara yakın medyanın taraflı yayıncılığı, YSK’ye itiraz mekanizmasının sağlıklı çalışmadığı, devlete ait şirketlerin kamu ihalelerinin ve reklamlarının hükümet ile bağlantılı işletmelere verilmesi gibi konuların sıralandığını anımsattı. AGİT heyeti, seçim sürecindeki propaganda sistemini, basın özgürlüğünü, YSK’nin çalışmalarını, kamu kaynaklarının kullanımı gibi birçok konuyu da bu süreçte mercek altına alacak. Diğer siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ile de temaslar kuran AGİT’in ortaya koyduğu veriler ise rapor haline getirilerek yayımlanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon